przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:61/201)

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 145

Zupa gulaszowa daje bardzo wiele możliwości do własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina(...)papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1,5 – 2 cm. Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Ale nie ma konieczności. Mięso z przyprawami podsmażamy w garnku, w którym gotować będziemy zupę. A dalej

Kulinarna Patilogia
Karkówka pieczona 149

Prosty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można  serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży kawałek karkówki 1,5 kg płuczemy w zimnej wodzie i obsuszamy. Potrzebujemy jeszcze smalec ~70 g, 1 łyżeczkę soli i czubatą łyżkę przyprawy do mięsa.  Z mięsa odcinamy zbędne kawałki(...)które spożytkujemy na jakiś szybki gulasz. Do naczynia wkładamy pocięty w kawałki smalec, a mięso posypujemy z każdej strony solą. Jak już nasza karkówka po 2-3 minutach się "spoci" wówczas wcieramy przyprawę do mięs. Opcjonalnie możemy dodać czosnek, cebulę, chili, majeranek, pieprz  i swój zestaw przypraw. -- Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ~80 minut. / 200 st.C w funkcji góra

chleba naszego
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym 219

porem i zapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła(...)Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć

Monia miesza i gotuje
Idealny bigos 230

kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego(...)morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną odciskamy

Poezja smaku
Domowy pasztet wieprzowy 307

smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży(...)angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie *** *** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy

Blog z Apetytem
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1517

aromatycznych suszonych grzybów nadaje mu niezwykłego smaku dlatego też roladki takie możemy przygotować na świąteczny obiad. Suszone grzyby przecież królują w potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz 2 łyżki oleju ok 750 ml wody 20 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku 2 listki laurowe mąka pszenna Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie(...)potem osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki

Monia miesza i gotuje
Karkówka po karkonosku 147

zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona(...)którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek. Podajemy od razu. To najsmaczniejsza karkówka jaką do tej pory jadłam. Niebo w gębie! Wioleta Gargula

MamaOskarka
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 259

Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 400 g mielonej karkówki wieprzowej 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę

MamaOskarka
Lasagne z mięsem mielonym 122

szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos mięsno - pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu  Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu lasagne(...)zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym

MamaOskarka
Placek po węgiersku 1020

ilości są na 3 porcje Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 3 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej papryki 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna(...)łyżki gęstej śmietany sól, pieprz papryka słodka wędzona olej Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki przygotowujemy w międzyczasie. Karkówkę kroję w kawałki doprawiam solą, papryką słodką wędzoną obtaczam w mące i odstawiam. Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i gdy tylko się zeszkli dodaję mięso i całość obsmażam dodając w między czasie pokrojony czosnek. Następnie całość zalewam wodą

Mechanik w kuchni
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 164

Składniki: 1 kg karkówki 1,5 kg kapusty kiszonej 30 dag boczku wędzonego (surowego) pikantna przyprawa do grilla Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1cm, lekko rozbijamy i oprószamy przyprawą do grilla. Odstawiamy na parę godziny (np. na noc). Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową kapusty a na niej układamy plastry mięsa. Karkówkę

Qchnia po prostu
Pieczeń z marchewką i groszkiem 157

Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać marchewkę

Monia miesza i gotuje
Mięso na kanpaki z wolnowaru 328

Takie mięsko - w sumie dowolne, bo może być i boczek, karkówka, schab itp.można upiec w piekarniku, kombiwarze ..a ja tym razem piekłam, a raczej gotowałam w wolnowarze..no i jestem mile zaskoczona efektem..polecam. boczek , polędwica, schab, karkówka majeranek vegeta do mięs odrobina oleju Przyprawę wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć mięsko, odstawić do lodówki na kilka godzin

Moje domowe kucharzenie
Karkówka z piekarnika, soczyste kotlety. 1193

Znakomita propozycja na kotlety z karkówki. Karkówkę kroimy na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Potem wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dajemy włoszczyznę w słupkach,  dodajemy trzy łyżki tłuszczu np. smalcu lub oleju. Pieczemy 60 min./ 200st.C .  Następnie  dopiekamy jeszcze 10 min. bez pokrywki. Podajemy na gorąco. Smacznego

chleba naszego
domowe wędliny - baleron 289

miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania.  składniki: 1 kg świeżej karkówki 500 ml wody   35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek

babka w formie

Proponowane wyszukiwania