Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się(...)mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy
Ladylaura.Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą. Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)kwaśnej śmietany Nadzienie czekoladowe: 18g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% oraz 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem 1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia
Maślane ciasteczkoRogaliki są przepyszne, w środku pulchne i żółciutkie. Przygotowując je miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która(...)Każdy placek podzielić na 4 części. Z każdej uformować rogala. Zawijać zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka. Delikatnie docisnąć, żeby ciasto się skleiło i wygiąć jak rogalik. Do jednego talerza lub miseczki nalać mleka, do drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach
Passions hobbies lifeciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik. Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min. Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatwePyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem
Wiem co jemPyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki(...)musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się przerwać. Koło kroimy na 8 trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta kładziemy marmoladę. Następnie zwijamy do środka. A później gotowego rogalika zwijamy w pół księżyc. Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim piekarniku trwa to ok. 15min) . Po upieczeniu, jeszcze
Passion of CookingDzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą. Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien(...)grubość 5 mm, kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty. Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady i zwijamy ciasto na kształt rogalików. Układamy je na natłuszczonej blaszce i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościRogaliki drożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki(...)dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak przestygną prószymy cukrem pudrem
Pelusiowa KuchniaLubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺ Przepis na 32 małe rogaliki: Składniki: 500g mąki 30g drożdży 1łyżka cukru 200ml mleka 100g masła 2 łyżki(...)ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem
Wrzosowa Polanawłaśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza tym, rogaliki te świetnie zachowują świeżość. Zapraszam! Składniki: Na ciasto: 1 kg mąki tortowej, 2 kostki margaryny do pieczenia (polecam jednak masło, ale zwiększa znacznie koszt), 4 żółtka, 2 łyżki cukru(...)łyżki śmietany ( użyłam gęstej kwaśnej), 20 dag drożdży, Na nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy
Nie tylko w kuchnielastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką
Wypieki ReneNarodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami – właściwie orzechami ziemnymi w karmelu. Ciasteczka są kruche, delikatne, pysznie. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie. Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami – nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką(...)białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów(...)pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka
greenscarfBardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego(...)okrąg, pokroić na 8 wycinków. Każdy wycinek lekko rozwałkować. Na dłuższy brzeg nałożyć łyżeczkę wybranego nadzienia i zwinąć w kierunku cieńszego końca. Skleić rogi i zawinąć do siebie. Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 190*C. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów(...)włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 15-20minut. Życzę Wam udanej zabawy Sylwestrowej! Szampańskiej imprezy, wspaniałych wrażeń, szczęścia w Nowym Roku, zdrowia i ważnych postanowień Noworocznych! Oby się spełniły wszystkie Wasze marzenia
Kuchnia Pani Wiosny