przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:60/112)

Rogaliki z masą orzechową 199

Rogaliki te są wyjątkowo delikatne, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, a nadzienie orzechowe, którym wypełnione są po brzegi, zachęca do chrupania :) Składniki: - 250 g margaryny - 200 g jogurtu naturalnego - 350 g mąki nadzienie - 300 ml mleka - 100 g cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy(...)odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki – zawijane szczęście 97

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki – zawijane szczęście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogaliki z ciasta twarogowego z powidłami i ziarenkami 132

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na  rogaliki z ciasta twarogowego z przepysznymi powidłami śliwkowymi firmy ORZECH  oraz prażonymi ziarenkami z ZIARENKOWA  MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK   :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła(...)wyciąć koło i podzielić je na 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować powidłami śliwkowymi i od szerszej strony zwijać w stronę trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami Migdałowy Przylądek . Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale śniadaniowe :) 115

Miałam pewne obawy, co do tego, czy się udadzą. Jeszcze rano kręciłam masło ze śmietanki, bo nie było w lodówce, a rogaliki dzięki niemu zyskują cudowny smak i aromat. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki :) podaje Wam przepis na pokuszenie! Zróbcie, na prawdę warto :) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka półtorej łyżki cukru   Z podanych składników robimy(...)zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną.   Odkładamy do wyrośnięcia, około pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Hot dogi na domowy sposób:) 143

wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać

In my kitchen
Surimi w cieście francuskim 149

pół i pokroić w trójkąty. Każdy kawałek posmarować serkiem kremowym pesto i rukola. Następnie na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 paluszku krabowym. Ciasto zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić

Ugotować
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym 163

Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym to bardzo prosty i uniwersalny przepis dla każdego, są błyskawiczne w przygotowaniu . Idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży

Smakowite Dania
Drożdżowe rogaliki na maślance 172

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam! Składniki: 25 g drożdży 2 łyżki wody 3/4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 małe jajko szczypta soli 2 łyżki oleju Wodę lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki pszennej(...)dodać cukier, jajko, sól, olej oraz pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką na kształt koła. Wykrawać trójkąty. Zwijać od szerszej ku węższej stronie. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia

Domowa cukiernia Ewy
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 273

idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki  mąki do posypania(...)minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut

Walijskie Pichcenie
Francuskie uszka z serem na słodko 162

sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:) Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem... ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 192

cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia Nastawić piecyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 156

jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć, uformować w kształt rogalika. Ułożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( około 200 C ). Piec na złoty kolor. Po przestygnięciu udekorować cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe rogale z powidłami śliwkowymi 109

rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1-1,5 cm. Za pomocą talerza obiadowego wykroić koło, przekroić na 4 części. Na najszerszy brzeg każdej ćwiartki nałożyć powidła i zwinąć rogaliki. Gotowe przełożyć na wyścieloną papierem lub natłuszczoną blachę. Odstawić na kolejne 15 min. Po wyrośnięciu rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. 4. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 129

opowiada kolejne historie o wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki z różą, koniecznie z cytrynowym lukrem, zjadane w sobotni poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci(...)miękkich fotelach zjadamy rogaliki jeden za drugim. 6. Nadmorski wiatr - ciepły, pełen tajemniczych szeptów, oczyszczający ze wszystkich smutków i trosk.  7. Subtelny szelest piany z białek , gdy łączę ją z innymi składnikami. Część z Was już o tym wie, bo pisałam to nie jeden raz:), ale to jedna z moich kuchennych słabości. 8. Pisanie tego bloga. Kiedyś tylko podglądałam

KUCHARNIA