przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:43/201)

PIĄTY POKAZ KULINARNY W PSS GRAJEWO 161

się z klientami sklepu Pss na comiesięcznym pokazie kulinarnym. Tym razem hasłem przewodnim była majówka a co z nią związanie- grilowanie. Zaprezentowałam trzy dania. w tym dwa dania z karkówki, tak chętnie przez Nas grilowanej. Aby zadowolić wszystkich podaliśmy też gulasz z karkówki z cydrem jako danie obiadowe nie grilowane, jako że nie każdy jest wielbicielem dań grillowych(...)prostu z powodu problemów zdrowotnych takowych jeść nie może.Gulasz  z karkówki przygotowywałam wcześniej w domu,  natomiast pierś z kurczaka cytrynowo tymiankową oraz karkówkę z nutą cytryny przygotowywaliśmy świeżo na grillu przy klientach sklepu.Wszystkie przepisy już niedługo znajdziecie oczywiście na moim blogu.  Spotkanie jak zwykle minęło bardzo szybko. Przyjaźnie w bardzo przyjemnej atmosferze. Klienci degustowali, zachwalali...czegóż

Z Majeczką w kuchni
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce. 554

Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól,  domowa wegeta , czosnek(...)lodówki na  co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam. Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka z żurawiną 155

Pieczone mięso na świątecznym stole to podstawa. Ja zaproponuję Wam karkówkę z pysznym, lekko słodkim sosie z żurawiny. Gwarantuję, że Wam posmakuje. Przepis ukazał się także w Chochli . Składniki : * 700g karkówki bez kości * 3 łyżki przyprawy do karkówki * łyżka majeranku * cebula czerwona * cebula biała * 2 ząbki czosnku * 5 łyżek oleju rzepakowego * szklanka suszonej żurawiny * pół szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie : Mięso(...)dodać cebulę, czosnek oraz żurawinę. Lekko podlać zimną wodą i piec mięso około 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zlać sos, dodać sok pomarańczowy - zagotować, odparować. Podawać z karkówką pokrojoną w plastry

Magiczne Życie Marty
Karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym 286

Miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach - karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym. Świetny pomysł na niedzielny obiad. Składniki: 1/2 kg karkówki 1 cebula sól, pieprz przyprawa do gulaszu  śmietana 30% olej do smażenia Mieso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem, a także przyprawą do gulaszu. Przyprawione kawałki mięsa włożyć do miski, zalać odrobiną oleju(...)wstawić na kilka godzin do lodówki. Do garnka wlać olej (tak, aby przykrył dno naczynia) i przesmażyć kawałki karkówki. Gdy mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekaną cebulę i zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około 1 godzinie wyjąć mięso, w szklance rozrobić 3 łyżki mąki z 1/2 szklanki śmietany i odrobiną sosu

Ugotować
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane 222

Jajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej(...)olej do smażenia sól,pieprz 3 liście laurowe Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułkę tartą i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy

Monia miesza i gotuje
KORZENNA KARKÓWKA 221

Myśląc o świętach zawsze mam przed oczami pyszne pieczone mięsa, pasztety...Proponuję do upieczenia tę łatwą do przygotowania karkówkę. Niezwykle aromatyczna, soczysta, polecam nie tylko na święta   Składniki: 1,5 kg karkówki 4 łyżki czosnku granulowanego łyżeczka kolorowego pieprzu łyżeczka gorczycy 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela ang 3 liście laurowe 5 goździków sól do natarcia Wykonanie: Karkówkę dobrze(...)nacieramy solą. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, gorczycę, jałowiec, ziele ang, goździki i liscie laurowe. Kiedy utrzemy je na pył dodajemy czosnek granulowany, mieszamy. Tak przygotowana mieszanką dobrze nacieramy karkówkę i odstawiamy na min dobę do lodówki. Po tym czasie mięso umieszczamy w rękawie. Pieczemy w 170 st ok. godziny po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia miesa

Z Majeczką w kuchni
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 211

przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki

Kuchcik gotuje
Karkówka w ziołach. 127

Karkóweczka nadaje się na każdą okazję upieczone  mięso jest wspaniałe soczyste, miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach. Proponuję KARKÓWKĘ W ZIOŁACH-pieczoną w rękawie. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg. chudej karkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek sól(...)pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz i sól ucieramy w moździerzu), następnie osuszamy karkówkę, nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godz. (trzeba zaplanować to mięso wcześniej ja przygotowuję wieczorem i podaje na następny dzień-ale warto

Kuchnia Beaty
Karkówka w całości. 227

Karkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli(...)ząbki zmiażdżonego czosnku , 1/2 łyżeczki vegety, 1 łyżeczka  majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, pieczeń można obłożyć liściem laurowym. WYKONANIE: Składniki marynaty dokładnie mieszamy , karkówkę nakłuwamy i macerujemy w marynacie i zostawiamy na noc, mięso wkładamy do rękawa(dobrze jest zasznurować mięso) i pieczemy z nadmuchem 1,5, następnie wyciągamy z rękawa i pieczemy do zrumienienia około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Sałatka warstwowa z karkówką 439

Już jakiś czas temu obiecywałam przepis na sałatkę z karkówką z tego przepisu. Czas leciał, a ja jakoś nie znalazłam chwili, żeby go wrzucić. Muszę przyznać, że ten rok zapowiada się w moim życiu jako wyjątkowo szczęśliwy i wyjątkowo intensywny :) Mogę nie wchodzić tu za często, ale na pewno będę dalej prowadzić bloga :) A teraz obiecany przepis. Jest to jedna(...)przygotowuje sałatki i mam wrażenie, że próbuje ich tylko z grzeczności, o tyle tą się zajada i jeszcze na koniec potrafi powiedzieć "dobra była" :) W szklanej misce układamy warstwowo: - karkówkę przyrządzoną według przepisu Karkówka w cebuli - karkówkę polewamy ostrym ketchupem - ogórki konserwowe z cebula pokrojone w kostkę - puszkę groszku konserwowego i puszkę kukurydzy - Zalewamy to majonezem wymieszanym z woda

chwile dla mnie
Zrazy z mięsem mielonym 279

Zrazy z mięsem mielonymSkładniki:(na 5 sztuk)- 5 kawałków karkówki- 0,5 kg mięsa mielonego - słoik musztardy- 3-4 ogórki kiszone- mąka do obtoczenia mięsa- 2 cebule- kostka rosołowaSposób przygotowania:1.Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy(...)paski. Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek kładziemy 2-3 paski ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu : 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut). Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę

Gotuj Z Muzyką
Szaszłyki z grilla 184

Była już karkówka w plastrach oraz karkówka na różne sposoby.Czas na karkówkę z grilla w szaszłykach.Ok. 1 kg karkówki kroimy, tym razem nie w poprzek a wzdłuż, na paski.   Paski nacinamy.   Przyprawiamy przyprawą do grilla lub barbecue i solą.Układamy na nich grubo pokrojony czosnek i skrapiamy olejem.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Maminek kulinarny
Karkówa w coca coli 192

choć ta karkówka nie należy do najzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej(...)paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Ketchup połączyć z colą i przyprawami. Karkówkę natrzeć czosnkiem, marynatą i ułożyć piórka cebuli. Marynować kilka godzin w lodówce. Następnie marynatę z mięsem przełożyć do worka do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 15 minut przed rozciąć worek, aby się

Fabryka pomysłów
I wyszedł z tego prosiaczek w pieczarkach 182

już wcześniej wspominałam uwielbiam karkówkę. Dobrze przyrządzona jest soczysta, mięciutka, po prostu pyszna. No i tłuściutka do tego. Zwykle smażyłam ją na szybko w panierce z bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy.  Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry(...)żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawiłam solą, pieprzem, wewnętrzną stronę posmarowałam musztardą. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulę (przez ok. 3 min. na dobrze rozgrzanej patelni), następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam

bastalena

Proponowane wyszukiwania