przepis na rogaliki - 1675 przepisów

Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 364

słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą(...)greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 210

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja  tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie. Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem(...)niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie  margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach, czyli żydowskich rogalików przygotowanych na cieście kruchym z  dodatkiem twarogu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche rogaliki z truskawkami 367

Wyjeżdżamy na weekend, będziemy nocować u znajomych, wypada coś ze sobą wziąć. Uważam, że rogaliki, do tego z truskawkami będą najlepsze, zarówno do przewiezienia, jak i do podania. Nie trzeba nic kroić, są bardzo poręczne. Przepis na kruche rogaliki bez cukru podawałam ostatnio kilka razy. To jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie(...)przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele,  posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALIKI Z DŻEMEM 188

Dostałam rogalomanię od firmy Tupperware, dostałam przepyszne dżemy Owocowa Rozkosz, czas coś upiec..czas na rogaliki :) delikatne, mięciutkie drożdżowe rogaliki w sam raz do kawki, przepyszneSkładniki:0,5 kg mąki250 g margaryny1 łyzeczka proszku do pieczenia5 dag drożdży5 łyżek ciepłego mleka2 jajka2 cukry wanilioweszczypta soli4 łyżki przyprawy do kawy i deserów Kamis6 łyżek cukru- ja użyłam kokosowegosłoiczek dżemu tuskawkowo- rababarowego(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście.Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików. Teaz możemy kłaśc dżem na każdy tójkat. tu również jest duże udogodnienie ze strony Tupperwae, poniewaz rogalomania ma wgłebienia które prześwituja przez ciasto i na które nakłada się dżem zeby

Z Majeczką w kuchni
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 197

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko(...)przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 247

lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można(...)zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie smacznie pasowałyby do ciepłego czerwonego barszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (: Zapraszam na: wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki:(26 sztuk)-na ciasto:0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450)2 żółtka i 1 całe jajo80g stopionego masłaniepełna garść posiekanego

Symfonia Smaków
Maślane rogaliki śniadaniowe 186

punkt 2). DODATKOWO: Mąka pszenna do podsypania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta; 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania rozwałkowanego, wyrośniętego ciasta; 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu upieczonych rogalików; Blacha z wyposażenia piekarnika lub 2 blachy o wymiarach około 23 x 33 cm; Papier do pieczenia lub masło do wysmarowania blach. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt 2) i zagniatać ciasto przez około (4 - 5 minut, w przypadku miksera, lub około 10 minut w przypadku ręcznego zagniatania), aż ciasto na rogaliki będzie gładkie i elastyczne (i jednocześnie lepkie przy dotknięciu). Miskę/misę z wyrobionym ciastem na rogaliki przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia

Gospodyni Miejska
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 387

jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki(...)chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskiePRZEPIS{zmodyfikowany przepis ze strony MW, ok. 30 małych rogalików}Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche rogaliki z marmoladą 236

grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam go wypróbować. Rogalików jeszcze nigdy nie robiłam  więc taki prosty przepis jak na pierwszy raz wydawał mi się idealny. Przepis wypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce(...)zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia.składniki:3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 szklanka śmietany 18%250 g masła lub margarynyorazmarmolada do nadziewaniacukier puder do posypaniaSkładniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Margarynę wyjąć

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 291

Piekąc dziś te pyszne rogaliki, wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-)Składniki:1) 25g drożdży (1/4 kostki)2) 1/2 szklanki ciepłego mleka3) 1/2 kg mąki4) 3 łyżki cukru5) 2 jajka6) 100 ml. oleju (trochę mniej niż pół(...)każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka. Piec w piekarniku góra - dół

Anielska Kuchnia Ani
Rogaliki półfrancuskie 152

Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie.. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend(...)przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić  z resztą  ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki].Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z kapustą i grzybami 244

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam.Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami:Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli(...)kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach.Smacznego!The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 172

Kolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z  farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze(...)drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4  szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto  i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 189

bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej.   Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają nam, naszym rodzicom wspomnienia niepowtarzalnych smaków(...)dzieciństwa. Zabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki (w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików)  dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura

Symfonia Smaków