pieczenie - 19054 przepisów (strona:192/1271)

Bułeczki z nadzieniem 207

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 408

ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.  Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 244

szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasteczka z czekoladą 209

Bardzo lubię piec ciasteczka, podczas ich przygotowywania relaksuję się w kuchni, dla mnie pieczenie ciasteczek to forma odpoczynku od pracy zawodowej. Siedzę sobie w kuchni i wymyślam jak połączyć składniki, aby ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem kruche ciasteczka(...)Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane babeczki z żurawiną 178

cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia(...)ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-dyniowa krajanka 204

formy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową. Składniki(...)cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej   Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy sernik na śmietanie 211

ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu(...)wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem. Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego

Mia Cucina Sofieta
Orzechowa szarlotka 173

cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 3 żółtka   Składniki na nadzienie jab łkowe:          1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa) Dodatkowo(...)patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek, aby je zagęścić. Studzimy.  Formę prostokątną o wymiarach  23 x 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka i wyrównujemy

Mia Cucina Sofieta
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 179

prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku  należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej(...)być doskonale ubite( aż błyszczące). Ubite białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka tatrzańska 235

proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo:        cukier puder do posypania(...)rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.   Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 345

być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno z sola, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, szybko mieszamy (masa spieni się) i mikserem na niskich obrotach dodajemy do białek. Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę i kakao. Formę 23x33 cm wykładamy papierem(...)pieczenia. Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut (do suchego patyczka). Lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzony blat wyrównujemy, jeśli zachodzi taka potrzeba i kroimy wzdłuż na 2 równe części. Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy alkohol

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 175

mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C  piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam(...)termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.   Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem

Mia Cucina Sofieta
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 306

Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm): 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½  łyżeczki  proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz:   1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru(...)cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.   Biszkopt

Mia Cucina Sofieta
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 193

soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią(...)ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już gotowy. Pieczemy ok. 45 minut. Po ostygnięciu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Symfonia Smaków
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 201

nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą(...)bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką ilością miękkiego masła - najlepiej używając pędzelka i posypujemy ulubionymi ziołami,nasionami lub startym serem - dodatki ustalamy wedle naszych upodobań(;   Bułeczki pieczemy ok. 20 minut. Podczas pieczenia należy je jednak doglądać. Po 15 minutach należy wyciągnąć jedną i przekroić na pół, ponieważ może się okazać, że bułeczki są gotowe. W przechowywaniu bułeczek ważne

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania