Piąteczek więc wspólne gotowanie i pieczenie u Małgosi. Dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne rogaliki z serem i krówką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki cukru 100 g roztopionego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 25 g drożdży 250 g białego sera 2,3 łyżki(...)cienko, następnie za pomocą talerzyka wyciąć koło i podzielić na 8 równych części, na na każdym trójkącie rozsmarować ser i ułożyć na nim krówkę, zwijać od szerszego boku. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na szybkie kruche rogaliki z jagodami <3 idealne do weekendowej kawy :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka pieczarki kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty i smarujemy jajkiem każdy szeroki kawałek trójkąta posypujemy serem, papryką, pieczarkami i szynką zwijamy w rogaliki i smarujemy jajkiem (można posypać jeszcze tym co się wysypało) układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego
Gotowanie z pasjąRogaliki francuskie są pyszne z każdym farszem ja robiłam dziś farsz szpinakowo-serowy, idealny dla miłośników szpinaku. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1/2 opakowania szpinaku liściastego Bonduelle - 230 g sera scamorza - 1 jajko - 2 łyżki masła - ząbek czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Szpinak przygotowujemy wg. przepisu z opakowania, dodajemy masło, posiekany czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem(...)kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze szpinakiem. Ciasto kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy łyżkę farszu i zwijamy od podstawy do wierzchołka, tak aby końcówka była pod rogalikiem, boki skręcamy i lekko dociskamy żeby nie wypłynął farsz. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Czy wiesz że warzywa
Kulinarne życiepomocą talerzyka wykrawamy kółka (u mnie o średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były
PatiGotujeProsty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia, gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki. W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu
chleba naszegosię wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam poniżej z moimi(...)zmianami. Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe 100 g mielonych migdałów 50 g cukru trzcinowego 200 g masła szczypta kurkumy 2 jajka (1 całe jajko i osobno żółtko i białko do posmarowania) 260 g mąki orkiszowej ew. cukier puder do oprószenia jeśli wolimy słodszą wersję Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wkładamy
Dzieje kuchennej WiewióryJaki jest najszybszy pomysł na wykorzystanie nadzienia mincemeat, które pozostało mi po weekendowym torciku piernikowym (klik)? Oczywiście chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, posypane grubą warstwą cukru pudru. Wstyd się przyznać, że zjadłam prawie wszystkie od razu, gorące, sama, zaraz po zrobieniu zdjęć... Dla niepoznaki zostawiłam mojemu chłopakowi dwa, bo tak słodko pachniało w mieszkaniu, że od razu po wejściu(...)nadzienie mincemeat z tego przepisu - klik (zużyjemy ok. połowy) cukier puder do posypania Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 min. Posypać cukrem pudrem
Słodkie inspiracjepiekarni lub pobliskim markecie. Warto jednak od czasu do czasu, samemu przygotować sobie taką przekąskę w domu. Zwłaszcza, że wbrew pozorom wcale nie zajmuje to dużo czasu. Nasze dzisiejsze rogaliki świetnie sprawdzają się także jako popołudniowy dodatek do kawy lub pachnące, leniwe weekendowe śniadanie. Drożdżówki doskonale smakują także bez nadzienia, posmarowane jedynie masłem w duecie z mlekiem lub zbożową kawą(...)piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część
Kuchnia od dwojgaprzygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem 😊 Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18% 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo
Walijskie PichcenieDawno mnie tu nie było, bo jednak Anglia daje popalić, jednak wracam z nowymi przepisami :) Na dziś rogaliki z jagodami, które w moim domu są zdecydowanie hitem, jeśli chodzi o drożdżowe wypieki! Zapraszam do wypróbowania :)) Składniki: >Ciasto *50 dag mąki *5 dag drożdży *10 dag masła *150 ml mleka *pól szk cukru *3 żółtka *1 całe jajko *cukier wanilinowy(...)odchodzić od brzegów naczynia. 6. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. 7. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. 8. Farsz z jagód nakładamy na iasto i zwijamy w strone wierzchołka. 9.Jajko rozbełtać, posmarować rogaliki i posypać przygotowaną kruszonką. 10. Piec w temp 170 C przez ok. 20 min Smacznego
FITBUuKspłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchnitego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, szczypta soli Dodatkowo: marmolada do nadziewania, lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem
słodki bratekDziś zapraszam serdecznie na smakowite rogaliki! :-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki śmietany - 1 dkg drożdży - 20 dkg margaryny do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Margarynę siekam, łączę z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce przez ok. 1 godz., a następnie rozwałkowuję na cienkie(...)ciasto (ok. 2 mm). Formuję duże koło, kroję na 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła pizzę), nakładam powidła, zwijam w rogaliki. Piekę ok. 15 min. w temp. 190 ' C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie
Wielopokoleniowotrochę może o tym, co robię, gdy nie bloguję, bo, jak się okazało, nie samym blogowaniem młoda matka (ok, może i już nie taka młoda) żyje.… Continue reading Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem
brunetkawkuchni