Prosto i smacznie. Składniki 400 g karkówki wp 250 g pieczarek 4 łyżki pędów bambusa cebula smalec mąka 100 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek mielona słodka papryka sól i pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę ,oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Podsmażamy na łyżeczce smalcu ,osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą(...)pokrojonym w paski bambusem podsmażamy na oliwie ,dodajemy karkówkę ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gulasz doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką
R'n'G Kitchenkilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)selera naciowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola
R'n'G KitchenSoczysta, aromatyczna i miękka karkówka z grilla to znakomita propozycja na letni obiad lub kolację w plenerze. Podana z ulubioną sałatką i bagietką smakuje wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu. składniki na 3 porcje 6 plastrów karkówki 1/2 szklanki oleju 5 łyżek sosu sojowego 4 ząbki czosnku szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta curry(...)czarny pieprz przepis Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią. Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron
Smakowite DaniaDziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiosobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu(...)dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii
Kuchenne zapiski Edytyprzetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem tak trochę po macoszemu. Jadałem, ale bez zbytniej podniety. Ale Madzia przygotowała marynatę z tej właśnie przyprawy(...)Użyła tylko oliwy czosnkowej, oliwy z chili i tej właśnie przyprawy do grilla. I po prostu prawie mi dupę z wrażenia urwało! Karkówka była rewelacyjna! Naprawdę polecam tę przyprawę. Reszty jeszcze nie sprawdziłem, ale mam nadzieję niedługo nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna
Marder&Marder ManufactureMadzia kupiła 3,5 kg karkówki i przerobiliśmy ją na baleron. Bo ostatni mamy zajawkę na domowe wędliny. To znaczy na wszystko domowe mamy zajawkę. Co da się samemu zrobić to staramy się robić. Coraz więcej rzeczy nam wychodzi :) Niedługo pora na majonez i masę kajmakową, zwaną krówkową. No to pora na przepis, bo piwo czeka na wypicie :) A dodam(...)jeszcze, że z tej karkówki co Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy
Marder&Marder Manufactureananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje(...)autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Kaczka z pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną
Kuchenna Kontrrewolucyatymi według własnych upodobań smakowych :) Przepis znalazłam na tym blogu ( klik ) i zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka(...)opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy je przyprawą do mięsa i majerankiem z obu stron, lekko wcierając przyprawy. Radzę oszczędnie z majerankiem, aby nie zdominował smaku przypraw. Mięsko podsmażamy
My simple kitchenchandrę fryzjer. Nowa szminka. Ale najlepszy i tak był spokojny spacer. I wspólna herbata później. Cóż ja mogę powiedzieć o tym daniu? Karkówka przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna! Musicie ją wypróbować :) Jedliśmy ją z M aż nam się uszy trzęsły :) Gorąco polecam :) A przepis znalazłam jakiś czas temu tutaj ( klik ) i żałuję, że dopiero teraz(...)zrobiłam :) Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole :) Składniki: 1 kg karkówki 3 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 500 g pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem. Mięso obsmażyć na patelni. Ogórki pokroić
My simple kitchenKarkówka w sosie paprykowym to moja kolejna propozycja na danie mięsne. Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne. Składniki: 700 g karkówki bez kości 1 szklanka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 łyżeczka mąki Wykonanie(...)będzie już grudek dodać śmietanę , paprykę słodką i ostrą i wymieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. karkówka w sosie paprykowym
O kuchni z uczuciemkarkówka zwali z nóg każdego miłośnika pieczonych mięs. Robię ją na każda większą imprezę i za każdym razem okazuje się hitem ku nieskromnej uciesze wykonawczyni. :) Efekt murowany! Składniki; karkówka o wadze 1 kg. (ważne by wybrać taka która ma więcej mięsa niż tłustego), 2 łyzki oliwy majeranek, tymianek, ostra papryka, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę nacieramy wszystkimi składnikami i zostawiamy
Anioły w kuchniZapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika . Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy RAFEX -- http://rafex.eu/ . Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka Przyprawy warzywnej firmy Rafex - http://rafex.eu/ 2 łyżki Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół(...)duzych 1 cebula duża 2 marchewki 2 łyżki suszonego szczypiorku vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i zamknąć , odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na blaszkę i piec
Sama słodycz i szczypta chiliUdoskonalona wersja zawijanych, mięso mielone sprawia, że karkówka nie jest taka sucha. Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromatyKarkóweczka z grilla jest pyszna trzeba tylko pamiętać, aby jej nie wysuszyć. Najlepiej w pierwszej fazie grillowania umieścić karkówkę w folii aluminiowej lekko nakłutej w kilku miejscach. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg karkówki (pokrojonej w niezbyt grube plastry, delikatnie rozbić nakłuwaczem) 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) suszony majeranek drobno posiekany tymianek chili w proszku oliwa z oliwek sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE
Kuchnia Beaty