przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:42/112)

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 165

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości. Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy

słodki bratek
Przepisy na Świąteczne ciasteczka 466

dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej  6. Maślane serduszka  7. Szybkie pierniczki(...)Kruche rogaliki migdałowe  9. Cynamonowe ciasteczka  10. Półksiężyce z lukrem  11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki  12. Kruche ciasteczka z budyniem  13. Rogaliki z nutellą  14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową  15. Budyniowe wersja II  16. Wafel z masą kajmakową i petitkami  17. Ciasteczka serowe z jabłkami

kruche babeczki
Najlepsze kruche rogaliki!!! 221

Robiłam już wiele rogalików. Ale te po prostu najlepsze, kruchuteńkie!!!!!! Największym ich sekretem jest smalec. przepis znaleziony u Ewy Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 250 g smalcu 230 g śmietany 18% Dodatkowo: powidła śliwkowe  cukier puder Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę(...)ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem

Delicious Titbits
domowe rogaliki śniadaniowe 190

swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym(...)masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików

Domowy Smak Jedzenia
Maślane rogaliki 1582

koło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty.  Na każdym trójkącie rozpoczynając od najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki nie rozejdą się podczas pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia,posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką

Wanilia i Kardamon
ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 126

Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam(...)energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny. Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy. Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Rogaliki serowe z marmoladą 163

Pyszne rogaliki serowe z wnętrzem wypełnionym słodką owocową marmoladą. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz , troszkę zmieniłam kształt ciasteczek, ale nic poza tym. Wyszły przepyszne i szybciutko zniknęły z pudełka, więc nawet nie wiem jak długo są w stanie poleżeć zachowując swą świeżość :) Składniki na ok. 16 sztuk: 250 g mąki + mąka do podsypywania 250 g margaryny 250 g twarogu(...)nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego z nich delikatnie zlepić, by marmolada nie wypływała. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rogaliki piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni

Simply Food
Mini drożdżówki kokosanki (ok. 70 szt.) 445

kokosowego wysmarowałam,  w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam.  Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały  wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować,  więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam.  Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam(...)zaczynając od krótszego brzegu. Łączeniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdą roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika

Moniki Smakołyki
KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 145

Idealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty.       SKŁADNIKI 150 g masła, 1 szkl. mąki krupczatki Lubella , 1 szkl. mąki pszennej tortowej, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1/3 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta soli Dodatkowo: cukier puder, marmolada twarda(...)umieszczamy w zamrażarce na 30 min. Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady, zwijamy w rogaliki i układamy na formie wyłożonej pergaminem. To samo robimy z drugim ciastem. Gotowe rogaliki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy ok 23-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy

słodki bratek
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 168

Szybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)wierzchołka, Mój sposób na to by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia to po pierwszym złożeniu ciasta dodatkowo dociskam delikatnie dookoła nadzienia tak by zostało w jednym miejscu.  7. Rogaliki pieczemy w 200 st C przez 12-15 minut.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Rogaliki drożdżowe z nutellą 206

Małe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam! Rogaliki drożdżowe Składniki: 15g drożdży świeżych 250g mąki 0,5 szklanki letniego mleka 30g cukru 40g rozpuszczonego masła szczypta soli +kilka łyżek nutelli, jajko roztrzepane z łyżką mleka   Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki(...)Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 200'C przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Smacznego

Tagebuch po polsku
Rogale na śniadanie 158

puszyste ...       Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży 260 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania rogalików 40 g masła 50 g cukru odrobina soli   (¼ łyżeczki)         Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam do miseczki,   wymieszałam   z 1 łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego(...)Ciasto po wyrośnięciu przeniosłam na deskę. Podzieliłam na dwie porcje. Każdą rozwałkowałam na kształt koła grubości około 0,5 cm. Wykroiłam 8 trójkątów. Zwijałam każdy z ich na kształt rogalików zaczynając od szerszego brzegu.     Rogale układałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik włączyłam na 190 °C. Rogaliki posmarowałam rozmąconymi żółtkami. Wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Rogale śniadaniowe 291

Zapraszam na najlepsze rogaliki - mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne. Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz(...)Każdą kulkę rozwałkować na długi placek. Przytrzymująć górę jednocześnie ją rolować, lekko odciągając dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia  wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 196

Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki(...)poniżej , znów rozwałkować i ponownie posmarować masłem, czynność wykonać 4 razy, przy ostatnim rozwałkowaniu ciasta posmarować masłem ,posypać ciemnym cukrem i cynamonem, podzielić na trójkąty i zwijać w rogale ,rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Z drugą częścią zrobić to samo. Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni ,wyrośnięte rogale

Wypieki Rene
Rogaliki Drożdżowe 173

Jakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie(...)części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło )  Dzielimy każdy okrąg na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę nadzienia i zawijamy rogalik. Pieczemy w 180 stop. prze około 20 min. Smacznego ! Wspólnie ze mną piekły: Magdalena - Czary - gary w kuchni Ewa - Ewa w kuchni Kinga - Małe kulinaria Marzena - Kulinarna Maniusia Magda

Gotowanie...to proste !