bułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak, trochę przypominający nawet croissanta. W miejscu zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie ominąć to dodatkowe smarowanie ciasta masłem, uzyskując bardziej klasyczny(...)smak. Polecam wam też poeksperymentować z różnymi czasami pieczenia, czy bardziej przypadną wam do gustu rogaliki maślane pieczone na kolor złoty, czy już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe, te złote świetnie smakują kilka dni. Przepis pochodzi stąd , jednak ja nieco zmieniłam sposób wykonania. Samo ciasto jak zwykle wyrabiałam w misie
Mieszam w GarnkuBłyskawiczne w przygotowaniu rogaliki, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie, które uwielbiam. Te rogaliki, to doskonała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie(...)gouda) – 1 łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka) Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić
Smaki ArmineRogaliki kruche z marmoladą tej jesieni robiłam już trzy razy, ale to ten ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania(...)było to zagnieść! Przecież to jak zabawa jadalnym slime'm :) A jeśli nie wiesz co to "slime", to zapraszam do wpisu TUTAJ. Ze względu na ograniczony czas, nie robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki
bistro mamaszybkie. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 250ml mleka 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 4 łyżki kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 5dkg orzechów laskowych olejek migdałowy *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem(...)cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem
Blog z Apetytempowodu pernamentnego niedoczasu w jakim ostatnio żyję, wszystkie szybkie desery i ciasta są przeze mnie bardzo mile widziane A te rogaliki szykuje sie tak szybko, że rodzina pytała mnie po kilka razy “kiedy ja to piekłam”. Prawda jest taka, że rogaliki są przygotowane z półproduktu, bo ciasto francuskie właśnie takim jest. Ale nie oszukujmy się, własnoręczne przygotowanie ciasta(...)miał z tego powodu narzekać Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem. Składniki na około 15-16 rogalików: – opakowanie ciasta francuskiego – łyżka kremu czekoladowego typu nutella – 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi
RelaxtimeNajlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy(...)tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży około 500 g marmolady
kruche babeczkiJedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)koła o grubości około 4-5 mm. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta układać nadzienie makowe. Zwijać w rulonik do węższej strony trójkąta. Ułożyć na kształt rogalika. Każdego rogalika przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec rogaliki około 20 minut. Wystudzone rogaliki polewać lukrem
Zrób to smaczniezapisków mojej mamy, z kryzysowego PRL'u, gdy nic nie było, a jednak gospodynie w Polsce Ludowej potrafiły w swych kuchniach wyczarować cuda. I takim cudem są te rogaliki drożdżowe, zupełnie różniące się od typowych drożdżowych wypieków, nie trzeba robić zaczynu ani wyrastać ciasta. Rogaliki też nie czerstwieją na drugi dzień jak każdy drożdżowy wypiek, z każdym dniem jakby nabierały(...)szlachetności. To jest zupełnie wyjątkowe ciasto drożdżowe. Do tych rogalików polecam szczególnie margarynę palmę (z murzynkiem), co może wiele osób zaskoczyć, ale ten przepis najlepiej wychodzi na margarynie, chociaż masła też można użyć. Ja wybieram margarynę, ze względu na sentyment, ale też ze względu na cenę, bo masło jest teraz zdecydowanie za drogie. Bardzo polecam ten przepis * * * Składniki (proporcje
Kawa z mlekiemPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love(...)białe jabłuszko" od małe szczęścia . Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom. "Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g zimnego masła
Zrób to smacznieZapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 % 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder(...)oprószenia rogalików około 15 dag powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy
IzabelawkuchniNadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉 Zajadałam się z nimi z moim ukochanym Bratem, co niejednokrotnie kończyło się bójką o ostatnie sztuki 💪😈 Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują(...)różnymi dżemami lub marmoladą, a nawet Nutellą czy innym kremem czekoladowym. W każdym razie czym nie byłyby nadziane - smakują wyśmienicie 😋 Do przygotowania rogalików dobrze jest użyć twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który uprzednio rozgniatam trochę widelcem. Jeśli pominiecie ten krok, nic się nie stanie i rogaliki wyjdą równie przepyszne 😙 SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyDrożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiBardzo lubię robić rogaliki i przygotowuję je raz na jakiś czas zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu(...)dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem domowych wypieków. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na rogaliki to kliknijcie tutaj -> klik ! Domowe Rogaliki Maślane 4 porcje (16 rogalików, 1 porcja to ok. 380 kcal) Składniki: mleko 100ml masło 30g ksylitol lub cukier 2 łyżki mąka 290g
rabarbarowoPrzepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja Drożdże pokruszyć do garnuszka i wymieszać ze śmietaną. Dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i ponownie zamieszać. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło z cukrem roztopić i przestudzić(...)swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru. Ostudzić rogaliki
Kuchnia PokoleńDziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru przy różnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka łyżek(...)koło o grubości ok. 3 mm. Każde koło podzielić na 8 wycinków kołowych. Przy zaokrąglonym brzegu tych wycinków układać po łyżeczce-dwóch marmolady. Czubki "trójkątów" zwilżyć wodą. Zwijać rogaliki od szerszej części, chowając do środka marmoladę. Skleić końcówki rogalików. Odkładać je na blachę (ewentualnie wyłożoną papierem do pieczenia) sklejeniem do dołu. Odczekać ok. 20 minut, by rogaliki nieco
Weekendy w domu i ogrodzieRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów. Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody
Jacob Tastesnecie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie :) Składniki na 16 sztuk dużych rogalików : - 560 g mąki pszennej typ 550 lub 650 - 70 g cukru - 15 g świeżych drożdży - 1 jajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego(...)ostatni raz smarujemy masłem orzechowym , pamiętajmy że ma to być cienka warstwa masła ,składamy na trzy i wałkujemy na prostokąt ,kroimy ciasto na trójkąty , nakładamy powidła i rolujemy rogaliki ,pamiętajmy ,że ciasto na rogaliki wałkujemy dość cienko bo urosną mocno podczas pieczenia, uformowane rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut , z druga porcją ciasta postępujemy tak samo. Piekarnik
Wypieki ReneJeśli uwielbiacie ciepłe, świeże pieczywo, to zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane. Są absolutnie wyjątkowe, dlatego świetnie sprawdzą się na śniadanie w większym gronie. Rogaliki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Rogaliki maślane 250 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 75 ml mleka 50 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko jajka Mąkę(...)czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem. Żółtko jajka wymieszaj
Przepisy na widelcuKolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie(...)każdej porcji ciasta rozwałkować ciasto w kształcie koła i pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie położyć uprażone wiśnie i zawinąć zaczynając od szerszej strony. Tworząc w ten sposób rogaliki. Pieczenie – na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec każdą blaszkę 20-25 minut. Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem
Kuchnia PokoleńMiałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują(...)twarożkiem smakowym. Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam do posypania Sposób wykonania: Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut
Codziennik KuchennyPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia(...)Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru 80 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli nutella lub marmolada 1. Mleko podgrzewamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy
kruche babeczkiPyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska. CIASTO DROŻDŻOWE (ok 16 szt): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta(...)gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją
https:KKuchniaMniamRogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto(...)Podzielić je na 8 części (trójkątów). U podstawy każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia (Można z nadzienia uformować palcami kulki). Zwijać każdą część w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Rogaliki układać na przygotowanych blachach. Przykryć je ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej. Rogaliki powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczenianaturalne przetwory, ponieważ ma naturalną zawartość tłuszczu – taką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki(...)najczęściej w weekend, a w poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu
Poezja smakujakiegoś czasu chodziły za mną rogaliki z czekoladą. Gdy tylko natknęłam się na ten przepis na stronie Leśny Zakątek od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą(...)soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta cukier do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy
Smak mojej kuchniRogaliki świętokrzyskie 2017-02-06 13:35:43 Porcje 40 Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy z zeszytu mojej mamy. Przy wielu z nich na marginesie pojawiała się notatka: Mama. Krótka informacja o tym, że przepis pochodził od mamy, czyli od mojej babci. Z pokolenia na pokolenie, z rąk(...)zeszytu do zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniZapach piekących się rogalików drożdżowych z jabłkowo- cynamonowym nadzieniem dociera do każdego zakamarka w domu i sprawia że robi się jakby cieplej i milej... A długie ciemne wieczory, wiatr i deszcz za oknem wyostrzają apetyt na słodki "comfort food", który z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i książką są nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Wspomniany termin "comfort food" ma dość(...)być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się
Smakowity Blog KulinarnyPowidła, czekolada, jabłko.. to wszystko możecie znaleźć w pysznych, miękkich rogalikach. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Przepis naprawdę prosty, na bardzo dużą ilość rogalików :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła 2 jajka 250 ml kwaśnej śmietany
Smaki NataliiZapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął(...)SKŁADNIKI : 2 duże, czerstwe rogaliki masło do posmarowania 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru ) 100 g świeżych truskawek drzem truskawkowy opcjonalnie płatki migdałów cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolimojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)naciągając. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem, położyć połowę orzecha. Piec 25 min w 220 st. ostatnie 10 min przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady białko
moj przepis naOstatnio miałam straszną ochotę na kruche, domowe rogaliki z dżemem. Szukałam w sieci prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania(...)ciasto na 4 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i wycinamy duży okrąg (np. za pomocą talerza). Okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy troszkę dżemu i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem
paapilotkaa