Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku(...)Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeŚniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany! Podane do łóżka! Na dzień dobry! Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie. Na stolnicy, za pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików. Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C. gorąca czekolada W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty
SMYKWKUCHNIOstatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem. Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć(...)całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik. Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Plate of Joyogaliki przygotowane na bazie przepisu na rogaliki z czeremchą , przed zrolowaniem posmarowane masłem z cynamonem i nadziane konfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem . Miły dodatek do kawy lub herbaty :). Czas przygotowania: 15 minut Wyrastanie: 60 minut Pieczenie: 15 minut Porcje : 24 r ogaliki : Składniki: 1,5 szklanki mąki , 1/2 kostki masła(...)drożdży, 4 łyżki letniego mleka, 3 łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików. Nadzienie: konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem (lub inna gęsta), 1/4 kostki masła , 2 łyżki brązowego cukru, 2 -3 łyżeczki cynamonu. Do posypania: różany cukier
SzczyptaSmaQCałość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Rogaliki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone, zimne rogaliki lukrujemy przygotowanym szybko
Smakowy Rajmruczy na kolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach...zanurzyć się lekturze na którą czasu na co dzień brak...i tak, niespiesznie sącząc dobra kawę podjadać słodkie rogaliki....ach gdyby tak.... Składniki na ok 45-50 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 15 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 5 żółtek(...)Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika. 6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem
Apetyczna babeczkajuż wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować! Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-drozdzowo-kruche/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('8baef416d148a56620e17a678bf58977').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Rogaliki drożdżowo- kruche appeared first
dom-agi.plPierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce(...)powtarzamy czynność i gotowe ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce (max może ono leżakować 3 dni) Na drugi dzień rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego trójkąty na rogaliki. Należy je zwijać luźno bo ciasto bardzo urośnie podczas pieczenia. (ja dodałam do środka dżem ale prawdziwe croissanty nie powinny mieć nadzienia) Gotowe rogaliki smarujemy białkiem z wierzchu, układamy
ciastkarnia na kruchym spodzieJeden z prostszych wypieków jaki istnieje. Potrzebujemy zaledwie 3 składników do ciasta i opcjonalnie jakiś dodatek do nadziania rogalików. Chwila zagniatania oraz pieczenia i deser gotowy :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g waniliowego serka homogenizowanego opcjonalnie owoce/dżem/krem czekoladowy do nadziania opcjonalnie cukier puder do posypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy(...)radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z 3 składników pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogMięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550 2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker(...)wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować
Wanilia i KardamonPrzepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Źródło inspiracji: Wypieki Siostry Marii z drobnymi poprawkami
Zainspirowana w kuchniDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier
Zrób to smacznieNiema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy(...)ciasto delikatnie stwardnieje, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na cienkie,okrągłe placki, podzielić na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy około pół łyżeczki marmolady, zwijamy w rogalika. 4. Rogaliki układamy na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 170* około 30 minut. 5. Studzimy i posypać cukrem pudrem. Widzieliście rewelacyjną paterę na zdjęciu firmy SAGAFORM
Dziś Ja gotuje