pieczenie - 19054 przepisów (strona:183/1271)

CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 173

szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach (muszą się ładnie zezłocić

W kuchni Karmel-itki
Scones z żurawiną 153

pieczenia 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 1 jajko duża garść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę.  Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie(...)stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około 1,5 cm i wyciąć z niego szklanką lub foremką okrągłe bułeczki.  Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 5 minut.  Posmarować pozostałym mlekiem i piec około 10-13 minut.  Podawać jeszcze ciepłe np. z bitą śmietaną lub masłem i dżemem

wyzwania kuchenne
Klasyczne Muffiny z Borówką Amerykańską 140

sztuk: 200 g mrożonych borówek 125 g masła 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło rozpuszczamy na małej mocy palnika. Zdejmujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i rózgą kuchenną rozcieramy. Dodajemy jajka, mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mokrą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy borówki i ponownie lekko mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowych foremek) i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem. The post Klasyczne Muffiny z Borówką Amerykańską appeared first on Made

Made By Mom And Son
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 133

kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem(...)pieczenia, samo dno. Wlewamy połowę ciasta, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja

Made By Mom And Son
Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami 333

Czekoladę rozpuszczamy z masłem, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej dodajemy stopniowo 350 g cukru, kakao, ekstrakt z wanilii, 4 jajka i za pomocą miksera ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem(...)pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać cukrem pudrem. The post Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 491

mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu

Made By Mom And Son
1515.Babka z kisieli 210

Babka z kisieli...[ przepis z jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest(...)połowa z nich umiera... 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać

Moje domowe kucharzenie
1545. Ciasto czekoladowe 214

ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki  1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml(...)jednej misce,a w  drugiej misce mokre. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić

Moje domowe kucharzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 2996

białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu(...)której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić  w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 156

więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformować z nich kulki,położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 25 minut(...)Mama i pomocnicy Dobrawka z blogu  Bona A petita Joanna z blogu  Notatki kulinarne Joanna z blogu  Różowa kuchnia  Ala z blogu  Ala piecze i gotuje Dorota z blogu  Moje małe czarowanie Dorota ponownie  tutaj Iwona z blogu  Ivka w kuchni Agata z blogu  Kulinarne przygody Gatity  Arletta strona

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 210

foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z foremki. Smacznego! W Ezoterycznym spotkaniu spotkały się ze mną następujące osoby: Małgosia(...)blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Mama i pomocnicy Dobrawka z blogu Bona A petita Joanna z blogu Notatki kulinarne Joanna z blogu Różowa kuchnia Ala z blogu Ala piecze i gotuje Dorota z blogu Moje małe czarowanie Dorota ponownie tutaj Iwona z blogu Ivka w kuchni Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity Arletta strona fb Insulina

Moje domowe kucharzenie
Pizza " z kamienia" 217

Pizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu  ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy   też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia(...)salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też

Moje domowe kucharzenie
Piegusek na białkach 206

Wielkanoc, prowadzonej przez  Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. maku Kresto 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło(...)przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem.  A oto pieguski dziewczyn, które też piekły..i jak widać każdy piegusek wygląda

Moje domowe kucharzenie
Podłużne bułki pszenne 219

naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.  Razem ze mną piekły: [d ziękuję za wspólne pieczenie] Dorotka z bloga  Moje Małe Czarowanie Lidia zdjęcie z FB Wiosenka bloga Eksplozja smaku Danusia z bloga Moje Wypieki i nie tylko... Iza z bloga

Moje domowe kucharzenie
Magdalenki kawowe 137

Przepis na kawowe magdalenki znalazłam  tutaj. Ja zrobiłam z podwójnej porcji...i piekłam nie tylko w foremce na magdalenki ale i w foremkach na babeczki.. 75 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 50 ml mocnej kawy 1 jajko 75 g cukru W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić(...)połączyć z z kawą. Jajko utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę z proszkiem, a później masło z kawą. Powstałą masą napełniać formę na magdalenki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania