minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Nasiana granatu Szpinak rozmrażamy na sitku o małych oczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy(...)sposobu trzeba go dokładnie odsączyć dociskając mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto szpinakowe mniej więcej do ¾ wysokości. Wychodzi około
Kolizje Smakówczekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100g cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku(...)słodkiej śmietany 30% kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku
W kuchennym oknie Ewylubię dodać własną inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6 jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru(...)waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie ok 25 min w 180 C.Ostudzić. Masa biszkoptowa, już gotowa do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu.. Jak już będą miękkie dodać galaretki
W kuchennym oknie Ewyszklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha(...)włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi orzechami, wciskając je lekko, żeby nie odpadały z gotowych ciastek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wyst udzenia. Z podanych proporcji wychodzi
Moje Kuchenne Rewelacjejabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy(...)masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne Rewelacje200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 150 g orzechów włoskich cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier(...)waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się nie przypaliły. Gotowe, gorące ciastka posypujemy cukrem
Moje Kuchenne Rewelacjepyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2 łyżki soku z cytryny(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez
Moje Kuchenne Rewelacjewody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło
Salonik smakówrabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem. Całość obficie obsypujemy kruszonką. 11. PIECZENIE (35 min) : > tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 min na środkową półkę. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy kruszonka nam się zarumieniła. Jeśli tak, wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli nie, podpiekamy jeszcze chwilę, cały czas sprawdzając stan zarumienia kruszonki i boków ciasta
Nerds Kitchensucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej mąki lub bakalii - piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - na papier nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać ją widelcem tak, by powstałe ciastko było jak najcieńsze - jeśli po pewnym czasie widelec zaczyna się kleić do masy, wystarczy zmoczyć(...)zimnej wodzie i osuszyć - ciastko formować w okrąg, wyrównując brzeg wewnętrzną częścią widelca - identycznie postępować z kolejnymi ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia - gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia - po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić - przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka sezamowe
Smakołyki Berenikiłyżek cukru - 8 łyżek mąki pszennej oraz 1 kg śliwek Przygotowanie: Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy(...)ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniaddToShoppingList7';listonic_content='250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady'; document.write(...)przez maszynkę. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na pulchną masę, powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy
Poezja smakumiastem. Składniki: 400 g masła 600 g mąki pszennej 2 duże cytryny 450 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 8 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu 150 ml wody Cytryny należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej cytryny ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy(...)cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysty krem. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, Crème fraiche i ucieramy na niskich obrotach miksera. Formę o średnicy 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Sonkostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać . Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Na końcu wlać olej i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno(...)ciasto. Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura, Posypać śliwki . Piec ok 45 min w 170'C Smacznego :) Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na stół" Polecam
Malinowa Kawiarenkarodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł czekoladowych, dla mojej małej wielbicielki zdrowych ciasteczek z tego samego ciasta (piekłam z podwójnej porcji) powycinałam różne kształty ciasteczek. Wszyscy byli zadowoleni, a o to przecież chodzi. Dodatkowo frajda bo przemyciłam im dynię, za którą to nie przepadają... Zmodyfikowałam troszkę ubiegłoroczny przepis(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut , do lekkiego zarumienienia. Dla ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt) i wykrawamy foremkami różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut
Smaczne Zdrowe