cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła 150 g cukru 4 figi 150 g malin Dodatkowy cukier skarmelizować w garnku o grubym dnie. Gdy nabierze złoto-brązowej, dość głębokiej barwy(...)dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Przelać karmel do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić na grube plastry. Poukładać je na karmelu, przestrzenie pomiędzy wypełnić malinami. Odstawić. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400-500 g owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfcałej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem(...)wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera(...)Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połówki, morele pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Owoce ułożyć na cieście. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z pomarańczy na głaski lukier. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać(...)wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu Na wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienienia Czas pieczenia w prodiżu około 1 godz. Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła mi Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części
Proste Potrawyduży banan 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka roślinnego co najmniej szklanka malin szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mąkami, proszkiem do pieczenia i malinami utrzeć na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, pod koniec trzeba już użyć dużej łyżki Posiekać drobno czekoladę i wymieszać dokładnie z ciastem. Na koniec dodać(...)maliny i delikatnie przemieszać. Buły wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180 C około 20 minut Smacznego
greenscarfosoby która nie lubiłaby tego delikatnego smaku. Spód: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie(...)koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 st. C, w międzyczasie białka (pozostałe z kruchego spodu) ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wyłożyć ubite białko. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika po wystygnięciu pojawią się
Słodka Kraina Wypiekówbiałka 2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec(...)cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkałyżeczki rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem(...)pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut
Tradycyjna Kuchniaprzetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne z amaratto, przepis tutaj. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4-1 szklanka ksylitolu lub cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy 500 - 600 g wiśni Wykonanie(...)dodać cukier waniliowy do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na zmniejszonych obrotach miksera ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie piec w 200`C 30 minut przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, pukając w jego dno. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie
codojedzeniaopakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego) 100 g masła 500g wiśni cukier puder do posypania Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Prostokątną formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i migdałowym, dodajemy jajka i dalej ucieramy do otrzymania puszystej(...)masy. Dodajemy mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę
les mirabellesWkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 stopni ok 15-20 minut. Babeczki studzimy, wykładamy owoce następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Śmietaną ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch babeczek. Przepyszne babeczki przygotowała
kgwjanczewojeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem! U mnie w zestawie z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniaczkami z jogurtem i koperkiem, gdyż uważam ten zestaw za najlepszy :) Jedna porcja widoczna na zdjęciu to jedynie 270kcal (ok. 440g). Składniki na szparagi: - pęczek szparagów - kilka plastrów prosciutto Crudo(...)wrzucić łodygi. Gotować 1-2minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. 5-6 łodyg zawinąć w plastry Crudo i ułożyć na blasze wyłożonej sreberkiem lub papierem do pieczenia. Główki szparagów posmarować masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać sezamem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut. Składniki na jajka w koszulce: - kilka
Be Fit Be Stronglato! Mniaaam! Maślankowe ciasto z porzeczkami Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g czerwonej(...)porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaa