przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:12/112)

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami 170

Wersja owocowa zawsze udających sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka . Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą 155

Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze

Buniabaje w kuchni
Rogaliki drożdżowe z musem jagodowym i kokosowym lukrem 172

Przepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od

Magiczne Życie Marty
Rogaliki francuskie 134

Cześć :)Dzisiaj zapraszam Was na smaczne śniadanie :)Chociaż możecie również mój pomysł wykorzystać na deser, czy też przekąskę w ciągu dnia :)Niedawno dzięki uprzejmości Irving Tea

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowe z makiem 200

Domowe pieczywo na śniadanie Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki . Rogaliki drożdżowe z makiem dzieciakom smakują na sucho albo z masłem, ja lubię przełożyć je dobrą szynką i sałatą, a do tego lubię(...)posypać je szczypiorkiem. Do tego kubek pysznego ciepłego kakao i sama czuję się jak dziecko! To wspaniałe uczucie, trochę odrealnione, ale wspaniałe.  Jak się robi rogaliki? Niestety trzeba dojść do wprawy. Potrzebna jest też doza cierpliwości i samozaparcia. Jeżeli Twoje rogaliki nie będą wyglądały za pierwszym razem jak z piekarni - nie przejmuj się i tak najważniejszy jest smak

MamaOskarka
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 221

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.     Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej   Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół.     Wraz

kuron.com.pl
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 146

Świąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)koniecznie ozdóbcie pikiem z wyznaniem. Piki pobierzecie na stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować

kolorowotorcikowo
Mini rogaliki z masą orzechową 157

Małe ciasteczka rozchodzą się w oka mgnieniu. Bo są smaczne, takie na jeden, dwa kęsy i już ich nie ma. Tak było i w tym przypadku.  Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania(...)zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek kroiłam

Kuchnia u Krysi
Rogaliki z ciasta twarogowego z nadzieniem ze śliwkami lub jabłkami 119

Bardzo dobre rogaliki. Można je zrobić ze śliwkami lub jabłkami. Porcja ta nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać mąkę(...)stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki. Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców. Zimne rogaliki

Kuchnia Pokoleń
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 283

Witam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 16 rogalików 650 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 120 g cukru kryształu 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe(...)łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli nadzienie : krem czekoladowy , dżem , konfitura , marmolada do pomalowania przed pieczeniem białko i mąką do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowaniem : Rogalików drożdżowych  https://www.youtube.com/watch?v=3CNh4hc4nDk Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) , łyżkę mąki i około 50 ml mleka . Całość mieszam , miskę nakrywam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Rogaliki z marmoladą 164

Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady(...)różanej 1 jajko do posmarowania rogalików  mąka do posypania blatu Wykonanie: Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały. Odmierzamy wszystkie składniki.  W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć

Smak mojego domu
Kruche rogaliki z ciasta serowego 120

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam!     Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej(...)margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z jagodami 167

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)czekoladą czy z cynamonem. Kupiłam ostatnio słoiczek jagód, z którego część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Domowe croissanty z malinową nutą 154

Leniwy weekendowy poranek, ciepłe promienie słońca wpadające przez okno. Rodzinne, wesołe chwile, pachnąca kawa i ochota na niecodzienne śniadanie… Gorące, chrupiące, maślane rogaliki francuskie pasują jak ulał do takich chwil. Jednak aby móc się nimi cieszyć rano, musimy przygotować się nieco wcześniej. Ale gwarantuję, że warto, bo chociaż na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić sporo czasu, to żaden kupny croissant(...)malin…wyobraźcie sobie ten smak :) Do ciasta francuskiego użyłam produktów bez laktozy, więc nawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił, że rogaliki stały się lekko różowe, a smak malinowej nuty w ciekawy sposób urozmaicił tradycyjne rogale. Gotowe możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja użyłam masła, miodu pomarańczowego i kremu z fig. Przygotowanie

Mienta blog