przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:28/112)

Rogaliki z szynką i serem 155

Dziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed(...)rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt okręgu (grubości ok. 3 mm). Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić). Rogaliki

MyCookBook.pl
Rogaliki drożdżowe 170

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.  Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 1 blaszka - 8 rogalików ). Posmarowałam rozkłóconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piekłam w temperaturze 150 stopni przez 25 minut.  Gdy ostygły delikatnie posypałam cukrem pudrem

Darcia w kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe 268

Rogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam(...)cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym. Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną

W kuchni u Moniki
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 134

Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki piec 30-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo(...)marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :)  ---------- Podobne:   Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 200

ciacha na zamówienie na spotkanie z ludźmi, których niedawno poznałam. Dla mnie to była impreza na koniec urlopu, bo niestety dobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy(...)formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche rogaliki z dżemem 255

Kruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki(...)kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 152

Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu  Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!!   Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki(...)formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto ku środkowi formując rogaliki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do czasu, aż się ładnie zarumienią czyli około 20 minut

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe 203

Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/ marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja: 7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę) , pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować(...)rogaliki roztrzepanym białkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.) Ja piekłam w czterech partiach. 9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 215

oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych kwaśnych(...)łodyg pasuje wyjątkowo. Całość zamknięta w rozkosznej formie rogalików, poręcznych i idealnych na wycieczki. M., która jest na wiecznej diecie (jak się w końcu poznają z moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 188

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na ok. 16 rogalików: 500 mąki 50 g drożdży (1/2 kostki) 250 ml śmietany 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła 1 słoik powideł, dżemu lub konfitury lukier, orzechy i bakalie(...)dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Upieczone rogaliki polać lukrem posypać orzechami i bakaliami

Jadło i czytadło
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 328

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Kto ugości moich gości?
Rogale z maślanki 186

Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież(...)gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :)  - mąki. Wszystko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche rogaliki migdałowe 143

Rogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut

Passions hobbies life
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 160

sałatki z makreli wędzonej na zimno  upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.     Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.  Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na  ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe

mojewypiekiinietylko