ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła/margaryny 6 łyżek cukru 12 łyżek mąki 1. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier wyrobić palcami aż zaczną się sklejać w grudki. 2. Żółtka(...)oddzielić od białek. 3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut
Kto ugości moich gości?Taty ! ;) Spód (na formę o średnicy 25 cm ) : 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem pokrojonym w kostkę. Wstaw na mały(...)ogień i doprowadź do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia . Następnie wbij jajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika
Food SquarePrzepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem
Salonik smakównawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego(...)tłoczenia szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do białek stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia 1/2 łyżki octu winnego 1/2 szklanki mleka Mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć. Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewypiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 30-35 minut. pieczeń z indyka
O kuchni z uczuciemłyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy(...)równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo
Made By Mom And Sonwyciąć z niego kształt pisanki – do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko – pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą(...)może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
wcinaj toduet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka(...)sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz kawę. Ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy
My simple kitchendużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo(...)opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek, ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasimąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Od białka oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy(...)blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy zabrać się za masę. Składniki na masę ok. 0,7 kg truskawek (można dodać więcej lub mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem
Ptasia KuchniaPyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy solną skorupkę. Przekładamy na talerze; podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polanymi masełkiem i cząstkami cytryny. Smacznego! :) PRZED PIECZENIEM
My Culinary ArtNieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski(...)momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć na wierchu już upieczonego ciasta
Zdrowie na języku :Ppodzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka czekolady - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru - opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka roślinnego - 5 łyżek kakao Przygotowujemy 2 miski. W jednej umieszczamy banany, jajka, olej i mleko po chwili blendując całość(...)otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, lekko studzimy i dodajemy do 1-wszej miski. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki, potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Szybko Tanio Smacznie