pieczenie - 19054 przepisów (strona:170/1271)

PYCHOTKA 136

250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie:   Przygotować 2 miski. W jednej  wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem

Walijskie Pichcenie
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 220

pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut

Walijskie Pichcenie
BABECZKI MARMURKOWE 104

dużych babeczek) 4  j ajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru 1/2 op. cukru wanilinowego kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki mleka  2 płaskie łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości.  Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika

Walijskie Pichcenie
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 159

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą(...)masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 203

roku po raz pierwszy upiec je sama.  Do wspólnego wypieku rogali zaprosiła mnie Asia z bloga  Kulinarne Szaleństwa Margarytki , który już kilka lat z rzędu piecze te słodkości. Z ... pewną dozą nieśmiałości podeszłam do tematu, bo rogale marcińskie są dla mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :)))  Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie(...)zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale.  Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy.  Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.  Wyrośnięte rogale smarujemy  jajkiem roztrzepanym

Walijskie Pichcenie
Waniliowe ciasto z żurwinami 162

temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając(...)żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree. Formę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny. Piec około

Czerwień i błękit
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 265

wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-) Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm. Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym. Składniki suche: - 640g mąki orkiszowej, u mnie typ750   (pszennej troszkę mniej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 2/3 płaskiej łyżeczki(...)drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Następnie do miski ze składnikami suchymi dolewamy składniki mokre i mieszamy całość, tylko do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Układamy na cieście zamrożone maliny i obsypujemy całość przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200*C ok.35 minut na programie

Smaczne Zdrowe
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 202

Dodatkowo jogurt naturalny miód wielokwiatowy mandarynki, lub domowe konfitury, powidła   * Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, kroimy na kilka części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku - do momentu aż miąższ będzie miękki i swobodnie będziemy mogli wbić w niego widelec. Po upieczeniu wydrążamy miąższ(...)puree z dyni, jaja, jogurt - mieszamy lub miksujemy krótko. Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu

Symfonia Smaków
Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 328

kostka margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 szklanki mleka w proszku pełnego 6 jajek 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 czekolada gorzka(...)czekolady mleczne 1/2 czekolady białej 1 cukier waniliowy  Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania partiami cukier. Następnie żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 379

Tniemy na  4, 5 części wzdłuż krótszego boku. Na każdym z kawałków układamy odsączone wiśnie i zwijamy długie ruloniki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto na karpatkę przekładamy(...)miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min.  Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty

Malinowe Pocałunki
Makaroniki z czekoladowym ganache. 165

zostawić pomiędzy nimi spore przerwy.  Następnie odstawiamy nasze makaroniki aby obeschły. ok 30 - 60 min.  Pieczemy w temp ok 150 stopni ok 8-10 min.  Nie powinny zmienić koloru. Jeżeli tak się dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną.  Czytałam opinie, że papier nie nadaje się(...)pieczenia tych specjałów. Ja nie miałam żadnych problemów ze zdjęciem makaroników. Makaroniki po upieczeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku delikatnie ciągnące. Przekładamy je lekko ciepłym ganache. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Malinowe Pocałunki
Maślane croissanty 155

odrobiną mleka/wody jajkiem i np posypujemy wierch ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C  i pieczemy ok 15-20 min, aż staną się pięknie lśniące i złociście brązowe. Tak jak pisałam wcześniej najlepsze są w dniu pieczenia, jednak można gotowe i uformowane śmiało zamrozić ułożone oddzielnie na tacy, i kiedy są gotowe przełożyć do woreczka(...)Przed pieczeniem należy je jednak całkowicie rozmrozić (odczekać

Malinowe Pocałunki
Torcik Sachera 330

przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia : 170 C źródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru 6 jaj 100 g mąki 300 g konfitury morelowej(...)jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem z nutą zielonej herbaty 133

cytryną 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2/3 szklanki pestek dyni PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę,ice tea i proszek do pieczenia.  Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby nie odpadały  gotowych ciasteczek. Pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wyst udzenia. Z podanych  proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek  SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 204

wyszorować, a następnie sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości(...)orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. trzy centymetrowych odstępach. Piec ok 15 minut, na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175 o C. Ostudzone ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku, by dłużej zachowały świeżość

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania