posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, garść migdałów. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, wbić jajko. Całość połączyć nożem. Dodać pokrojoną w plasterki margarynę. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Migdały zalać wrzątkiem(...)odstawić na 15minut. Następnie obrać ze skórki i przepołowić wzdłuż. Z ciasta formować długie okrągłe paluchy, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać charakterystyczne dla palców linie, a w miejsce paznokcia wcisnąć migdały. Piec około 12minut w temp. 210st
Z miłości do słodkościPowoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem, jednak ta szarlotka jest zupełnie inna(...)lepsza? Sami oceńcie... Inspiracja Ciasto: 200g masła, jajko, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12 %. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie
Z miłości do słodkościzielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki kakao. Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku. Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody
Z miłości do słodkościpieczenia, 2 łyżki kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkościłyżki cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto), jajko do posmarowania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie(...)części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą
Z miłości do słodkościpapierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową(...)Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło. Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru, 120 g masła lub margaryny, 70 g orzechów laskowych (użyłam Kresto), sok z 1/2 limonki. Orzechy uprażyć
Z miłości do słodkościniej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, cytryna, 250 g margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu, 2 łyżki kakao. Wykonanie Margarynę(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Z miłości do słodkościwkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (21 - 25 C) Dan Lepard teraz radzi wyłożyć spód kwadratowej foremki o bokach 30 cm papierem do pieczenia i wysmarować i papier i boki foremki roztopionym masłem. Nasze bułeczki będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt. Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto(...)Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut aż bułeczki nabiorą pięknego jasno brązowego koloru. W między czasie przygotowujemy syrop
Przysmaki Karolki500g sliwek wykonanie: Maslo utrzec lub ubic mikserem z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodac cukier waniliowy, nastepnie dodawac po jednym zoltku na przemian z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta. Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete(...)przecieta strona ku gorze. Piec w temperaturze 180°C przez okolo godzine. Ja pieklam ponad godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Smaczneg! Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Przysmaki Karolkioleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania sezam do posypania wykonanie: Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy na posmarowana olejem blaszke i pieczemy w temperaturze 190°C przez 1 godzine. Miekka dynie przeciskamy przez praske, a nastepnie umieszczamy na sitku na cala noc by odcisnac jak najwiecej plynu. Na drugi dzien w misce mieszamy(...)lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na 2-3 godz. Szykujemy blache do pieczenia, wykladamy ja papierem lub smarujemy olejem. Z ciasta formujemy 2 bochenki lub buleczki i ukladamy na blasze. Zostawiamy jeszcze na kolejne 60-90 minut pod przykryciem. Wyrosniety chleb
Przysmaki Karolkicierpliwie czekam. Zagladam od czasu do czasu jak rosnie i gdy ono podwaja swa objetosc ja ciesze sie jeszcze bardziej. Usmiecham sie do siebie gdy gotowe buleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawina skladniki: 250g maki pszennej ok 75g letniego(...)przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce na 2,5 godziny by podwoilo swoja objetosc. Z ciasta formujemy 7 owalnych buleczek. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia laczeniem ku gorze. Przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie nacinamy buleczki, smarujemy rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez
Przysmaki Karolkikuzni kowala dobiegaja odglosy kutego zelaza. Gospodnynie krzataja sie w ciemnych kuchniach z XIX w. Na murowanych piecach smaza powidla. Sa tez inne gospodarstwa, nowsze, bogatsze. Tam przy piecu uwiaja sie smazac placki ziemniaczane mieszkanka pobliskiej wsi. Powoli w kuchni zbiera sie gromadka ludzi, wszyscy czekaja na placki. A nieopodal, przed domem inni wyplataja wiklinowe kosze, czesza len. Niektorzy depcza(...)tych ostatnich chwil spedzonych na lonie natury. Muffinki z feta i papryka skladniki: 375g maki 250ml mleka 2 jajka 125g stopionego masla i przestudzone 2 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki tymianku 1 papryka czerwona 125g fety wykonanie: Papryke oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobna kostke. W jednej misce laczymy wszystkie suche
Przysmaki Karolkiprzyprawy do piernikow i dodatkowo 0,5 lyzeczki mielonych gozdzikow, 0,5 lyzeczki kardamonu 1 lyzeczke cynamonu 1 plaska lyzke kakao 1 jajko wykonanie: Make laczymy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodajemy posiekane orzechy wloskie. W rondelku podgrzewamy miod i smalec i mieszajac czekamy az sie rozpuszcza. Gdy mieszanka ta przestygnie dodajemy do niej make z przyprawami(...)wszystko znow dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy rum. Po wymieszaniu wszystkich skladnikow ciasto przykrywamy lniana sciereczka i odstawiamy w chlodne miejsce na kilka tygodni. Przed samymi swietami przystepujemy do pieczenia piernikow. Ciasto wyciagamy z miski. Jesli sie zbyt mocno klei dodajemy do niego odrobine maki. Ciasto walkujemy na grubosc 10mm i za pomoca fotemek wycinamy pierniczki. Pieczemy
Przysmaki Karolkiwieki ;) Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa. Muffinki z orzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka mleka Wykonanie: W duzej misce mieszamy przesiana(...)make, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kostke jablko. W drugiej misce mieszamy stopione, przestudzone maslo, mleko i jajka. Skladniki mokre wlewamy do miski ze sluchymi i mieszamy. Foremke do muffinek wykladamy papilotkami lub jesli ktos nie posiada papilotek wystarczy ja natluscic maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci. Pieczemy przez 20 minut
Przysmaki Karolki