przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:41/112)

Rogaliki kruche 132

wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę nieziemski. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser do kawy. Ja do ciasta... Tryb czytania Artykuł Rogaliki kruche pochodzi

PysiaGotuje.pl
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 105

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

RITA food channel
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem 168

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów(...)każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala. Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogaliki z rabarbarem

O kuchni z uczuciem
Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży 105

Wspaniałe rogaliki na kruchym cieście z prawdziwą konfiturą z dzikiej róży. Konfitura zrobiona samodzielnie,róża jeszcze kwitnie można jeszcze zebrać i zrobić. Przepis w następnym wpisie:) A tymczasem moje rogaliki,pychotka:) Składniki 500 g mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 12% słoiczek … Czytaj dalej(...)Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży

gotuj ze mną
drożdżowe rogaliki 151

Cześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony mogę(...)Łobuzy z nich. Kochane, ale odżywają nocą tylko i przez to nie raz mam z rana oczy jak po nieprzespanej nocy. Właściwie to i prawda :D Dobra, moje rogaliki: * 1 kostka masła lub margaryny * 4 szklanki mąki * 200 ml śmietany * 5 dkg drożdży * szczypta soli * powidła lub marmolada * puder do posypania Tak, tu nie ma ani jednego jajka :D Drożdże

Pieprzyć z Fantazją
rogaliki drożdżowe z nutellą 161

przeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli Przygotowanie   1. Zaczynamy(...)tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C

zjem to blog kulinarny
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 132

kilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej. Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne. Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży(...)ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia

Agusiowe smakołyki
Rogaliki serowe 174

Kruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty(...)każdy dajemy odrobinę marmolady i zwijamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 40 minut. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 160

stopniowania intensywności opiekania pieczywa. W zależności od upodobań możemy zwiększyć stopień zarumienienia lub go zmniejszyć. Bardzo ważna jest dla mnie również możliwość opiekania zamrożonych kromek pieczywa oraz możliwość podgrzewania rogalików na specjalnym ruszcie. Przy opiekaniu rogalików ważne są również szerokości otworów na pieczywo, które są dość duże, przez co rogalik ma szansę ogrzać się w całości. I najważniejsze! Szufladka

MamaOskarka
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 260

TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS

Blog z Apetytem
Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe 183

Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru. Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać(...)lodówki ciasto pociąć na jednakowej wielkości  około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 180`C 10 minut na jasny kolor jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną 168

Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę,  że całkiem udany.  Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około  500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru  50 g drożdży 3 jajka  szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej(...)zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż  je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Pokrój ciasto w trójkaty. Rozłóż  na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki.  Przełóż je  na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ciasto w temperaturze  180 st. C około

Gotuj Sam!
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 204

Pozytywna myśl. Próba zmian. Pomimo ponurej aury. Jak już wspomniałam przy okazji poprzedniego posta, królują ostatnio u nas rogaliki (choć przedwczoraj, po upieczeniu pierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 231

Rogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :)  Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki(...)stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gorę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.  Pieczemy przez 20 minut, do delikatnego zarumienienia.  Rogaliki studzimy i dopiero wtedy lukrujemy. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Rogaliki z nutellą. 302

Dawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten. Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce. Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę. Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki. Gotowe rogale ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem. Zostawić na blaszce do czasu nagrzania piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut

Agusiowe smakołyki