dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak. Idealne do herbaty. Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta(...)cieście pojawiały się pęcherzyki powietrza. Ciasto posmarować w wierzchu olejem i pozostawić je do wyrośnięcia na 60 minut. Jest to dość luźne ciasto ale dzięki temu rogaliki będą niezwykle puszyste. Z jabłek usunąć skórkę i nasiona, a następnie pokroić je w kostkę o boku około 1 cm. Połączyć z mąką i cukrem. Można dodać nieco cynamonu jeżeli ktoś bardzo
Poezja Smaków - blog kulinarnykopnięty prostokąt o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego trójkąty. Moje u podstawy miały około 8-10 cm. Następnie nakładamy na każdy trójkąt masę makową. Zaczynamy zwijanie rogalików od dołu i nie bójmy się, że masa wychodzi bokami ( tak ma być ;) Po pierwszym zagięciu dołu rogalika, nacinamy go nie do końca tworząc "nóżki" i zwijamy dalej, zakładając górny(...)róg pod spód. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-30 min do napuszenia. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min. Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznegoo
Gotowanie...to proste !Rogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym […] The post Rogaliki 3 składnikowe
Kulinarne PrzebojeMamo, co robisz? - pyta córka (pięciolatka). - Będę zagniatać ciasto, z którego potem upieczemy rogaliki. - Chcę Ci pomóc! I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe(...)przez 30 minut. I gotowe :) . Ciasto (koniecznie schłodzone) rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie wykroić trójkąt. Każdy trójkąt zrolować od podstawy i nadać mu kształt rogalika. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz.). Wierzch wyrośniętych rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieZachciało mi się maślanych bułeczek. No to już, na podstawie tego przepisu powstały szybko maślane rogaliki. Jedno co, to mocno czuć w nich posmak soli, więc do dżemu polecam zmniejszyć jej ilość lub całkiem pominąć ten składnik. A same rogaliki... super maślane! Proporcje na 11 rogalików. 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki oleju 1 jajko(...)rondelku roztopić 25 gram masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką na okrągły placek grubość około pół centymetra. Wysmarować ciasto roztopionym masłem. Kroić w trójkąty i zwijać w rogaliki zaczynając od szerszego końca trójkąta. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aż wyraźnie urosną. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C. Wyrośnięte
Czerwony Gupikpracuję nad techniką zwijania,ale tak piękne jak u niektórych dziewczyn na innych blogach nigdy mi nie wyszły .Ważne ,że smak taki sam ,są cudowne. Składniki: na około 15 rogalików 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła ,przestudzić 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania rogalików(...)czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy je na kształt koła ,niezbyt cienko ,bo to rogale śniadaniowe .Każde koło dzielimy na 4 części ,otrzymamy trójkąty ,które zwijamy w rogalika .Im więcej nawinięć ,tym rogaliki ładniejsze. Na moich się nie wzorujcie. Wszystkie wyginamy na kształt rogalików i odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem .Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem
Ladylaura.Dzisiaj znowu wspólne "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam mąki orkiszowej. Jak dla mnie najlepsze z kubkiem kakao. Rogaliki podane na cudnej desce, którą otrzymałam od Spod Hebelka. Jakość i wykonanie pierwsza klasa. Prawda, że deska jest śliczna? Składniki: 250 g margaryny lub masła 100 g świeżych drożdży(...)podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koło o grubości około 0,5 cm i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę
Ala piecze i gotujePrzyznam szczerze ,że mimo iż uwielbiam rogaliki krucho-drożdżowe robiłam je samodzielnie pierwszy raz. Zawsze zwalałam winę na to, że dużo przy nich pracy, a przecież można ułatwić sobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE(...)Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy
Bon appetit mon amieDziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed(...)rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt okręgu (grubości ok. 3 mm). Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić). Rogaliki
MyCookBook.plRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 1 blaszka - 8 rogalików ). Posmarowałam rozkłóconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piekłam w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Gdy ostygły delikatnie posypałam cukrem pudrem
Darcia w kuchniRogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam(...)cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym. Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną
W kuchni u MonikiPlacki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki piec 30-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo(...)marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe
Weekendy w domu i ogrodzieciacha na zamówienie na spotkanie z ludźmi, których niedawno poznałam. Dla mnie to była impreza na koniec urlopu, bo niestety dobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy(...)formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp
Weekendy w domu i ogrodzieKruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki(...)kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!! Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki(...)formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto ku środkowi formując rogaliki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do czasu, aż się ładnie zarumienią czyli około 20 minut
Rozpustne gotowanie