przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:50/112)

Drożdżowe rogaliki z budyniem 143

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru(...)nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym 111

Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 gr margaryny roślinnej - 1 serek homogenizowany waniliowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego   dodatki: - nadzienie: marmolada twarda różana - cukier puder do posypania Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Ze składników zagniatam dokładnie ciasto. Owijam w folię i odkładam do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość(...)Wykrawam małe kółeczka. Na środek każdego z nich nakładam marmoladę. Sklejam brzegi wyginając całość w kształt rogalika. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 190-200 °C Czas pieczenia: około 20 minut Gotowe i jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.  (źródło przepisu: mojeciasto.pl

Kuchnia co dnia
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 158

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mini rogaliki 222

masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam..załączyłam robot na kilka minut..a następnie ciasto przełożyłam do miski i tam rosło..a potem już było wałkowanie i zwijanie rogalików.. 20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np.masa kajmakowa W letnim(...)kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki półfrancuskie z wody 175

Rogaliki półfrancuskie z wody to jedne z pierwszych moich rogalikowatych wypieków. Przepis znalazłam u mamy w jej księdze z przepisami. Co najdziwniejsze mama nigdy nam ich nie piekła. Pewnie wszystkim się nasuwa pytanie czemu ciasto musi swoje odczekać w wodzie? Sama to sprawdziłam. Jedno ciasto trzymałam 12 godzin w wodzie wg przepisu, a drugie potrzymałam tylko godzinę. To pierwsze miało(...)pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej ciasto zarobić wieczorem i pozostawić na noc w wodzie. Wyjęte z wody ciasto urywamy po kawałku, obsypujemy mąką. Z ciasta można formować ręcznie rogaliki lub rozwałkować go na grubość około 3mm i wykrawać z niego księżyce szklanką. Ja zastosowałam oba sposoby :) Gotowe ciasteczka układamy na papier pergamin i pieczemy w temperaturze około

Smakowy Raj
Drożdżowe rogaliki 169

lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części(...)czyli 1/8 :D Na środku większego końca trójkąta położyć ok. łyżeczkę marmolady (lub więcej w zależności od wielkości ciasta) lub 1, 2 kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 92

Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek  3 łyżki  gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła(...)wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć przy pomocy talerza koło i podzielić na trójkąty. Na kazdym trujkacie ułozyć wzdłuż powidła i zwunąć, formując kształt rogalika. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piec przez 20 minut. Po wyjęciu pozypać cukrem pudrem. Smacznego. Smacznego

Gosia gotuje
Rogale drożdżowe z makiem 182

zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem.  Piekarnik z termoobiegiem nagrzać

Gosia gotuje
Rumiane rogaliki drożdżowe 217

Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki.  3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.  4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut

Apetyczna babeczka
Ciasteczka z bananami i czekoladą 240

każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały złoty kolor. Czekolada bardzo łatwo się przypala, więc bacznie obserwujmy nasze wypieki

Kuchnia Pełna Pasji
Mini Croissants 141

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4(...)Każdy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Gotowe podajemy z konfiturami

Słodka Strona
Rogale śniadaniowe 297

ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki- rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach(...)przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia- rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe rogale z jagodami 214

jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy  z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki, szczypta(...)Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 194

parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania(...)parówkami: Parówki w cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 159

Wypiekanie na śniadanie - Monia w tym tygodniu zaproponowała te pyszne rogaliki. Są leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne a to za sprawą pure z banana które jest w cieście. U mnie rosły jak szalone. Przepis pochodzi z bloga Candy Company . Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam(...)tylko posypałam orzechami. Polecam gorąco bo naprawdę są super. Rogaliki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie