pieczenie - 19054 przepisów (strona:144/1271)

Indyjskie pieczywo – chlebki naan 277

folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić, a potem odmrozić w lodówce, odgrzać i cieszyć się ich świeżym smakiem. Sam proces nie jest skomplikowany, choć odrobinę czasochłonny, ale zarówno pieczenie jak i jedzenie naan potrafi sprawić wiele frajdy. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g mąki pszennej – typ 500, 550, 650 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie drożdży instant

Karo in the Kitchen
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 179

fareast-language:EN-US;} Biszkopt: 280 g mąki tortowej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 g masła 200 g cukru 5 jajek Wszystkie(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić masło i cukier, miksować do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajko, jedno po drugim, nadal miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut

kulinarnyswiatdomi
Maślane ciasteczka walentynkowe 163

łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół szklanki) (w oryginalnym przepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać(...)rozwałkować jasną część (grubość ok. 3mm). Wycinać foremką większy wzór (u mnie zębate koło). Zużyć całe ciasto jasne. Gotowe ciastka najlepiej od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto byłoby bardzo miękkie na czas wycinania brązowej części włożyć jasne ciasteczka do lodówki do schłodzenia (już na blaszce). Brązową część również rozwałkować i wycinać większe wzory

Mania Wypiekania
pleśniak z jabłkami 159

jajek 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 800 g – 1000 g jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie(...)Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego (duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem. Na wierzch ścieramy

Domowy Smak Jedzenia
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny. 149

małe naczynie żaroodporne z wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor.  Warto bochenek naciąć, by sam z siebie nie pękł (nie zawsze pęka ale może się to zdarzyć). Da się to dobrze zrobić po 5 minutach pieczenia. Przed pieczeniem ciasto jest za rzadkie by utrzymać nacięcie :) Smacznego! Obserwuj

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort Szwarcwaldzki 190

śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C,   dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.  Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać(...)żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika

Passions hobbies life
Biszkopt z proszkiem (jasny) 179

powyższych. Składniki: (na foremkę o średnicy 28 cm) 6 jaj (L) 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna(...)zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły). Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować). Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego

Kuchcik gotuje
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 137

kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka Sposób wykonania :   Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń(...)minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj i wyłóż na 2 blaszki ( 22 x 35 cm ) wyścielone papierem do pieczenia. Teraz na każde ciasto wysyp po 1/2 l porzeczek.   Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, dalej ubijaj. Na końcu wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj szpatułką

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt czekoladowy, podkład do tortów 148

kakao ciemne - opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia - otarta skórka z cytryny i pomarańczy Mąki z kakao przesiej i wymieszaj, jak dodajesz proszek do pieczenia to również go przesiej. Zetrzyj skórki z owoców uprzednio wyparzonych, dodaj do mąk. Gdy żółtka już wszystkie dodasz do piany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie(...)zdecydowanie wymieszaj wszystko. Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada. Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wylej gotowe ciasto  do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół. Sprawdź oczywiście na koniec metodą na suchy patyczek, czyli jak zanurzysz np suchą

Pasje Jolki
Złociste pieczone ziemniaki z kminkiem 157

uznania. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami. Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić. Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki(...)Inne dania z kminkiem: Wytrawna sałatka owocowa z mango Warzywne samosy Chleb wileński ze śliwką Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości po pieczeniu na pokrywie - nie umyłam ich, by nie zniszczyć skutku obecnej pogody

Weekendy w domu i ogrodzie
Odwracane ciasto ananasowe 177

kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią(...)miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Lekko studzimy i odwracamy ciasto (jeśli wyrósł

Poezja smaku
Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy. 237

mnie z 2 1/2 pomarańczy) 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy(...)szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, całość krótko miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około

Słodkie okruszki
Jabłecznik sypany 227

jabłek      1 cukier waniliowy      3/4 kostki zimnego masła      cynamon Przygotowanie:    Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia wsypać do miski, dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić cytryną. Blaszkę (26cm na 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)posypać cynamonem. Na jabłka równomiernie rozłożyć drugą część sypkich składników a na nie ostatnią część jabłek i cynamon. A na górę resztę sypkich składników. Na samą górę zetrzeć masło. Piec w 180 C około 1 godziny.  Warstwy:        sypkie produkty-jabłka-cynamon-sypkie produkty-jabłka-cynamon-sypkie produkty- starte masło

Amatorka kuchenna
Ciasto orzechowo migdałowe 126

łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder. Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe. Masę(...)wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. *można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały ** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa   zastawa

królestwo garów
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4249

kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania