Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania rogalików
Kulinarne Fantazje Mariolizsiadłego..w sumie to nie zmarnowałoby się , bo mąż takie lubi, ale postanowiłam wykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak tutaj natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest(...)przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo jak się zagniata ciasto i formuje rogaliki...no ,ale po co to masło?..Ciasto zagniecione , odstawione do rośnięcia..a ja do laptopa do dokładnego czytania opisu wykonania...no i już wiadomo, po co to masło..w taki sposób to nie robiłam jeszcze, ale warto..rogaliki pycha
Moje domowe kucharzeniedzisiejszej kawy polecam pyszne kakaowe rogaliki z powidłami. To doskonały deser dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH , 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki. Do przygotowania rogalików
Tradycyjna kuchnia KasiPolecam ten przepis tym co lubią lepić :) trochę jest zabawy przy tym wypieku bo z porcji wychodzi 48 sztuk średnich rogalików . Można zrobić mniejsze i wyjdzie jeszcze więcej , dużo zależy od tego jakie nadzienie chcemy dać , jak dajemy gęste to małe wyjdą ok ale jak damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo(...)większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła - 100 g cukru - 2 jajka - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Wypieki ReneRogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :) Ciasto kruche: 2 1/4 szkl mąki kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę(...)podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić
Smakołyki AsiDziś polecam przepis na pyszne rogaliki z konfiturą z płatków róży. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Długo zachowują świeżość i są łatwe do przygotowania. Do nadzienia rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1,5 łyżki cukru pudru(...)jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę
Na słodko lub wytrawniebędzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia. Do nadzienia rogalików(...)drożdży, 4 łyżki letniego mleka, 5 łyżeczek cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików, konfitura do nadzienia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut . Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jaj kiem i drożdżami
SzczyptaSmaQDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki(...)cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła 75g słonecznika Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z cukrem i dodajemy do nich część mleka
Smakowy RajWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania(...)firmy Tupperware, którą dostałam jakiś czas temu z portalu prowadzedom.com za uzbierane punkty. Forma jest świetna! Znacznie skróciła czas potrzebny do uformowania rogalików. Rogaliki wychodzą równiutkie o jednakowych kształtach. Polecam Post Rogaliki zatapiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZrobiłam te rogaliki dla swoich maluchów, właściwie z przymusu, ponieważ byłam zmuszona rozmrażać lodówkę a w zamrażalce miałam ciasto kruche :). Wychodzi tego ciasta dość dużo i dlatego też zawsze połowę zamrażam. Polecam bo są mega kruche i smaczne. Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
Amatorka kuchennaochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru(...)cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zwijam rogaliki. Rogaliki układam na blaszce i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i polewam nią rogaliki. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia KasiKażdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki] .Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć(...)rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniePodejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)stolnicy wyrobiłam ciasto, które podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i podzieliłam na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkątów położyłam łyżeczką dżemu i zwinęłam, formując rogalika. Piekłam przez 15-20 min. w 180st. do zabrązowienia (pominęłam tylko etap 20-minutowego wyrastania przed pieczeniem, ale rogaliki i tak się udały ;)) Nie posmarowałam do pieczenia jajkiem, nie oprószyłam
bastalena