masła* (nie margaryny! moja zmiana) łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli czubata łyżka kwaśnej śmietany** (moja zmiana) szklanka cukru Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha(...)włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę je w 160 stopniach przez 14 minut (termoobieg). Po upieczeniu zaraz wyciągam z pieca i odstawiam do wystygnięcia. * Masło (np. Osełka) dodaje maślanego smaku i zapachu. Ciasteczka są zdecydowanie smaczniejsze. ** śmietana nadaje ciasteczkom delikatności, powoduje, że nie twardnieją po upieczeniu, a dodatkowo
W kuchni Karmel-itkiszczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem, wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn(...)sposób powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję. SAMCZEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisoku typu Kubuś (900 ml + mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki(...)Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód i boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka, wsypuję cukier. Zagotowuję
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny 1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją wilgotny piasek. Następnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt waniliowy i całość zagniatam na gładkie ciasto. Posypuję stolnicę mąką (u mnie(...)rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka zaczną ładnie się rumienić. Nie należy piec ich dłużej, bo będą twarde. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni, oczywiście przechowywane w jakimś szczelnym
W kuchni Karmel-itkisoli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki masła Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać(...)ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka. Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić
Zgrabne Gotowanieekstraktu z wanilii lub z migdałów 100 g migdałów w płatkach 70 g drobno posiekanej suszonej moreli Wykonanie: Jajko ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć(...)blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę) - pieczemy około
Blondynka Gotujepszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 3 jajka Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, migdały. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Cisto podzielić na dwie równe części i ponownie zagniatamy. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, przekładamy na blachę(...)pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do160 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasta z piekarnika, studzimy tak aby dało się je dotykać i oba kawałki kroimy na kromeczki o grubości około 5 mm. Plasterki układamy na blaszce i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 25 minut, aż Biscotti będą chrupiące. SMACZNEGO
Blondynka Gotujepszennej do obtoczenia wiśni Na polewę: 50 - 100 g czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni. Na małym ogniu w rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną(...)dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam w trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką. Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie
Blondynka Gotujeszklanki cukru 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 3/4 szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy(...)końcu trzecią część mąki. Po każdym dodaniu należy dobrze przemiksować całość. Na samym końcu wsypujemy posypkę cukrową, którą musimy wmieszać w masę. Pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane olejem i obsypane mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut. Składniki na Frosting: 100 g serka śmietankowego
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier(...)żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut
Blondynka Gotujejest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi PRZEPIS (źródło inspiracji: link ) Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: 50 min. Składniki 170g suszonych daktyli 100 ml wrzącej wody 100ml syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g(...)miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
coolinarnastrefa.blogspot.comcebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 6 łyżek płatków(...)foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210 o C. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze piekarnika (domowa "funkcja pary"). Smacznego all photos made by me&brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.comhttps:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta(...)części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku. Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując bułką tartą) i piec 20-30 min (do zarumienia) w temp. 200 o C . Wyjąć blachę z ciastem z pieca i po chwilowym schłodzeniu posypać bułką tartą (żeby jabłka nie wsiąknęł y ) a następnie
coolinarnastrefa.blogspot.commleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickers PRZEPIS Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła(...)cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce
coolinarnastrefa.blogspot.comopinie i obserwacje w pieczeniu ciast drożdżowych. Jaka jest Wasza ulubiona metoda wyrastania ciasta a może macie swój niezawodny przepis na ciasto drożdżowe? :) Bułeczki z daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej(...)podzielić na ok. 6-7 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (można lekko obsypać mąką i naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min. Piec w temperaturze 240 o C przez o k. 15-20 min. obserwacje: upieczone bułeczki są miękkie, ale mają strukturę dość zwartą (w celu powiększenia zdjęcia należy w nie kliknąć
coolinarnastrefa.blogspot.com