przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:53/112)

Vanillekipferl 158

Vanillekipferl Niemieckie waniliowe rogaliki, które potrafią swym smakiem zauroczyć -  bardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki  200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Po wyjęciu z lodówki, odrywać po kawałku ciasta. W dłoniach lub na blacie kuchennym tworzyć ruloniki, a następnie formować rogaliki. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić, bądź blat podsypać cukrem pudrem (raczej unikać podsypywania mąką). Piec 15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasteczka

My sweet a life
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 153

placuszki. Smarujemy je cienką warstwą dżemu, po czym zwijamy od góry do dołu, dociskając ciasto dłonią. Pomocny może okazać się filmik instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość szerokiej odległości od siebie, bo sporo urosną. Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia(...)godzinę. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C  przez ok 12-15 minut. Studzimy, choć przyznaję, że takie lekko ciepłe mi smakują najbardziej

Kuchnia w czekoladzie
ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE 209

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka cukru pudru, 135 g mąki pszennej Nadzienie: 70 g zmielonych orzechów włoskich, 40 g cukru trzcinowego Diamant, 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 żółtko, cukier waniliowy do posypania WYKONANIE Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy(...)dzielimy na 2 kulki, wkładamy do torebek foliowych a następnie na 30 minut do zamrażarki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy nadzieniem, dzielimy na 16 trójkątów, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Tak robimy z drugą częścią ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy na kratce. Nadzienie: Orzechy mieszamy z cukrem

słodki bratek
Babka kawowa z kremem makowym 173

listopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową

Poezja Smaków - blog kulinarny
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 143

najchętniej piekła ciasta w prodiżu. Blachę smarowało się masłem a nie wykładało papierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową maszynką montowaną do stolnicy a tylko do zrobienia kotletów odpalała swój cud techniki jakim była elektryczna maszynka rodem z Czechosłowacji. Ja w swojej kuchni sprzętów i gadżetów(...)Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę, i na ciasteczka, i na rogaliki. Ponieważ jest z tworzywa sztucznego łatwo się go czyści. Bardzo polubiły go też moje dzieci, które często pomagają mi w weekendowym gotowaniu i pieczeniu. Fascynuje je, podobnie jak wałkowa wykrawaczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 347

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także bardzo je lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku...  Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu ( przepis krok po kroku ). Jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki krucho-drożdżowe 164

Kawa za herbatą i tak w koło. Gdy się na coś czeka, czas o dziwo wydłuża się. A nie tak jak zawsze - umyka w oka mgnieniu. Totalny chaos... Te rogaliki już od dawna czekały w poczekalni przepisów do wykorzystania. I gdy tylko je zrobiłam, od razu trochę pożałowałam. Dlaczego? Bo teraz muszę je robić niemal hurtowo. W zeszłym tygodniu piekłam(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rand każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Rogaliki kruche (3 składnikowe) 124

Łatwe Tanie Przepis na kruche rogaliki z 3 składników. Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 1 kostka masła lub margaryny (u mnie pół na pół) ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Ja do ciasta dodatkowo dodałam 6 łyżek cukru. Sposób przyrządzenia 1 Miękkie masło lub margarynę przełożyć […] Artykuł Rogaliki kruche (3 składnikowe) pochodzi

PysiaGotuje.pl
Rogaliki drożdżowe 151

Łatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Sposób przyrządzenia 1 Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 […] Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Rogale pszenne puszyste z chia 132

idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia. Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia:  około 25 minut temperatura 170 stopni Ilość:  8 sporych rogalików lub bułeczek Składniki: • 500 g mąki pszennej   najlepiej typ. 480 lub 550 • 1 duże

AniaGotuje.pl
SZYBKIE ROGALIKI 166

Ostatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu  SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)minut. Jeśli ciasto się klei podsypujemy odrobiną mąki, ponownie zagniatamy. Nasze ciasto dzielimy na pół a następnie wałkujemy, żeby uzyskać okrąg. Z każdego wykrawamy 12 trójkątów. Zwijamy rogaliki, zaczynamy od szerszej strony. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Jeśli chcemy użyć zwykłych drożdży należy

Pani na deser
Rogaliki z marmoladą 202

Rogaliki drożdżowe, bardzo chętnie sięgają po nie dzieci, ale nie tylko!. Bardzo proste wykonanie może być tylko zachętą, zachowują długo świeżość, są tak smaczne, że zapraszają się do ich wykonania i zdegustowania! Składniki: 250 g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 1/4 l śmietany 18%, (może być pół na pół jogurt grecki i śmietana) 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki(...)drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej kwadratowym pojemniczkiem, ja tak robię, jest to dobry pomysł na równej wielkości rogaliki. Wycięte w ten sposób placuszki smarujemy twardą marmoladą i zwijamy po przekątnej, zaginając końcówki do środka. Odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy grubym cukrem

kgwjanczewo
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 174

stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty o podstawie ok 10 cm. Na każdy trójkąt wyłożyć sporą ilość masy makowej, pomijając jedynie czubek. Rogaliki zwijać od dłuższej części trójkąta, po pierwszym zawinięciu delikatnie naciąć trójkąt, odgiąć na boki i zwijać dalej. Na blaszce układać po 6 rogali, każdy posmarować ubitym jajkiem z mlekiem. Odstawić(...)minut, do zarumienienia. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty, by nie spływał zbyt łatwo z rogalików. Ostudzone rogale posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Najlepiej smakują po 2 godzinach. Smacznego

Trufelkowo
Francuskie rogaliki z pasztetem 194

choćby za jaką nagrodę pocieszenia :D Składniki na ok 6 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie pasztetu  np. Profi z drobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt

Kuchnia w czekoladzie