posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki(...)żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki
Słodkości i nie tylkomigdałowej 200g startej marchwi 30g otrębów żytnich 50g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 2 małe jajka 100ml napoju sojowego bez cukru/mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarować Namoczone daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki wody(...)uzyskania rzadkiego syropu Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać W razie konieczności dolać do ciasta wody, aby nie było zbyt gęste Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką
peanutbuttermonsteroctu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego. Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko(...)sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia) Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikinne dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki(...)połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikwaniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą(...)Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikpomarańczowy 1 1/2 szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą(...)amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikstopni C. Dwie gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy gruszki, mleko, olej, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat waniliowy. Jeśli zamiast oleju używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem(...)pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny. Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu
głodny alergikMusi być zdrowe. Tym bardziej, że zagilony Stwórca na horyzoncie. Postanowiłam go zarazić moją zmorą. I uleczyć zarazem. Pieczona owsianka. Podejście drugie. 6 łyżek płatków owsianych szklanka mrożonych truskawek szklanka jogurtu waniliowego 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu 2 łyżki dżemu Łowicz posypka owsiana Płatki owsiane wymieszałam z przyprawami(...)proszkiem do pieczenia. Jogurt posłodziłam miodem. Zalałam nim płatki. Wymieszałam. Na dno kubeczków do zapiekania włożyłam truskawki. Wlałam masę jogurtową. Po czym wstawiłam do nagrzanego na 150st. piekarnika na 30min. Owsiankę wyjęłam z piekarnika. Udekorowałam posypką owsiankową. Pod koniec pieczenia rozpuściłam dżem. Posłużył mi on za polewę wieńczącą dzieło. Uzdrowiona owsianka dla Stwórcy tak mnie rozgrzała
bastalenamasła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi. Smarujemy spód ciasta konfiturą z róży. Następnie wykładamy nasze jabłka na ciasto. Jabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden
Symfonia Smakówblaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35 minut. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180*C przez około 18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Inspiracją był przepis stąd
Ala piecze i gotujesody * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika * garść orzechów laskowych * garść moreli suszonych Wykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika. W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa(...)dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce. Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. LUKIER: * 1 białko * 3/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowokoniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Zdejmujemy z ognia. Bakłażany w tym czasie powinny puścić sok. Dokładnie wycieramy je ręcznikiem kuchennym do sucha i układamy na papierze do pieczenia. Skrapiamy je z wierzchu olejem aromatyzowanym bazylią i czosnkiem oraz ponownie solimy (tym razem delikatnie). Posypujemy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie w takie(...)wyjęciu cukinii na blasze układamy plastry pomidorów. Skrapiamy je octem balsamicznym, posypujemy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty – aż ser się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku
Poezja smakuszklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy(...)ostudzenia. Jedno cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania. A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy 25 dag masła lub dobrej margaryny Słoik
Apetyczna babeczkacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szk mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo – kokosowe ; 5 białek(...)szkl cukru 10 dag kokosu 1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko
Apetyczna babeczkafalse false false PL X-NONE X-NONE Ciasto ; 30 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Z podanych składników zarobić ciasto Ser; 1 kg sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 4 żółtka(...)Wszystkie składniki zmiksować, ser kupujemy gotowy mielony lub sami mielimy dwu krotnie Przygotowanie do pieczenia ; Do foremki włożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w tem.180 C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec na złoty kolor Piana; ¾ szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Białka ubić z cukrem
Apetyczna babeczka