pieczenie - 19054 przepisów (strona:158/1271)

Ciasto Kubanka 246

cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:  1/2 szklanki

Z miłości do słodkości
w kruszonce jabłuszka... 138

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać na kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy 24 cm wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty(...)kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z powidłami 288

lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi

Ala piecze i gotuje
Ciasteczkowe choinki 202

piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja(...)grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik spożywczy.Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne muffinki / Dry muffins 142

milk 50 g jogurtu / 50 g yogurt 1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę(...)najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto

Projekty ze smakiem
Keks 361

wódki 1 łyżeczka zapachu rumowego 210 g margaryny 150 g cukru 4 jajka 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kilka godzin przed pieczeniem rodzynki zalać wódką z dodatkiem zapachu rumowego. W misce umieścić margarynę z cukrem, ucierać mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.   Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem(...)łyżeczki wódki (pozostałej z moczenia rodzynek). Kiedy masa będzie gotowa dodać owoce oraz mieszankę keksową, Wymieszać łyżką. Całość przekładamy do keksówki o wymiarach 12x31, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 40 minut do tzw suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 239

niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier puder 50g mak mielony 20g (3 łyżki) migdały mielone 50g mąka bezglutenowa np. Mix it Schar  100g proszek do pieczenia bezglutenowy   0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy kilka kropli miód płynny (sztuczny lub pszczeli) 3 łyżki łupiny babki jajowatej (np. Ispagul) 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka Mąkę(...)użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych.  Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie

głodny alergik
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 487

rzepakowego lub słonecznikowegoDODATKOWO:500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej)cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:CIASTO:Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie. Ciasto podziel na porcje 60% i 40%, każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz(...)zrobić spokojnie dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z kruszonką 216

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki  Składniki(...)kruszonkę:200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę

Świat Ciasta
Serwetniki słodkie kurki 190

bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Keks świąteczny 231

misce, a żółtka dodajemy do tłuszczu. Następnie miksując żółtka z margaryną, dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie już jednolita, wsypujemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy. 2.Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe były(...)mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też

Gotuj Z Muzyką
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 354

Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI:( tortownica 22 cm )BISZKOPT :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA KOKOSOWA :* śmietana 18 % słodka – 500 ml* biała czekolada – 100 g* „Śnieżka” – 2 op* kokos – 150 g* wafle / krajanki śmietankowe(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami.MASA KOKOSOWA :Do garnka wlewamy śmietanę

Ostra na Słodko
Jogurtowe ciasto z gruszkami 225

cytryny2-3 łyżki rumu50 g gorzkiej czekoladyGruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, sok z cytryny i rum, dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu). Dołożyć gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia  natłuścić(...)oprószyć mąką. Wlać masę, wyrównać. Nagrzać piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto

Z butelką mleczka w tle
Pyszny sernik bez ciasta. 216

Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka)6 jajekduży cukier waniliowybudyń waniliowy lub śmietankowy2 łyżki maki ziemniaczanejkostka masła (200g)1 i 1/2 szklanki cukrutłuszcz do posmarowania tortownicyDo(...)przelewamy masę serową do tortownicy(28cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika.Całkowity czas pieczenia u mnie wyniósł prawie 1,5 godziny (sprawdzałam patyczkiem).Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem.Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu

Z butelką mleczka w tle
Domowy baleron 251

panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaDomowy baleronCzas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minutSkładniki:1 kg schabu karkowego1(...)dziennie mięso obrócić.Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni.Baleron

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania