przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:5/112)

Drożdżowe rogaliki z powidłami 177

Ostatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików.  Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze(...)drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Maślane rogaliki 135

Przepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki "Smakowite pieczywo" wydawnictwa Weltbild.Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie:     Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce

Aga w kuchni
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 203

Bułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek

Aga w kuchni
Puszyste rogaliki drożdżowe 161

Pyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąkipół szklanki mlekapół szklanki wodypół szklanki oleju3 łyżki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 jajka4 dag świeżych drożdżySkórka otarta z jednej cytrynyszczypta soli Dodatkowo:marmolada do nadziewania3 łyżki mleka3-4 łyżki cukrumąka krupczatka(...)przekroić na 8 części. Odłożoną część jajka wymieszać z 3 łyżkami mleka. Na talerzyk wysypać 3 łyżki cukru. Na brzegu każdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut

Praktyczna pl
Rogaliki nadziewane czekoladą 177

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej42 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki oleju1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cukru(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić

Praktyczna pl
Kruche rogaliki drożdżowe 235

Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe. Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 238

dużo pisać, trzeba spróbować !Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową. Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa.Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;)Składniki( na 16 sztuk )* około 2 szklanki mąki pszennej* 10 g drożdży świeżych* 1/3 szklanki cukru(...)szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże.Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą

kolorowotorcikowo
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 274

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można(...)Idealnie nadają się na śniadanie i na piknik. Ja zrobiłam z dwoma rodzajami farszu: paprykowym (do niektórych dodałam pokrojone drobno kabanosy) i drugi z fetą i pomidorkami suszonymi. Rogaliki z paprykowym nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania

Miksturownik
Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką 211

Moje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko rozmrozić(...)ciasta powycinać trójkąty. 3. Czekoladki w zależności od wielkości, podzielić na 2 lub 4 części. Małe kawałki układać w szerszej części trójkąta i zwijać do środka. 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.C.6. Rogaliki posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Rogaliki z orzechów laskowych 205

świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady(...)Przygotowanie:Margarynę, jajko i cukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Formować małe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 8 min w 170st. Rogaliki wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi

Ala piecze i gotuje
Rogaliki solanki 173

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji  do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki(...)odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku

Ala piecze i gotuje
Rogaliki 369

Wczoraj robiliśmy zajączki Wielkanocne, stwierdziłam że jest ich tak dużo ,że warto by było zrobić z tego ciasta coś jeszcze :) I tak powstały rogaliki z dżemem. Nadzienie do rogalików może być inne, np budyń, biały ser....wszystko zależy od naszych upodobań . Jeżeli wykonamy rogaliki z poniższych składników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:)  Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110(...)czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.Ciasto rozwałkowujemy  jak do pizzy :), kroimy na 8 kawałków. Nakładamy na trójkąt dżem, zwijamy w rogalik. Gotowe  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200C na 10-14 min, przed włożeniem do piekarnika posmarować wybęłtanym jajkiem :) Smacznego

Smaki Edyty
Rogaliki wodne 260

Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne  PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki  50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C. Smacznego all photos made by brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki z ziemniaków 125

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minutTemp. pieczenia : 180 st.Ilość rogalików: ok.30 szt.Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki 150 g margaryny(...)kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Rogaliki z Nutella ;) 360

Składniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki  20 g świeżych drożdży  2 żółtka  125 ml ciepłego mleka  80 g cukru  szczypta soli  80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli   Wykonanie:Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia(...)części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy

Czerwona Porzeczka
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 178

Czekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki. Składniki: 1 kg mąki  50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku(...)Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Rogaliki z serem feta i rozmarynem 175

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane fetą i bardzo aromatyczne - bo z dodatkiem rozmarynu - jeśli ktoś nie lubi rozmarynu można zastąpić go świeżym tymiankiem :)  SKŁADNIKI(...)każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 155

czas porannych zakupów przechodziłam koło piekarni i zauważyłam rogaliki na wystawie. Czasami zdarzało mi się kupować takie. Tym razem postanowiłam nie iść na łatwiznę i postanowiłam zrobić je sama. Poszperałam na  internecie i postanowiłam zrobić rogaliki według Ewy Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i  zrobiłam je z mąki(...)fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 189

się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy nim dłużej(...)razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:)   Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200 g masła szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g drożdży masa krówkowa Wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy.  Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły.  Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki z masą makową 158

Znów zawieruszony przepis..zanudzę Was tymi rogalikami...ale jak otrzymałam rogalomanię często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny  250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie[ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić(...)Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blaszce.Piec aż do uzyskania pięknego złotego koloru w temperaturze piekarnika 180 stopni(około 20 minut).Upieczone rogaliki np.posmarować lukrem

Moje domowe kucharzenie
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 204

Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec.. 2 szkl. mąki  1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukru nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy(...)drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serem i szynką 173

Rogaliki...robione przy pomocy rogalomanii...rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 5 szkl. mąki 20 gram drożdży  3 łyżki oleju  1 łyżka cukru  0,5 łyżeczki soli  1 3/4 szkl. ciepłej wody  jajko(...)posmarowania rogalików  Farsz: kawałek  sera żółtego kawałek szynki  3 łyżki majonezu  3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem.Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się

Moje domowe kucharzenie
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ 312

piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach

Przepisy Aleksandry
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 236

Coś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!!  Rogaliki drożdżowe z lodówki.Składniki na ok. 30 szt.2 łyżki mleka;2 łyżki śmietany;50 g drożdży;1/2 kg mąki;3/4 kostki margaryny;2 łyżki cukru;2 jajka;szczypta soli.Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży(...)część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach.Smacznego!!!PS. Przepis znalazłam na stronie: Przepisy

Miksturownik
Rogaliki nadziewane masą orzechową 167

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 418

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier

Z miłości do słodkości
Rogaliki z makiem bez nadzienia 179

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  150g serka homogenizowanego

Z miłości do słodkości
Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku 135

Rogaliki to taka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki,  jajko,  30g świeżych drożdży,  190ml letniego mleka(...)Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia.  Zwinąć do środka tworząc rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st

Z miłości do słodkości
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 162

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania

Bernika - moj kulinarny pamietnik