białek Wykonanie: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka(...)ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób
Blondynka Gotujepszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków
Blondynka Gotujeruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka(...)garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić tr ójkąty , nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C. Smacznego all photos made by brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.combyć to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe" muffinki PRZEPIS (źródło: link , 8 sztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią) Składniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej(...)przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie : powidła śliwkowe Przygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać składniki suche i mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe
coolinarnastrefa.blogspot.comwystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru (dałam ~150g(...)mokre składniki. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać widelcem (nie za długo, tylko do wymieszania składników). Wykładać do papilotek do połowy wysokości, nałożyć masło orzechowe i przykryć masą muffinkową. Piec w temperaturze 200 przez 20 min . Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comtext/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody(...)iasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5 cm . Na ka ż dym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi. Piec na papierze do pieczenia w piekarnik u rozgrzanym do temperatury 20 0ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia). Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem . Wykonanie luk ru : szklankę
coolinarnastrefa.blogspot.compf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)uchy ch skł a dników. Zamiesza ć całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø 20cm ) wysmarowanej olej em z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 1 80 o C przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz
coolinarnastrefa.blogspot.comhttps:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pleśniak PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 7 0 o C Czas pieczenia : ok. 1h Składniki /blacha 25x35/ Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy(...)cukru i pod koniec dodać budyń albo kisiel /taki jaki chcemy/. Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy włoskie, pianę, orzechy i ścieramy najmniejszą część ciasta. Pieczemy w temp. 1 7 0 o C przez około 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy beza nie jest surowa. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dietetyczne m uffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS /inspiracja: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli 3 jajka 4 łyżki zarodków pszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego(...)łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree
coolinarnastrefa.blogspot.comcdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier(...)wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego. Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę dodać cukier biały. Ja w swojej kuchni w ogóle
coolinarnastrefa.blogspot.comniego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia : 200 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej(...)upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym
coolinarnastrefa.blogspot.comdowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożd ż owe - prosty przepis PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka(...)ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 min w 190 o C , czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem 3 szkl. mleka(...)Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków. Piec w temp. 170 o C ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę
coolinarnastrefa.blogspot.combudynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką(...)spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190 o C . Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone truskawki a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość można posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 1 h w 190 o C (tak by góra była rumiana). Ciasto odstawić do wystudzenia na parę godzin (u mnie cała noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia: ok. 50 min Ciasto (źródło: Moje wypieki ) 100 g gorzkiej czekolady 4 jajka 100 g cukru 7 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 100 g masła szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie) P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru(...)masłem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC
coolinarnastrefa.blogspot.com