łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem(...)piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i wykładamy
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby(...)odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy
Kulinarne przygody Gatitytrening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na 2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki(...)trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu chleba na zakwasie, Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki(...)pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli 7 - 8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli
Kulinarne przygody GatitySchyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można(...)Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Kulinarne przygody Gatityproszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie
Ala piecze i gotujeDeveley 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek(...)wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
Moje domowe kucharzenieoddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy żółtka i ubijamy krótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy
Made By Mom And Sonprzygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika(...)około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej na budyń
Kolizje SmakówMiksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego(...)cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec 50-60 minut
Czerwień i błękitgłównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :) Bazowałam na przepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)łyżki kakao Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170 Normal
Delicious Titbitsubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia dodać do białek i zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się(...)połączą. Masę kokosową wyłożyć na letni podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny i gruszkę pokrojoną w kostkę. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach 70 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha o wymiarach
Ala piecze i gotujechwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia Przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość(...)wycinam ciasteczka, dziurkuję Układam na blasze w niewielkich odstępach Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jeśli starczy nam czasu to ozdobić lukrem :) mnie już nie starczyło
Proste Potrawycukru 10 dag kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia Piec na brytfance o wymiarach 24 x 37 cm, w piekarniku o temp. 160 -180 stopni
Proste Potrawy