pieczenie - 19054 przepisów (strona:174/1271)

Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 212

bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie:  Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy(...)blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków. Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto pieczemy przez

Kuchnia Łukasza
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 197

tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Przygotowanie:  Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia(...)miksujemy na gładką masę.  Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski.  Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Wilgotne ciasto marchewkowo-kabaczkowe. 190

upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jaja 100 g cukru 100 g roztopionego masła lub oleju Przygotowanie:  Kabaczka i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól(...)proszek do pieczenia.  Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 416

masa powiększyła swą objętość w 4-5 razy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.  450 g mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka(...)Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń.  Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Powtarzamy tą samą czynność ponownie i chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto z truskawkami. 293

pieczenia 30-50 truskawek łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie:  Masło lekko ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy, połowę mąki z całym proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy wszystkie mleko, ponownie mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy do powstania gęstego ciasta.  Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, na górze układamy truskawki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

łyżek wody,  200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.   Kokosowe kulki:  2 białka(...)kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.  Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  500ml mleka,  2 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka

Z miłości do słodkości
Bardzo proste karnawalowe kruche ciasteczka 204

jajko 50g  cukru pół łyżeczki  proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej  śmietany 50g  migdałów Dodatkowo: 1  białko WYKONANIE  Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i masło posiekać na drobny piasek szerokim nozem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dluzej. Ciasto(...)splaszczona kulka ). W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, posmarować białkiem i włożyć np.kolorowego M&M, lub orzecha w czekoladzie, lub migdala itd... Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypac kolorowym cukrem :-) Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszne ciacho o czekoladowym serduszku 149

szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo -biszkopty do tiramisu -espresso lub bardzo mocny napar z kawy Ubijamy bialka, dodajemy ciagle ubijajac cukier a nastepnie po jednym zoltku.   Dodajemy make,kakao i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy na kwadratowa forme do pieczenia. Pieczemy okolo 25-30 minut w 180 C. Wyjmujemy, studzimy, i kroimy biszkopt na pol. Biala czekolade roztapiamy z mlekiem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto tak szybkie, że hej ! 14307

pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego pół margaryny -4 jaja truskawki Roztop margarynę, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej margarynę i wymieszaj delikatnie mikserem do połaczenia składników. Wyłóż tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki(...)inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 154

posypania -mrożone truskawki i borówki Składniki na kruszonkę -80 g masła -100 g cukru -120 g mąki Ja zużyłam połowę kruszonki, druga połowę, zamroziłam. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 195 stopni. Do miski wbij jaja i dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Delikatnie wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wmiksuj również roztopiona(...)delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 285

łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy ok. 12 śliwek Mąkę przesiewamy i łączymy  z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję. Wydaje mi się

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 223

pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców) cynamon   Jajka ubijam z cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę.  Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu(...)delikatnie wciskając w ciasto. Posypuję cynamonem, wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 180 stopniach (termoobieg), do "suchego patyczka", wbitego w miejsce, gdzie nie ma śliwek. Zostawiam w zamkniętym piecu na kwadrans, po czym otwieram drzwiczki i czekam, aż blaszka nie będzie gorąca. Posypuję wierzch cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kremowy sernik morelowy bez cukru 257

kiedyś nie przepadałam zbytnio za sernikami i wydawało mi się, że ich pieczenie jest skomplikowane tak ostatnio bardzo je polubiłam i coraz częściej je piekę. Nawet sama eksperymentuję z różnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik(...)wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika

Ze smakiem i z pasją
Różowe babeczki w kształcie serca 170

łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa: 5 kostek mlecznej czekolady 1 łyżka mleka +posypka czekoladowa 1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, ocet, olej, aromaty i barwnik spożywczy i mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo, babeczki po upieczeniu wyjdą twarde(...)rozgrzanego do 180 stopni. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy babeczki są gotowe, wbijamy wykałaczkę w jedną z nich - po wyciągnięciu patyczek powinien być suchy. 3. Babeczki od razu po pieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jest to ważne, ponieważ rozgrzana blaszka dalej piecze nasze babeczki. Jeżeli robicie serduszka, odstawiacie je do ostygnięcia w foremce

My Culinary Art
Czekoladowe Babeczki z Bitą śmietaną i Mango 178

pierwszy piekłam Jogurtową babkę czekoladową ze strony Moje Wypieki . Moje dziecko pokochało jej smak do tego stopnia, że przepis zadomowił się u nas na stałe. Często zamiast jednej babki piekę w formie małych babeczek, które są bardziej reprezentacyjne, a poza tym to takie porcje na raz. Tym razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie babeczek z bitą śmietaną(...)Składniki na ok. 10 sztuk: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka greckiego jogurtu 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Mango z Wanilią w syropie ETERNO Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania