jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast. SKŁADNIKI Ciasto: 6 jajek 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 450 ml mleka + 5 łyżek op. budyniu śmietankowego op. cukru waniliowego 5 łyżek cukru 2 rozkłócone żółtka 100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta(...)masła Oraz: 2-3 banany Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka a następnie wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatka. Wylać do formy o wymiarach 42x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 min. w 180°C. Wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę i razem
Złote przepisykostki margaryny łyżka kopiasta kakao łyżka wody 3-4 łyżki cukru Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być zimna. Zmiksuj by połączyć w całość. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant(...)poukładaj jabłka. Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180-190 stopni– sprawdzaj od czsu do czasu. Wyłącz piekarnik, wyciagnij ciasto i przewróć do góry nogami aby wystygło. W tym wypadku spód ciasta jest wierzchem, gdyż jabłka które opadły , teraz będą u góry. Posyp cukrem pudrem ,ale wtedy kiedy będzie zimny już
Z Kuchni Do Kuchnimożecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo nieustannie trzeba pilnować proces pieczenia poszczególnych warstw, ale warte jest zachodu :) Zatem uzbrójcie się w cierpliwość i zapraszam do pieczenia! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Składniki na ciasto: 6 jajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru(...)dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm (u mnie 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeżeli używacie formy silikonowej upewnijcie się, czy nadaje się do tak wysokich temperatur. 4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy
My Culinary ArtŁatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec w blaszce 33x23 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub lukrem
Praktyczna plJuż bardzo dawno nie piekliśmy muffinek, aż do wczoraj, bo właśnie tak mnie jakoś "naszło" że postanowiłam coś wykombinować. I pokombinowałam: zużyłam resztę mleka kokosowego (pozostało od pieczenia ciasteczek), przeanalizowałam dotychczas przez nas pieczone muffinki i stworzyłam na ich bazie nowy twór, dodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą(...)także bez laktozy. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Składniki suche: - 320g mąki orkiszowej u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej) - 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia - 2 szczypty sody - 1/3 łyżeczki soli - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 2 jajka - 200ml mleka kokosowego - 50g oleju kokosowego - 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego
Smaczne Zdrowecukru 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C. 2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto
Apetyczna babeczkamargaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki śmietana 18 % 3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną(...)częścią kruszonki. Masa Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function
Kuchnia Danusiminut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami(...)oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut. * Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki dyni w piekarniku. Ostygniętą zmiksujcie na gładką masę. Smacznego
kolorowotorcikowoszczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl Do dekoracji: tabliczka czekolady 3 łyżki mleka Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych 1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. 2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło i łączymy z: 3 łyżkami powideł, syropem klonowym, naparem(...)herbaty, cukrem kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę piernikową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 4. Po wystudzeniu piernik kroimy wzdłuż trzykrotnie i przekładamy powidłami
Apetyczna babeczkaSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło(...)proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta piec
W Mojej Kuchni Lubięcukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą(...)bułką ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi i posypać czekoladą zmieloną..........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa -posypka Royal Brand - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki masłem i tartą bułką do formy dać 3/4 ciasta do reszty wsypać kakao(...)wymieszać i dodać na wierzch ciasta widelcem je zamieszać po wierzchu na cieście ułożyć gęsto połówki śliwek skórką na dół piec w 200C około 40-45 minut - ciasto zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z 1 łyżką cukru pudru i szprycą nałożyć na wystudzone ciasto - posypać zmieloną czekoladą ciasto jest przepyszne i szybko się zjada.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: BISZKOPT: jajka 2 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka(...)agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i miksować z 2 minuty tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony
W Mojej Kuchni Lubięjajka "L", cukier, miękką palmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie do ciasta dać cały rabarbar - nakładam(...)ręką aby ewentualny sok pozostał w misce miękkie masło użyłam = wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić w robocie - kruszonkę wysypać na rabarbar piec w 200C około 45-50 minut - zostawić do wystudzenia - z wystudzonego ciasta usunąć delikatnie papier do pieczenia i przełożyć ciasto na talerz ciasto jest przepyszne z chrupiącą kokosową kruszonką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać niezbyt dokładnie ciasto tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w 200C około 30 minut - do suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć(...)wstawić garnuszek do zimnej wody i prawie do stężenia zostawić rabarbar wyłożyć na jogurt i do lodówki na kilka godzin ciasto wyjąć z blaszki i delikatnie usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz ciasto jest po prostu obłędnie smaczne, mało słodkie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię