dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni - śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę , bo naprawdę nie warto piec tego ciacha w małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki(...)kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki) - 3 kubeczki mąki - 3/4 kubeczka cukru - 1/2 kubeczka oleju - 4 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 nieduże jabłka - ok. 1/2 kg śliwek Kruszonka: - 125g masła - 1 niepełna szklanka mąki - 1/2 szklanki pokrojonych migdałów - 1/4 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
Kraina Tysiąca Smakówjajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przyprawa do pierników Wykonanie: Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia(...)Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą. Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki. Piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone pirniczki dekorować wedle uznania
kolorowotorcikowozwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki
kolorowotorcikowoOstatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango . Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest wprost idealne. Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz(...)godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy
Smaczne Zdrowecukru trzcinowego) -4 łyżki oleju -1 budyń śmietankowy -1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) -1 mały proszek do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić je z proszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić(...)niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów. Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół. Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam
Smaczne Zdroweniewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj . Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki: - 3 szkl mąki orkiszowej 700 - łyżeczka sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 3/4 szkl ksylitolu - 1/2 szkl oleju - 2 jajka - 1 szkl jogurtu naturalnego - 1/2 szkl mleka - 1,5 szkl malin świeżych lub mrożonych ( nie rozmrażać)-> ja dałam(...)250g malin Piekarnik nagrzać do 180*C. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wymieszać maliny
Smaczne Zdroweszklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być(...)zamieszać. Wszystkie składniki łącznie z wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było
Smaczne Zdrowepiekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gdyż zabrakło mi daktyli) zmiksować na gładką masę( użyłam do tego ręczny blender). Dodać do nich jajka, wanilię, miód i masło. Zmiksować. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Połączyć z masą bananowo-daktylową i chwilę miksować. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki i wyrównać . Na wierzchu ułożyć banana pokrojonego na mniejsze kawałki
Smaczne Zdrowepianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące(...)ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na jakieś 2 godziny (i pilnujemy, żeby nikt z domowników nie zachachmęcił, bosko pachnie ;). Oczyszczonego melona miksujemy na gładką papkę (możemy zostawić trochę na wierzch
sama złodycztruskawkami. Ale równie smaczne będzie z innymi owocami sezonowymi. Przepis wart wypróbowania tego lata! Kruche ciasto z kremem i truskawkami Temperatura pieczenia: 200 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Blacha : 30 x 24 cm. Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki pszennej 15 dag cukru 2 żółtka 200 g masła trochę proszku do pieczenia Krem(...)cukry waniliowe Dodatkowo owoce (truskawki, maliny, borówka amerykańska) 1 galaretka morelowa Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na 30 min do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto zetrzeć na tarce i upiec na złoty kolor. Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń
coolinarnastrefa.blogspot.comtendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec(...)Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową, choć ja akurat na nim lubię ciemną, spieczoną skórkę :) Studzić wyjęty z formy na metalowej kratce. Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie
Grunt to przepis!które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek(...)roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka, a do tego masło przetarte na tarce o grubych oczkach. Ciasto
Sajkofanka smakułyżek proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki szczypta soli Przygotowanie: Żółtko utrzeć z cukrem i ma słem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy
Ala piecze i gotujesłodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy(...)łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać
Ala piecze i gotujedodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder(...)oprószenia babki Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej
Ala piecze i gotuje