Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia). Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem
Kolorowy Przepisownikdzieci lubią najbardziej łakocie, a co za tym idzie czekoladę czyt. nutella;) Nic prostszego jak w ten dzień (i nie tylko w ten) poczęstować ich wspaniałymi krucho-drożdżowymi rogalikami z nadzieniem nutelli. Zapraszam... Skala smaku 10/10 są to moje ulubione rogaliki, do których najczęściej wracam, i o które często mam pytania o przepis więc proszę bardzo(co za skromność(...)lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec rogaliki aż będą złociste ok. 15 min.Po wystudzeniu polać lukrem lub dowolnie ozdobić
Kubki smakuoryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka [ dałam ciut więcej(...)trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić rogaliki i piec 20-30 minut lub do zrumienienia
Moje domowe kucharzeniepapierze do pieczenia i piecz 18-20 minut w 200 °C góra -dół. Podczas gdy jedne się pieką , przygotuj następną partię. U mnie w zależności jak duże robię rogaliki wychodzą 3 lub cztery blachy. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiBardzo lubię przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam rogaliki z farszem grzybowym. Wyszły bardzo smaczne. Kto je przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki(...)Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje farszu grzybowego i zwijam w rogaliki. Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiRogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed
Pelusiowa KuchniaRogaliki orzechowe to słodki deser w kształcie półksiężyc a. Doskonały pomysł na Święta Bożego Narodzenia . Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Przepisy są sprawdzone, a rogaliki naprawdę smaczne. Do tego zimne świeże mleko i masz doskonałe śniadanie. Bądź ostrożna ! Łatwo się uzależnić Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gr. masła 2 jajka 60 gr. cukru(...)dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części. Na brzegu położyć trochę nadzienia i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Umieścić półksiężyce na natłuszczonej blasze i pieczemy je w piekarniku nagrzanym na 180 ° C . Upieczone odstawić na 3 min. do wystygni ę cia, następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne Potrawybędzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota na 'coś słodkiego' a w domu nie mam nic takiego. Dlatego dziś właśnie zrobiłam na szybko te rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą. Nic więcej tam nie ma oprócz jeszcze jajka, którym posmarowałam wierzch rogalików
Smaki Przyprawy i KoloryNiedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były.. 125 g masła 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 3 jaja 5 łyżek cukru 2 łyżki mleka 50 g drożdży dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże(...)kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenieoprószenia: cukier puder cukier z prawdziwą wanilią wykonanie: Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym
Domowy Smak Jedzeniaciągle z zachwytem i niedowierzaniem na niego spoglądam! Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały zarówno do dżemów(...)przy pomocy noża przeciąć na cztery równe części, a każdą z tych części podzielić jeszcze na kolejne trzy. Każdy kawałek zwinąć od najszerszej części do najwęższej tworząc rogalik. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce w sporych odstępach między sobą, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem. Piec
Plate of JoyProstszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do tego trzeba dodać nadzienie, opcjonalnie cukier puder do posypania i mamy gotowe słodkości. Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego nie licząc czasu chłodzenia, robi się je szybko. A smak? Marmolada przepyszna, ciasto całkiem ok, jadałam(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszą część trójkątów kładziemy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy w rogaliki. 4. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchniDziś prezentuje Wam przepis na bardzo łatwe i szybkie do przygotowania rogaliki. Idealne jako deser do kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 10 dag masła, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki piwa jasnego, marmolada, cukier puder do posypania, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę z masłem i margaryną. Wlewam piwo i zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy(...)kawałek ciasta nakładam porcję marmolady. Zwijam rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiDrożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd. Ileż to razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje(...)najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły. Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 500 g * mleko – 0,5 szkl * jajko – 3 szt * świeże drożdże
Ostra na SłodkoNigdy w życiu nie wiedziałabym, że istnieje ktoś taki jak Siostra Aniela, gdyby nie moja Babcia. Babcia upodobała sobie ten przepis na rogaliki i katuje częstuje nas nimi za każdym razem jak przyjdziemy. Są pyszne, naprawdę! Siostra Aniela Garecka prowadzi(ła?) program "Anielskie przepisy Siostry Anieli" i wiem, że zostło wydanych parę książek z jej przepisami, m.in. "Klasztorna Kuchnia", "Jarska(...)koła i kroić na 8 części (na trójkąty - jak pizzę). Przy zaokrąglonym końcu naszych trójkątów kładziemy łyżeczkę ulubionego dżemu i rolujemy w stronę szpiczastego końca trójkąta. Po uformowaniu, każdego rogalika smarujemy żółtkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki muszą się ładnie zarumienić w piecu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!