Gotować do rozpuszczenia cukru i by masa była naprawdę gorąca. Przełożyć gorącą bulgoczącą marmoladę do słoików i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu. Marmolada jest świetnym dodatkiem do pączków, rogalików i innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę, która nie będzie wypływać z pieczonych lub smażonych słodkości. ---------- Podobne: Dżem z dyni(...)pigwowców Sok z pigwowców Rogaliki orkiszowe z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodziecytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy(...)raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik
Kuchnia ŁukaszaPrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12 rogali : 580 g mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżki cukru pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła, roztopionego 10 g suchych drożdży Dodatkowo: 50 g masła
Różowa kuchniasprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR , której autorką jest(...)małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem i cynamonem. Krzysztof Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :) Podlaskie kartacze Rogaliki ziemniaczane z różą Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały
SzczyptaSmaQChrupkie, rozpływające się w ustach rogaliki kokosowe. Idealne do herbatki. Długo zachowują świeżość, ale mają jedną wadę- szybko znikają:) Składniki: kostka masła 200 g mąki 150 g kokosu 1 jajko szczypta soli 80 g cukru pudru Kokos zmielić w młynku do kawy (chyba, że mamy bardzo drobny). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać(...)kokos i mąkę. Zmiksować do połączenia składników, przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i formować rogaliki rękami posypanymi mąką. Układać na blaszce i piec 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową. Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest(...)przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych(...)Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki. Składniki: 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru + do posypania 125 ml śmietany gęstej 18% 1 żółtko 1 jajko marmolada lub powidła jajko do posmarowania Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść(...)godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadoskonałe na każdą okazję i bez okazji- tak po prostu do herbatki. Zawsze mam w szafce puszkę domowych ciasteczek na wpadek niespodziewanych gości a najczęściej są to właśnie rogaliki. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe łyżka cynamonu Mąkę wymieszać z cynamonem i przesiać. Masło utrzeć, następnie dodać(...)cukier puder a później żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto. Schładzać je w lodówce przez godzinę. Następnie ręce oprószyć mąką i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)mleku, po zawrzeniu przelać do masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie
kawawszklancedodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty i położyć na każdym farsz. Zawinąć w rogaliki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rostrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i majerankiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.15-20minut. Smacznego
W kuchni u Moniki180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało mi zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki wyszły smaczne gdyż ciasto jest rewelacyjne.Można z niego robić słodkie bułeczki,rogaliki,drożdżówki
Niespełnione zdolności kulinarneRogaliki robione przeze mnie już widzieliście, także dziś pokażę Wam rogaliki mojej mamy. Składniki: 1 kostka masła, 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 śmietana18% - 33ml, 10dag. świeżych drożdży, marmolada - smak dowolny, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać śmietanę i zagnieść. Rozwałkować na placki
W kuchni u MonikiKruche i delikatne rogaliki z marmoladą zaspokoją zachcianki niejednego łasucha. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 margaryny 4 jajka 10 dkg drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty(...)6x6cm. Każdy listek ciasta położyć przed sobą na kształt rombu i na jeden róg nakładać po odrobinie marmolady. Zwijać do samego końca zaczynając od rogu z marmoladą. Formować rogaliki. Piec 15-20 min. na złoty kolor
Kuchnia w czekoladzieblogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy innego...Z tej okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam tutaj. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko szczypta szafranu 50 dkg maki 10 dkg cukru(...)kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie