Karkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
Na moim talerzuBardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 2 litry bulionu wołowego 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 180 g koncentratu pomidorowego 400 g brukselki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki cukier sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę
R'n'G KitchenZapraszam na aromatyczną i delikatną domową wędlinę pieczoną. Taka upieczona karkówka dobrze się kroi i wybornie smakuje. Polecam Składniki: ok. 1 kg kawałek karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Wkładamy do miski i na ok. 3 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy karkówkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚwiąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach. Idealna na Świąteczny stół ale również jako danie na każdy dzień. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło(...)SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy do karkówki pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżka suszonego majeranki 2 łyżki czerwonej papryki 1/3 szklanki zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej
Gotowanie PatkiSUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy solankę według kalkulatora , tą solanką robimy nastrzyk 60 ml na kg mięsa i topimy w solance na 7 dni, odstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni . Po tym czasie wyjmujemy płuczemy lecz nie koniecznie. Wkładamy w siatkę lub wiążemy sznurkiem. Odwieszamy do ociekania(...)dymu przy dużym ruchu powietrza w temp.35-45 st. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła. Następnie wędzimy. WĘDZENIE 4 godz. w temp.50-60 st. PARZENIE Uwędzoną karkówkę pakujemy w worek do pakowania próżniowego i odsysamy powietrze za pomocą pakowarki. Parzymy za pomocą cyrkulatora 10 godzin w temp.58 stopni . Po tym czasie wyrób schładzamy w zimnej wodzie około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg łopatki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -1,5 kg karkówki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -2 kg łata wołowa /8 mm błony wycinamy i dodajemy do golonki -1,5 kg boczek /10 mm -1 kg golonka /2,5 mm -1 kg podgardle /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18g/kg(...)krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę 1,5-2 cm .Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz / zapiekankę z poniższego przepisu. Zainspirowałam się przepisem na potrawkę z mięsem i warzywami ze strony zszywka.pl . Pieczony gulasz z karkówki Przygotuj naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, kuchenną ściereczkę lub ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, 2-3 marchewki, 5-10 cm kawałek środkowej części pora(...)szklanki bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, suszony lubczyk, cząber. Karkówkę oczyść, umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę, oprósz delikatnie pieprzem i solą i odstaw na chwilę do lodówki. Marchew obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Z pora zdejmij wierzchnie liście i dokładnie go umyj, a następnie pokrój w grube plastry. Mięso i warzywa
blog.moje-pasje.infopieczonego mięsa jest bardzo prosty do zrobienia. Jak piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-) Składniki: 1,2 kg karkówki 4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki oleju 2 liście laurowe Składniki na sos: sos otrzymany z pieczonej(...)karkówki woda mąka sól, pieprz sos sojowy siekana natka pietruszki Sposób przygotowania mięsa: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe. 2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą
Kuchnia domowa AniSezon na grillowanie w pełni. W powietrzu czuć zapach kiełbas, karkówki, kaszanki, itp. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jakie potrawy warto przygotować? Przeczytaj! Grillowanie to nic innego jak obróbka termiczna stosowaną od najdawniejszych czasów. Współczesny grill wygląda inaczej niż dawniej, jednak sposób obróbki żywności jest ten sam. Żeby grillowane potrawy były bezpieczne dla zdrowia należy przestrzegać pewnych zasad. Higiena(...)dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący do ognia tłuszcz powoduje osadzanie się szkodliwych rakotwórczych związków na przygotowywanej żywności. Jakie mięso wybrać? Wszyscy pewnie uwielbiają grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj
Strefa Zdrowego Żywieniagosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA , OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 kostka bulionowa Do smaku: majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam w średniej wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek) i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko
Sprawni w smakuPewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl(...)bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo
Zielona Kuchniapiknik potrzebujemy kilku produktów Hańderek . kabanosy grillowe Hańderek kiełbaski grillowe Hańderek karkówka pieczona Hańderek ponadto; ogórek sałata rukola młode listki buraczków ćwikłowych rzeżucha ogrodowa jajka gotowane na twardo rzodkiewka serek grillowy cukier brązowy tłuszcz do smażenia Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy(...)karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy. Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni. Kiełbaski kroimy na kawałki ok 3 cm, nakładamy na niewielkie szpikulce na przemian i pieczemy na grillu razem z serkiem . Pyszny piknik z Hańderkiem gotowy. Wędliny Hańderek
Gotowanie jest łatwePyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą
Zielona KuchniaSkładniki: karkówka bez kości 1 kg, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek karkówkę bez kości pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do wołowiny i schować do lodówki na 2 godziny na smalcu zrumienić(...)mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, dodać natkę pietruszki podawać z czym się lubi, u mnie ziemniaki i marchew duszona - gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, można podać z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię