Jeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia. Rogaliki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo(...)op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy po wierzchu każdego ciastka żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzas strasznie szybko ucieka, a ostatnio mam go wyjątkowo mało i jeszcze mniej chęci na stanie w kuchni. Poniżej przykłady posiłków, które przygotujesz bardzo szybko. No może oprócz rogalików, ale je możesz sobie odpuścić i zrobić w mniej upalne dni. Dzisiaj jest gorąco, nie waż się włączać piekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj >>>> :) A pstrąga(...)ryż i obiad z głowy. Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg pieczony w piekarniku i mix sałat. Standardowy sos do mixu to olej lniany, cytryna i ulubione zioła. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPiwoszki" są raczej powszechnie znane. W internecie krąży wiele przepisów na te pyszne, delikatne ciasteczka wykonane z zaledwie kilku składników. Dzisiaj proponuję wersję w postaci małych rogalików nadziewanych marmoladą. Polecam. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego Nadzienie: dowolna marmolada Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)Podzielić je na 8 części, każdą cienko rozwałkować formując koła. Powstałe koła pociąć również na 8 części. Na brzegu każdej części położyć trochę marmolady, zwijać do środka formując małe rogaliki. Upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (około 30 minut w temperaturze 175 stopni). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Praktyczna plczłowieka. Stoisko numer 35 , to właśnie tu można było zobaczyć pokaz wypiekania chleba z prastarych zbóż, jak i również skosztować produktów firmy Orzech jako nadzienie w pysznych rogalikach czy Burgerach wołowych. Na naszym stoisku były produkty najwyższej jakości które używaliśmy do robienia smakołyków. -chleb orkiszowy na zakwasie - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą
Różowa kuchniadodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę
Z miłości do słodkościcalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą
Słodkie okruszkiPyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g mąki tortowej Młynomag typ 550 marmolada wieloowocowa Orzech(...)być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca do wąskiego. Jeśli nie macie formy
Sama słodycz i szczypta chiliciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać
Czary - gary w kuchniCoś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu(...)znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp
Zrób to smaczniePyszne rogaliki na deser mam dla wszystkich. Szybkie w wykonaniu i nie skomplikowane a smakują wybornie. Piecze się je bardzo szybko w wysokiej temperaturze i dlatego trzeba pilnować aby się nie spaliły. I choć wyglądają na bardzo spieczone tak nie jest są pyszne, polecam. Przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" Karlsbadzkie rogaliki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemąki tortowej 1 żółtko 1 jajo 60 gram drożdży 150 gram cukru 150 gram margaryny 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki ciepłego mleka dżem do nadziewania do smarowania rogalików 1 jajo ziarno sezamu 2-3 łyżki cukru (ja używam perlisty) Wykonanie: Robimy rozczyn z drożdży - drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko, jajo(...)wyrośnięcia. Jeśli podwoi swoją objętość, ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na w okrąg. Przecinamy radełkiem w trójkąty, smarujemy dżemem, rolować i kształtujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy sezamem połączonym z cukrem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopniach C. Smacznego
kgwjanczewoPyszne rogaliki Polecam:) SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 żółtka (białak zostawiamy na koniec do smarowania rogalików) 2 łyżki cukru waniliowego (mam swój własnej roboty) 1 kostka drożdży 1/3 margaryny (rozpuszczamy) 1 szklanka mleka Drożdże, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mleka i 3łyżki mąki rozpuszczamy tak aby wyszedł nam rozczyn. Rozczyn ma mieć kosystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką
Moje Słodkie Piekiełkoprostu aksamitny smak :) Któż nie uwielbia domowych rogalików z konfiturą? :) Składniki: ½ kg mąki 25 dag ugotowanych ziemniaków 10 dag masła 1 jajko ½ szklanki maślanki 1 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 jajko do smarowania 2 łyżki maku konfitura Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić(...)stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, po czym odłożyć chwilę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Tradycyjna Kuchniasuchych drożdży i masła PRZEPIS 2. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone
Wypisz Wymaluj