Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików: 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko
My Culinary ArtZawładnęły nami zupełnie.. Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć
Na słodko lub wytrawniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego Dodatkowo: Marmolada, dżem lub czekolada jako nadzienie Cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu. Sposób wykonania: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem
Na słodko lub wytrawniePyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Formowanie rogalików - nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakiedy prowadzić bloga.Mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystko się unormuje i dam radę wstawiać przepisy, mam trochę zaległych.Dziś z racji wolnej soboty udało mi się upiec rogaliki w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś(...)pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne. 70 dkg mąki pszennej Typ-650 30 g drożdży świeżych 300 ml mleka
Moje domowe kucharzenieRogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć
Smakołyki Asipysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga Candy Company a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant(...)cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać
Moje domowe kucharzeniebył grzeczny w tym roku i czeka na Mikołaja? A ciasteczka z mlekiem przygotowane? Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:) Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką. Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt
Obiad gotowyZostało mi trochę ricotty, a że chciałam zrobić coś słodkiego, to pomyślałam sobie, że poeksperymentuję Dodałam trochę masła i mąki i wyszły całkiem fajne rogaliki. Spróbujcie Składniki na około 12-14 sztuk: – 100g masła – 100g ricotty – 1 żółtko – 100-120g mąki pszennej tortowej – 1 łyżka cukru – szczypta soli Dodatkowo 50-70g smażonych(...)woreczka i odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować prostokąt, pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posypać mieszanka orzechowo- cukrową, zawinąć w rogaliki. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, piec przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Artykuł Rogaliki z migdałami na ricotcie pochodzi
Smaki ArminePozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli śniadania na słodko. Składniki: Ciasto: 650g mąki pszennej 3 jajka 60g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 130g cukru szczypta soli Dodatkowo: 400g konfitury z pomarańczy cukier(...)trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki. 3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez
Szalona Kuchnia Ewelinymnie dziś wzięło na rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić . Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło. SKŁADNIKI(...)ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego 120 g masła ( rozstopionego) 1 słoik powideł KRUSZONKA: 50 g masła 50 g mąki 50g cukru mleko do posmarowania rogalików PRZYGOTOWANIE: 1. Z 2 łyżek mleka
Gotowanie PatkiPrzepyszne, rozpływają się w ustach, kruche, idealne do kawki lub na podwieczorek ze szklanką mleka. Takie właśnie są rogaliki serowe. Doskonałe dla całej rodzinki, w moim domu z talerzyka znikają bardzo szybko. Swoją świeżość zachowują bardzo długo, choć gwarantuję Wam, że nie dotrwają kolejnego dnia ;) Składniki na około 36 rogalików: * 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Radełkiem lub nożem każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć niewielką ilość nadzienia, zwijać rogaliki. Tak przygotowane rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut. Upieczone, przestudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieDomowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko. Składniki: Ciasto: 330g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy(...)ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki. 3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia EwelinyWspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany(...)czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam
babka w formieciasto bez dodatku nabiału. A rogale uwielbiam za to, że niby przypadkiem, same lądują w dłoni i świetnie sprawdzają się do kawy, albo przegryzienia bez żadnej okazji. Same rogaliki nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie do nadzienia dodać rodzynki albo więcej cukru lub polukrować rogaliki. Przepis na ciasto, zaczerpnięty stąd . Przepis na farsz, pochodzi od znajomego(...)u017ceczki cynamonu\r","2 \u0142y\u017cki amaretto lub 1 \u0142y\u017cka dowolnego ulubionego aromatu\r","2 \u0142y\u017cki kakao (opcjonalnie)\r","gar\u015b\u0107 rodzynek (opcjonalnie)"],"name":"Rugelach \u2013 rogaliki z nadzieniem orzechowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Mieszamy m\u0105k\u0119 z sol\u0105 w osobnej misce.\r","Mas\u0142o kroimy na ma\u0142e kawa
Mieszam w Garnku