pieczenie - 19054 przepisów (strona:176/1271)

ANANASOWIEC 355

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli,ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  BEZA(...)WIÓRKOWA:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  KREM ANANASOWY  Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować

Kuchnia Danusi
Sernik z brzoskwiniami 138

waniliowy -1 opak cukier kryształ -1 szkl sok z cytryny- 1 szt margaryna -15 dag PONADTO brzoskwinie- 1 puszka PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażalnika na 1 godz.  MASA SEROWA(...)jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając. Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę masy serowej. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta

Kuchnia Danusi
Tort śmietankowy 300

Moja rodzinka uwielbia torty śmietanowe Tort śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl(...)cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić

Kuchnia Danusi
Tort urodzinowy 195

Uwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi. Tort urodzinowy BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny(...)cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM  Kremówkę ubić

Kuchnia Danusi
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 148

ciasta i ciasteczka i z wielką przyjemnością przetestowałam  foremkę. Ślicznie dziękuję Tupperware Polska  że mam przyjemność testowania waszego produktu. W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia. Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe. Moja opinia Foremka ma piękny wygląd Nie trzeba natłuszczać foremki Upieczone ciasteczka, idealnie odchodzą od formy i mają ładny prostokątny kształt(...)rozmącone jajka, wyrobić ciasto.  Ciasto pokroić na kilka  małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut.  Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Kostki w polewie czekoladowej i kokosie 420

, 1 szkl cukier, 2 i 1/2 szkl mąka, 1 opak gotowa polewa, 400 g wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto.   Brytfannę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem.  Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut

Kuchnia Danusi
Kawuś 352

szkl jajka -4 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II kakao -2 łyżki jajka -4 szt mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKOWY margaryna -1 kost masa krówkowa -1 puszka kawa rozpuszczalna- 1 czubata łyżka spirytus -1 łyżka KREM TWAROŻKOWY ser biały 3 krotnie mielony- 2 kost cukier puder(...)Białka oddzielić od żółtek.  Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno.  Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II  Przygotować według przepisu na biszkopt

Kuchnia Danusi
Sernik złota rosa 286

cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj  PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki(...)dodać cukier, zmiksować składniki.  Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.  BEZA  Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.  Zapiec. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 233

roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast). Następnie wmieszaj(...)Zbierz skrawki rozwałkuj i z nich także wytnij kółka. Powinno ich wyjść około 20. Połóż 6 kółek (lub więcej ale tak by siebie nie dotykały) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyłóż na każde łyżeczkę nadzienia, pozostawiając brzeg do zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko

karmelowy
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 182

pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, tym którzy chcieliby a się boją (myślą, że się nie uda) szczególnie. Ten zakwas zawsze wychodzi, zawsze super pracuje. Zapach pieczonego na nim pieczywa jest po prostu nieziemski, cuuudowny. Ten aromat uzależnia. :-) I etap, otrzymanie tzw.bazy: - ok.45g (1 bardzo kopiasta łyżka) mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - ok.75g (ml) wody Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka wsypuję(...)wody . Dokładnie mieszam, zakrywam naczynie ręcznikiem z gumką recepturką i odstawiam do następnego dnia. Dzień szósty: Nasz zakwas jest już gotowy. W tym dniu możemy już przystąpić do pieczenia chleba. Zakwas jest bardzo młody, ale na takim właśnie najszybciej wyrasta chleb. Czym dłużej będzie leżał w lodówce tym czas wyrastania chleba będzie się troszkę wydłużał. Na takim młodym zakwasie

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 149

proszku do pieczenia.   Przygotowanie:  Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód(...)Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem

Aga w kuchni
Rolada kokosowa 156

Składniki: biszkopt: 50 g margaryny 4 łyżki kakao 2/3 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem:  400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja(...)gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez

Aga w kuchni
Kruche babeczki 164

jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania przed pieczeniem, babeczki bardzo łatwo się wyciąga, nie uszkadzając ich przy tym. Ważna zaletą tej foremki jest to, że można jej używać do pieczenia w piekarniku oraz mikrofalówce, zamrażania, a także mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki(...)być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę i wkładamy do foliowej torebki. Umieszczamy w zamrażarce na 30 minut, Następnie wylepiamy foremkę silikonową z otworami w kształcie serduszek ciastem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Muffinki serduszka 159

formy nie ma potrzeby natłuszczać, muffiny bardzo łatwo się wyciąga po upieczeniu. Składniki: 1/2 margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, do posypania: cukier puder, dekoracja: czekoladowe serduszka. Przygotowanie:   Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka(...)wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Murzynek 148

rozpuszczenia, dolewamy mleko i wsypujemy kakao, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do ostudzenia. 2. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach ubijamy dalej, dolewamy ostudzoną masę, zostawiając trochę w rondelku, żeby było na polewę. Miksujemy. 3. Taką masę przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu i jak tam trochę ostygnie polewamy resztą polewy i posypujemy wiórkami kokosowymi

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania