pieczenie - 19054 przepisów (strona:151/1271)

Ciasto na białkach z porzeczkami 561

temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - porzeczki umyć i osuszyć - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier oraz cukier waniliowy - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników - do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem(...)pieczenia - porzeczki dokładnie oprószyć mąką - na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Całość nie jest mocno słodka, a kwaskowate porzeczki dodają charakteru

Smakołyki Bereniki
Tort śmietanowy z truskawkami 170

proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić z solą na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 206

sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca masa. Mięso umyć i osuszyć. Z uwagi na długi czas obróbki termicznej najlepsze będzie mięso, które ma na sobie trochę tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz w 100% się wytopi i sprawi, że mięso będzie delikatne i soczyste.  Całe mięso dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 12h do lodówki.  Mięso przełożyć(...)mięso jest bardzo chude. Piekarnik nastawić na temperaturę 100-120 stopni, im niższa tym lepiej. Pieczemy mięso pod przykryciem ok 5h. Aż skórka się przyrómieni, a mięso po nakłuciu widelcem będzie się rozpadało na kawałki. Pamiętajcie, że im większe mięso tym dłuższy czas pieczenia, np łopatka o wadze 2,5 kg będzie już potrzebowała co najmniej 8h pieczenia

DefinicjaSmaku
Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki. 211

dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.  SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki(...)Marchewki i pietruszki dodatkowo można skropić octem/kremem balsamicznym 4. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły. 5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać

DefinicjaSmaku
Idealne ciasto z jabłkami 355

nadzienie 8-10 słodkich jabłek cynamon cukir waniliowy polewa 2 łyżki kwaśnj śmietany 1/2 szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać serek waniliowy i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Ciasto podzilić na dwie równe części. Odłożyć. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Na cieście ułożyć połówki jabłek, wypukłą częścią do góry i opruszyć je cynamonem oraz wanilią. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem. Wstawić do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, aż ciasto się z wierzchu zarumieni.  Śmietanę utrzeć z cukrem

DefinicjaSmaku
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 178

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, najłatwiej zrobić to przy pomocy blendera. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać pokruszonymi herbatnikami z masłem, delikatnie docisnąć masę dłonią i wygładzić jej powierzchnię. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. W jednym naczyniu umieścić serki kremowe, brązowy cukier oraz(...)cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Dodać pure z dyni i dalej miksować. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąkę, cynamon, gałkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać jajka i krótko zmiksować. Wyłożyć na herbatniki. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodac żółtko i krótko zmiksować. Przy pomocy łyżki na masie dyniowej zrobić kleksy

DefinicjaSmaku
Niebiańskie pierniczki nadziewane 206

rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 8-10 min. Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły.  Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom(...)wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy na blaszce/tacy wyłożonej papierm do pieczenia.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 356

już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli  3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy

Szefowa kuchni
Truskawkowa delicja 157

zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
sernik na zimno z truskawkami 365

mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy(...)średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier. składniki na mus truskawkowy: 160 g truskawek 1/2 galaretki truskawkowej wykonanie: Truskawki szypułkujemy myjemy i miksujemy na mus. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowy tort z masłem orzechowym :) 164

oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 80 g kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników i wymieszać do połączenia ubijaczką.  Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut

Zdrowie na języku :P
Czekoladowa Szarlotka 140

czekolady Goplana Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Dodajemy stopniowo jajka i ciągle ucieramy. Ciągle ucierając na średnich obrotach miksera wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, granulki kawy rozpuszczalnej i kakao. Dodajemy garść posiekanych migdałów i czekoladę. Całość ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Jabłka obieramy, wycinamy gniazda

Made By Mom And Son
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 181

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy(...)równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo

Made By Mom And Son
Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki 316

biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka:  2 galaretki truskawkowe(...)truskawek. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy

Aga w kuchni
Letnie i lekkie ciasto jogurtowo - truskawkowe 557

zmiksować z cukrem brązowym i białym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i cukier wanilinowy i miksować dalej przez kilka minut.  Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie na małych obrotach miksera, albo łyżką wymieszać składniki.Truskawki obsypać mąką i obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą(...)zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i... niestety trzeba

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania