pieczenie - 19054 przepisów (strona:159/1271)

Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 134

mleka 3,2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła   PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie równe części.  Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno(...)dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej  Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować.  Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki pieczone - wersja z czosnkiem lub z papryką 196

pieczone  - wersja z czosnkiem Ziemniaki z czosnkiem Składniki: kilka ziemniaków, podobnej wielkości 2-3 ząbki czosnku sól masło Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w plasterki. Nacinamy tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i powtykać między plasterki ziemniaka.  Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego ziemniaka nałożyć pół łyżeczki masła.  Piec ok godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu doprawić solą.   Ziemniaki z papryką Składniki: kilka ziemniaków oliwa z oliwek słodka papryka chili sól przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Nacinamy je dość głęboko, ale tak żeby plastry się trzymały. Ziemniaki smarujemy z wierzchu i miedzy plastrami lekko oliwą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 155

ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała wymiary(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, po czym układamy na cieście.    Pieczemy ok 45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 151

pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką(...)kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki.      Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia      i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut).      Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - ciasteczka z czereśniami 105

łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli czereśnie wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają.    Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 353

roztopionej czekolady    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto.  Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i  miksujemy.  Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.  Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni(...)śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.  Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.  Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.  Teraz przygotowujemy polewę.  400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem.  Z piekarnika wyciągamy ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 206

kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona(...)włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z masą kajmakową 366

gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju  Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki(...)stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy olej i dalej miksujemy. Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem  do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu biszkopt

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w sosie pomidorowym. 101

brytfance szklanką wody, dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki 3-4 cm długości. Włożyć do brytfanki po 10 minutach pieczenia. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Posypań nią kurczaka pod koniec pieczenia. Ugotowane ziemniaki dodać(...)kurczaka na około 10 minut przed końcem pieczenia. Doprawić do smaku.  Podawać na stół zaraz po wyjęciu z piekarnika.                                                Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z pianką cytrynową. 187

mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem(...)mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę na 15 minut przed końcem pieczenia. Pianę wykładamy na wierzch gdy masa serowa będzie mieć złoty kolor. Po upieczeniu

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe ciasteczka 213

różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka z piekarnika po poznańsku 131

wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi wyłożyć naczynie żaroodporne. Kaczkę wysmarować dobrze przygotowaną mieszanką przypraw i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką z obu stron łączyć. Na koniec użyć nitki i związać wykałaczki tak żeby(...)filmików ukazujących jak to zrobić).  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania