pieczenie - 19054 przepisów (strona:164/1271)

Kaszka manna na niepogodę 170

brak, a do sklepu naprawdę, ale to naprawdę nie chciało mi się iść (wstałam dziś o piątej, czuję się rozgrzeszona). W związku z tym przygotowałam sobie takie coś, a pieczenie odłożyłam na piątek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 208

chwili byłam nieco rozczarowana - kiedy spróbowałam go zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, było strasznie suche, a tego w ciastach nie lubię. Byłam zaskoczona, gdyż warzywa nadawały ciastom, które piekłam do tej pory, czasem nawet zbyt dużej wilgotności. Zniechęcona (pierwszy przepis z buraczkami, pierwszy z nowej książki), odstawiłam ciasto do następnego dnia. Ostrzegłam nawet C., że szału nie ma. Jednak(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki, dokładnie zmiksować. Następnie wlać czekoladę, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczny chlebek bananowy 137

Wniosek - po prostu musiałam upiec chlebek bananowy! Od dłuższego już czasu miałam ochotę na ten akurat przepis. Postanowiłam sobie jednak, że najpierw kupię książkę, a dopiero potem będę piekła. Kiedy więc w końcu książka do mnie przyjechała, nie mogłam czekać. Banany miałam w domu przypadkiem - ale okazało się to bardzo smacznym zrządzeniem losu. Chlebek bowiem okazał się przepyszny(...)zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, dodać masło i ekstrakt, zmiksować tak, żeby nie było grudek masła. Jajko ubić, dodać do masy bananowej, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 167

podoba!Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności.Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną, są delikatne i urocze z ciemnymi kropeczkami. Hmpf... To jednak nie to, co mi się marzy.Później pomyślałam(...)szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z sokiem z cytryny, posypać makiem.Piec w 200 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 207

byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche i smaczne - ale następnym razem użyłabym innego.Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco za słodki (C. twierdzi(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane z niej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Październikowe jeżyny 159

później, kiedy tylko masło osiągnęło temperaturę pokojową, zabrałam się do pieczenia. Poszło jak z płatka, ciasto bowiem do przygotowania jest banalne. Poza tym ma jedną zasadniczą zaletę - dzięki pieczeniu do góry nogami, a raczej do góry ciastem, owoce nie opadają, nie robi się zakalec, wszystko jest łatwe i przyjemne. Zapach - obłędny. Smak - jeszcze lepszy. Cudownie maślane, mięciutkie, wcale(...)miksując po każdym dodaniu. Wsypać cukier, wlać ekstrakt, dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka.Lekko przestudzić, zdjąć obręcz, obrócić do króy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 156

zaproponowała wspólne pieczenie tych pyszności z bloga Javaholic, zgodziłam się bez wahania. Podejrzewam, że Maggie również nie brała pod uwagę innej opcji, jak niemal natychmiastowe przystąpienie do pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą, ale to zupełnie nie przeszkadza. Czekoladowe i lekko pikantne - ja użyłam(...)dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Smacznego!Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe biscotti: z żurawiną i kasztanami 215

sezonie, ale może jednak ktoś się skusi...? Smakują bowiem bajecznie.Znalazłam je na blogu Galangal całe wieki temu. Od razu zainteresowały mnie niecodziennymi dodatkami: świeża żurawina i pieczone kasztany...? Jedno i drugie uwielbiam, wiedziałam więc, że te ciasteczka podbiją moje podniebienie. W końcu, po latach (dosłownie!) udało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu(...)Dzięki temu moje ciasteczka są cudownie aromatyczne i pełne pyszności. Oj, nie można się im oprzeć...Ciasteczkom z żurawiną nie potrafiła się oprzeć również Mirabelka.Biscotti ze świeżą żurawiną i pieczonymi kasztanamiSkładniki:(na 18-20 sztuk)2 jajka150 g cukru250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 pomarańczy115 g upieczonych, obranych kasztanów100 g świeżej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 259

białej czekolady;1 łyżka mleka;Wiórki kokosowe.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta(...)sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut.W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka.Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać

Gospodyni Miejska
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 197

będącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk(...)drożdżowego.Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur.Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas pieczenia przekształcić się w szczeliny.Podawać z żurkiem np. z tego przepisu i sosem czosnkowym

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 207

zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.Po upieczeniu chleb  wystudzić na kratce.Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić(...)czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić(...)ciasto.Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w formie o wymiarach

Gospodyni Miejska
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 198

godziny.Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.Upieczony chleb wystudzić na kratce(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest

Gospodyni Miejska
Chleb z ziarnami na zakwasie 253

godziny.Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i/lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.Upieczony chleb wystudzić na kratce(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest

Gospodyni Miejska
Pleśniak 232

gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą(...)kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.- białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy powoli  2/3 szklanki cukru - blachę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą  kulę- dodajemy wydrylowane wiśnie- na to trzemy kakaową kulę- dodajemy nasze ubite

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania