pieczenie - 19054 przepisów (strona:156/1271)

Cygańskie ścieżki 2522

opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą(...)części dokładnie mieszam. 2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynam od środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty. 3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 203

następnie dodaj ciecierzycę i mieszaj, aż dokładnie obtoczy się w marynacie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciecierzyca powinna być ułożona w jednej warstwie. Piecz przez 35-40 minut, w połowie pieczenia przewróć ciecierzycę na drugą stronę. Z kalafiora usuń liście i twardy głąb. Podziel na różyczki, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj pulsacyjnie , aż kalafior

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłecznik sypany 715

  1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg) 180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia(...)boki smarujemy masłem. 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło. 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę

Szefowa kuchni
Bułeczki z jabłkami 314

dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki - uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć - gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym(...)jajkiem - piec w 190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia Bułeczki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale przechowywane zafoliowane, zachowają swoje walory również na drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej. Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia

Smakołyki Bereniki
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 208

tygodniu brak mi godzin.  W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin, aż z ekscytacji dostałam wypieków na polikach. Ale cóż to za szczęście! Piękne, pulchne, brązowiutkie smakołyki rosnące w piekarniku i zadowolone, wyczekujące miny domowników - nie ma na świecie(...)podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego.  W garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane jabłka i gotuj około 6-8 minut na średnim ogniu, od czasu

Gotowanie to kochanie
Ciasto cytrynowe z makiem 270

pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru   - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem.  W dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając.  Dodać zmielone migdały, mak, skórkę(...)cytrynową oraz sok z cytryny.  Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą.  Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.  Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać

Kuchenne syntezy
Colowiec 1297

tylko wielbicieli coca coli, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 500 ml coca coli, 2 opakowania galaretki(...)bursztynowej o smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Doughnats light 147

Zainteresował mnie ten przepis również ze względu na to, że przeciwnie niż większość tego typu smakołyków nie jest smażony a pieczony w piekarniku. Dziś postanowiłam zrobić córeczce, ale nie tylko jej tą przyjemność i zabrałyśmy się za pieczenie. A tak wyglądał mój mały pomocnik:   Składniki na około 16 oponek - 3 szklanki mąki tortowej - 30 g świeżych drożdży(...)czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wycinamy doughnatsy. Użyłam do tego szerokiej szklanki i kieliszka do wódki. Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wyrośnięte donaty wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około

dom-agi.pl
Kopiec kreta 357

prosty i nie zajmuje dużo czasu   Składniki: - 3 jajka, sól; - 2/3 szklanki cukru; - 6 łyżek mąki; - 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki kakao; - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; - słoik konfitur wiśniowych; - 500 ml kremówki; - 2 opakowania cukru wanilinowego; - cukier puder do dekoracji Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)szczyptą soli i czterema łyżkami wody. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier (odłożyć 1-2 łyżki), następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Wymieszać mąkę, proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Biszkopt pozostaw

dom-agi.pl
Chleb żytni razowy 151

kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo(...)cały zaczyn; - 210 g wody; - 240 g mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym pieczeniem. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać (zakwas powinien być aktywny) i odstawić pod folią na ok 12 godziny (ja odstawiam na całą noc). Ciasto właściwe: do miski z zaczynem dodać pozostałe

dom-agi.pl
Rogaliki z ziemniaków 147

pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy(...)nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

dom-agi.pl
Pasztet z czarnej fasoli 215

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jedną keksówkę (długość ok. 21 cm) lub kilka mniejszych wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę fasolową i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  W trakcie pieczenia możemy przykryć pasztet folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby się nie przypalił. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy

bistro mama
Sernik kakaowy z rosą 218

opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj   PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć(...)ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA  Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.  Zapiec. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 366

żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika(...)pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy

e-PrzepisyKulinarne
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 228

żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania:  ciasto - 2 dni pieczenia -  50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody(...)wyrastania na 3-4 godziny.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania