przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:52/112)

Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 112

rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole 93

przywiera i dodaje smaku. Nie bójcie się dodać łyżki masła, to naprawdę robi różnicę. W ciągu jednego tygodnia zjedliśmy pięć śniadań, które wyglądały dokładnie tak samo. Były to rogaliki maślane z jajecznicą, chrupiącym bekonem i guacamole, dodatkowo wyłożone świeżym szpinakiem i smażonymi na maśle pieczarkami. I choć możecie myśleć, że to przesada – rozumiem, to dziwne jeść piąty dzień(...)bekonu . Możliwe, że bez tego by się obeszło, ale po co? Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej

Słodkie Gotowanie
Rogale z białym makiem i orzechami 135

kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty

Fabryka pomysłów
Rogaliki ze śliwkami 123

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego. rogaliki ze śliwkami Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PROSTE DROŻDŻOWE ROGALIKI (BEZ WYRASTANIA) Z NADZIENIEM TOFFI 134

tych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie

Walijskie Pichcenie
České rohlíky - rogaliki po czesku 135

jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
rogale śniadaniowe 200

wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.  Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę

Pieprzyć z Fantazją
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 128

serem, więc tym bardziej się ucieszyłam ,że mogę wziąć udział w testach na TRND. Przyjęło się, że ser zottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka(...)osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy na trójkąty, na środek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy tworząc rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200C. Piec około 15 minut lub do zrumienienia. Prawda że proste? polecam, naprawdę smaczne! Miłego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Wytrawne rogaliki 153

Jeśli szukacie inspiracji na weekendowe wypieki – zapraszam do akcji Ciasto na niedzielę 🙂 W ten weekend wypiekamy rogaliki 🙂 Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży … Czytaj dalej Wytrawne rogaliki

czarrna od kuchni
Hamanki - rogaliki 155

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki(...)prostokąt o grubości 0,5 cm. Pokroić kwadraty 5cm x 5cm. Połowę każdego kwadratu po przekątnej posmarować marmoladą.Nakryć drugą nie posmarowaną częścią i ponacinać nożem. Nadać im kształt rogalików. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane. Wyjąć i studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Croissant z awokado i jajkiem 104

Kolejna szybka propozycja na śniadanie gdzie możemy wykorzystać gotowe rogaliki francuskie. Jeśli do tego ładnie je podamy to mogą być częścią Wielkanocnego śniadania.  Polecam! Składniki : * croissant * 1/4 awokado * sok z cytryny  * 1 jajko * łyżka oleju z pestek winogron * sól, pieprz * rzeżucha  * opcjonalnie pomidorki koktajlowe, nasiona słonecznika i świeża bazylia Przygotowanie : Rozgrzać olej i usmażyć jajko sadzone. Rogalika

Magiczne Życie Marty
ROGALIKI TWAROGOWE, TRZY SKŁADNIKOWE + FILMIK 113

Rogaliki to świetna i pyszna słodka przekąska. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, z trzech składników wyszło elastyczne, gładkie ciasto. Rogaliki nadziałam pysznymi powidłami i upiekłam. Wyszły kruche, pachnące i smaczne. SKŁADNIKI : 250 g twarogu półtłustego 250 g masła 3 szklanki mąki

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche rogaliki z marmoladą 119

grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na zdjęciu,   na każdy kawałek nałożyć łyżeczką marmoladę i zwijając ku środkowi uformować rogalikiRogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku

kulinarnyswiatdomi
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 147

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo

Walijskie Pichcenie