pieczenie - 19054 przepisów (strona:183/1271)

Entliczek pentliczek i oto serniczek 128

jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek(...)waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką  warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich twaróg i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto cytrynowe z makiem 200

cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce do opublikowania. Ostatnio nie narzekam na ilość pieczonych ciast. W sumie z okazji Dni Kobiet upiekłam kilka, a tera zim bliżej świąt tym więcej różnych zamówień. To dobrze i mam nadzieje, że im dalej tym będzie ich więcej(...)wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione na smaczne i zniknęło dosyć szybko. No i czego chcieć więcej? a wiem, słońca!   Składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie 137

ajerkoniaku  2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak z łyżką mąki i proszku do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, można również(...)wsypać rodzynki lub inne bakalie w zależności od naszego smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 175

osłodzenie jesiennej pluchy mam przepis, który gdzieś dziwnym trafem mi się zapodział w kolejce do publikacji. W okresie dostępności owoców wszelkich postanowiłam zrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę(...)zdjęcie pokrojonego tortu? Czasami pyszności wymagają poświęceń:) a tym zcasem zapraszam do wypróbowania przepisu: Składniki na 6 sztuk: biszkopt: 5 jajek 3/4szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy do białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 177

Ostatnio wzięło mnie na oglądnięcie starych zdjęć i natknęłam się na jedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni dotyczyły ciast bez pieczenia, różnego rodzaju ciasteczka. Takie kuchenne dokonania dawały mi nie małą radość, z resztą chyba to waśnie jest najlepsze w pieczeniu, radość gdy wyjdzie Ci coś smacznego(...)mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka cafe latte 216

Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 80 ml mleka 3 łyżki kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek(...)jednej damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Popękane ciasteczka czekoladowe 156

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa to odstawiamy ją z pieca. dodajemy jajko i cukier, mieszamy aż składniki się połączą. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem, sól i  kakao. Wszystko razem mieszkamy i wkładamy(...)całą noc. Jest to ważne aby masa była zbita. Na drugi dzień  z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce do pieczenia. Nie zapomnij zrobić odstępów między ciastkami gdyż trochę one urosną w piekarniku. Kulki należy lekko spłaszczyć. Pieczemy ciastka 20 minut w 180 stopniach aż zaczną pękać. Gdy wyciągniesz

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym 151

nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej.  W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę(...)ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem.    Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki

Mania Gotowania
Krówkowy sernik 319

oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy 26 cm. No to zaczynamy :) Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji(...)podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy

My Culinary Art
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 289

spód i boki, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni(...)wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na masie, lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut (ja piekłam 35).  5. Tartę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe! :) Jeśli

My Culinary Art
Jabłecznik z masą marcepanową 194

Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy(...)pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Pierniczki z dżemem 200

blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy(...)drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie   lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach

Kolizje Smaków
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 162

zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła(...)Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz

Kolizje Smaków
Babka piaskowa 166

minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy  Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę(...)stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą

Kolizje Smaków
Frytki z batatów (z piekarnika) 220

Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce(...)mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem,a na nią wysypujemy bataty. Pieczemy około 15-18 minut. Później przełączamy na termoobieg na około 5-7 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek jakie pokroimy. Zajadamy koniecznie na ciepło np. z sosem śmietanowym.* *Ze względu na ich słodki smak

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania