Zrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto(...)pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 min. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem
Słodkie inspiracjeokresie karnawału wielu z nas szuka pysznych słodkości, które można przygotować w prosty i szybki sposób. Dziś u nas najprostsze rogaliki, które wychodzą zawsze. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników oraz dodatek jaki sobie wymarzymy by ukryć go w kruchutkim cieście. Ciasto zagniatamy błyskawicznie, pozostawiamy by chwilę poleżakowało w lodówce, a później już tylko(...)wałkujemy, zlepiamy i pieczemy - nie ma nic prostszego ... Pozostaje delektowanie się nimi podczas popołudniowej herbatki bądź kawki :) Rogaliki 3 składnikowe Składniki : 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka (około 330 g) kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny dodatkowo : konfitury cukier puder do dekoracji Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 60 MINUT CHŁODZENIA CIASTA W LODÓWCE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 (wyszły 32 rogaliki) Składniki: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, krem typu "Nutella", żółtko. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce(...)połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem. Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru
JejKuchniaRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości. Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy
słodki bratekdzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki(...)Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Ciasteczka serowe z jabłkami
kruche babeczkiRobiłam już wiele rogalików. Ale te po prostu najlepsze, kruchuteńkie!!!!!! Największym ich sekretem jest smalec. przepis znaleziony u Ewy Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 250 g smalcu 230 g śmietany 18% Dodatkowo: powidła śliwkowe cukier puder Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę(...)ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem
Delicious Titbitsswoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym(...)masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików
Domowy Smak Jedzeniakoło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty. Na każdym trójkącie rozpoczynając od najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki nie rozejdą się podczas pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia,posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką
Wanilia i KardamonCiasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam(...)energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny. Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy. Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkidość wymagające, zwłaszcza w kwestii czasu, ciągle pozostawało poza moim zasięgiem. Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam. Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne! Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić(...)posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po wystudzeniu posypać
6nieboJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek(...)tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki . Krok 5 Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę
Różowa kuchniaPyszne rogaliki serowe z wnętrzem wypełnionym słodką owocową marmoladą. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz , troszkę zmieniłam kształt ciasteczek, ale nic poza tym. Wyszły przepyszne i szybciutko zniknęły z pudełka, więc nawet nie wiem jak długo są w stanie poleżeć zachowując swą świeżość :) Składniki na ok. 16 sztuk: 250 g mąki + mąka do podsypywania 250 g margaryny 250 g twarogu(...)nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego z nich delikatnie zlepić, by marmolada nie wypływała. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rogaliki piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni
Simply Foodkokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam. Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam(...)zaczynając od krótszego brzegu. Łączeniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdą roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika
Moniki SmakołykiIdealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty. SKŁADNIKI 150 g masła, 1 szkl. mąki krupczatki Lubella , 1 szkl. mąki pszennej tortowej, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1/3 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta soli Dodatkowo: cukier puder, marmolada twarda(...)umieszczamy w zamrażarce na 30 min. Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady, zwijamy w rogaliki i układamy na formie wyłożonej pergaminem. To samo robimy z drugim ciastem. Gotowe rogaliki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy ok 23-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy
słodki bratekSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)wierzchołka, Mój sposób na to by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia to po pierwszym złożeniu ciasta dodatkowo dociskam delikatnie dookoła nadzienia tak by zostało w jednym miejscu. 7. Rogaliki pieczemy w 200 st C przez 12-15 minut. Smacznego
vaniliowoczekoladowa