składniki* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 jajka* 3 łyżki cukru* 1/2 opakowania cukru wanilinowego* 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej* 1/2 szklanki mleka* 4 łyżki olejuSposób wykonaniaOddzielić białka od żółtek, białka ubić(...)sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy
Mix smakusobą tak aby powstała sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smakuuzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujecukru z wanilią- ekstrakt waniliowy- 1,5 łyżki mąki pszennej- 5 łyżek mąki ziemniaczanej- 1 bita śmietana w proszku Śnieżka Wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia – przesiałam do miski i wymieszałam. Margarynę starłam na tarce, palcami rozkruszyłam z mąką. Dodałam żółtka i szybko połączyłam wszystkie składniki. Podzieliłam na dwie części i włożyłam(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową
mojewypiekiinietylkoobie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki octu – mieszamy (uwaga-masa powiększy swoją objętość). Masę żółtkową dodajemy po łyżce do piany, miksujemy na najniższych obrotach robota. Dodajemy po łyżeczce esencji waniliowej i kawowej(...)oraz przesiane mąki z kakao. Delikatnie mieszamy. Dno dużej prostokątnej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę kakao, następnie dolewamy 2 łyżki wódki
mojewypiekiinietylkodnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło). Do miski z mąką przecieramy przez sito 2 gotowane żółtka oraz dodajemy 4 surowe – wyrabiamy ciasto(...)będzie na spód), wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień schłodzone ciasto (większą część) kroimy na plastry i wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na 15 minut (podpiekamy). Ubijamy na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Dodajemy połowę do masy makowej – mieszamy. Dodajemy resztę
mojewypiekiinietylkowanilii- szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit)- 1/2 galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem(...)połowy wysokości tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej
mojewypiekiinietylkomuszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na połówki i pozbywamy się pestek. Połówki przekrajamy na ćwiartki. Skórek możemy nie zdejmować, jak kto woli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy(...)łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem.Nie taki diabeł straszny
mojewypiekiinietylkoubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami oba cukry, za każdym razem dokładnie ubijając. Do miski z żółtkami (weźmy trochę większą, bo masa zwiększy objętość) dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet – łączymy składniki. Masę żółtkową dodajemy po łyżce do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy(...)tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki
mojewypiekiinietylkooprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (można dłużej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy tofu wyjęte z marynaty (początkowo nadziałam na patyczki, ale w trakcie pieczenia zdjęłam – nie polecam na patyczkach), lekko skrapiamy jasnym olejem sezamowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy ok. 40 minut (co jakiś czas tofu obracamy, aby się równomiernie rumieniło). W międzyczasie, dokładanie oczyszczone boczniaki kroimy w paski i obsmażamy na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Jak wyparuje nadmiar wody dodajemy sól morską oraz pokrojony czosnek i por. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy 2 łyżki wina, mieszamy ok. 2-3 minuty, do wyparowania wina. Tofu podajemy
mojewypiekiinietylkocukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościmąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać na kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy 24 cm wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty(...)kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięlekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi
Ala piecze i gotujepiec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja(...)grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik spożywczy.Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennamilk 50 g jogurtu / 50 g yogurt 1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę(...)najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto
Projekty ze smakiem