Rogaliki wykonałam z kilku przepisów i złączyłam w jeden. W trakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania Robimy ciasto: Drożdże
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comInspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
w mojej kuchniSKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: W ¾ szklance(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
w mojej kuchnifont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Zostało mi dosyć dużo smalcu i nie wiedziałam co z nim zrobić. Podczas przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu. Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest(...)szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18% Szczypta soli Dodatkowo: Marmolada do nadzienia do posypania cukier puder Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek. Każdy okrąg podzielić na osiem części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik
Na słodko lub wytrawnieJestem zdania, że pomarańczy nigdy dość, dlatego dzisiaj zapraszam na pomarańczowe rogaliki. Tym bardziej, że dostałam od koleżanki domowej roboty skórkę pomarańczową ( Halinka - dziękuję ) i co najważniejsze sama nauczyłam się ją przygotowywać. :) Przepis zapewne zamieszczę niebawem, gdyż warto samemu się pokusić w jej produkcję w domu. Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety. SKŁADNIKI(...)żółtko skórka pomarańczowa 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować
Kuchnia w opałachBardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania(...)jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył". 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut. 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy
Kuchnia domowa Anikilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie: marmolada wieloowocowa lub inna do posypania cukier puder(...)Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 10 cm, a następnie pociąć je na trójkąty. Przy podstawie trójkąta położyć marmoladę i zwijać w kierunku wierzchołka, tak żeby powstał kształt rogalika. Można też samemu ukształtować rogaliki swoją metodą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę obsypać lekko mąką. Każdy rogalik dobrze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut
Passions hobbies lifePrzeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić. Rogaliki maślane w sam raz na dzisiejsze śniadanie znalazłam na blogu "Pora coś zjeść" . Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao(...)postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórytego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam również, że może macie podobny(...)blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie dzielimy na 12 równych części (12 trójkątów).Każdy kawałek zawijamy tworząc rogalik (od węższego do szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika
Słodkie PrzyjemnościRożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać(...)pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą. Gdy mam już wypełnione obydwie blaszki, tę schłodzoną wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia
Smaczne Zdroweusłyszałam od Piotrka: zrób coś słodkiego, mogą być jakieś ciasteczka do kawy, wiedziałam od razu co zrobię. Wg tego przepisu robię moje pyszne kruche rogaliki bez cukru. Czasami jogurt zastępuję serem – serowe rogaliki . Nie chciało mi się bawić w robienie rogalików, więc postanowiłam zrobić kruche serca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu(...)cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u mnie niestety takie nie były..ja zawsze mam problem ze zwijaniem rogalików..i nie umiem tak pięknie ich zrobić...ale cóż ...zawsze coś tam się wykręci i potem pysznie zje....a te rogaliki były(...)pyszne...mięciutkie...polecam..a do rogalików kubek mleka...i jakiś dżem ...i nic więcej nie potrzeba.. 50 dkg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami
Moje domowe kucharzenieJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki :Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie :Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić(...)oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie MartyRogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki 300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych 2 jajka 75 g cukru szczypta soli Nadzienie: 50 dkg twarogu 4-5 łyżek cukru 2 żółtka Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży(...)okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać].Zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieSerowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu! Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. [...] Artykuł Serowe rogaliki kruche
Pogotujmy.pl