mojego męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię(...)obie opcje :) Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Smakowy Rajciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy. Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone (ciepłe) masło, mleko, olej i jajka. Do drożdży dodajemy łyżeczkę
Smakowy Rajprzaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano(...)zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście
ladykitchenCiasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy piec, w kącie stojący prodiż. I te świeże owoce zebrane z samego rana stojące w śmiesznym, małym, metalowym naczyniu. I jak tu nie kochać wsi? No właśnie. Wsi jak wsi, ale ciasta drożdżowego można(...)kochać, szczególnie jak nie ma się do niego cierpliwości. Ostatnio przeglądając kulinarne zdjęcia, znalazłam wiele przedstawiających ciasta drożdżowe, z podpisem, że oglądam Sypane ciasto drożdżowe. O co tyle halo? A o to, ze tego ciasta nie trzeba wyrabiać, po prostu wsypuje się składniki, zostawia się je na jakiś czas pod przykryciem, a później wystarczy je zamieszać łyżką. Zainspirowało mnie
Słodkie PrzyjemnościMakowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „ Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)skorzystałam z tego dobrodziejstwa. Gotowy mak potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 180 ml mleka - 150g roztopionego masła - 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej) - 21g drożdży
mojewypiekiinietylkokakao) w dłoniach. Pogoda jest paskudna, dzisiaj zmokłam do majtek (i nie jest to żadna poetycka metafora, niestety), więc naprawdę cieszyła mnie perspektywa pochłonięcia przynajmniej jednego kawałka pysznego ciasta drożdżowego. Bo, moi drodzy, mimo tej całej niechęci do jakiejkolwiek aktywności, wczoraj po południu zabrałam się do pracy. Już w zeszłym roku w gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007 znalazłam(...)przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była pyszna, ale drugiego... Wysuszona i niedobra
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy dostępne wszystko nie mamy podstaw. Dostać prawdziwy chleb pieczony na zakwasie czy zaczynie drożdżowym to prawdziwa zdobycz :) Jak się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika(...)soli z przepisu, aby zapobiec działaniu enzymów. Ziarna muszą dobrze zmięknąć i nasiąknąć wodą. Jeżeli nie mamy łamanego żyta, możemy wziąć całe ziarna, ale trzeba zalać je wrzątkiem zaczyn drożdżowy (część z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki - łączymy ze sobą
Basia w kuchnizrobić, gdyż ładniejsze wypieki zostały zamrożone, czekają na przyjazd Rodzinki z UK. Za drugim razem bułeczki wyszły płaskie i nieco za ciemne. Dopiero trzecie pieczenie zakończyło się sukcesem, bo drożdżowe bułeczki z porzeczkami i serem były złociste, okrągłe, pulchniutkie – wręcz idealne do zdjęć. Co mnie podwójnie ucieszyło, bo zerwałam już wszystkie porzeczki w ogrodzie Mamy Sąsiadki – Pani Hani(...)Drożdżówki z serem i porzeczkami – składniki Rozczyn: 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka w temparaturze pokojowej 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Drożdżowe ciasto: 700 g mąki pszennej 3 żółtka z jajek wielkości L 1 jajko wielkości L 150 g cukru 100 ml mleka 100 g masła Nadzienie z sera i mascarpone: 300 g białego sera półtłustego
niecodziennikparystrzał poleciały babcine racuchy. Według przepisu z książki kucharskiej z lat 70. Więc jest w nich masło, mleko, jajka, świeże drożdże. Jest naprawdę dooobrze, w sumie nawet lepiej. Racuchy drożdżowe z jagodami wyszły dokładnie tak jak trzeba. Puszyste, miękkie, wilgotne od jagód. Idealnie skomponowały się z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, bardzo polecam(...)wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jogurt mieszamy z sosem jagodowym (niezbyt dokładnie) i przed podaniem polewamy nim racuchy, całość można jeszcze posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy
Kardamonovyjest co gotować, będzie co publikować. Dziś chałka. Miałam nadzieję na publikację przepisu mojej babci, ale to niestety nie przejdzie. W ogóle babcię kojarzę właśnie z chałką i ciastem drożdżowym. I na to drugie przepis jak najbardziej mam (jest nawet na blogu), natomiast na chałkę już niekoniecznie. Jedno i drugie robi się w sumie podobnie, ale nie wiem jak wyglądała(...)końcu tej książki można natknąć się na domowe wypieki i tam właśnie znalazłam przepis na chałkę. Jej składniki są w sumie identyczne jak w babcinym przepisie na ciasto drożdżowe, nie szukałam więc dalej. I od razu jeszcze Wam o czymś wspomnę. Chałka dla mnie nie może być tak słodka jak ciasto drożdżowe. I ten dzisiejszy przepis właśnie taki jest
KardamonovyStrucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie dobrze będą tu pasowały same orzechy włoskie lub pomieszane z laskowymi. Taka domowa strucla orzechowa jest niesamowicie smaczna. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku, ze słodkim, mocno orzechowym nadzieniem w środku(...)mlecznym lukrem na wierzchu. Coś pysznego! Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 łyżki drobnego cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 2 żółtka 70 g masła szczypta soli Nadzienie orzechowe
Kuchnia MagdaLenyzrobić pieczarki w cieście? Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. Jakie zrobić przekąski bez mięsa? Istnieje wiele pysznych przekąsek bez mięsa! Polecam przetestować przepisy na: wytrawne babeczki z soczewicą(...)acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jakie zrobić przekąski bez mięsa?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Istnieje wiele pysznych przekąsek bez mięsa! Polecam
Via Gustobardzo delikatne. Uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Do tego masło i dżem. Po prostu pychotka! Naprawdę warte upieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane – składniki: SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY: 60 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 60 g masła 150 ml mleka 450 g mąki pszennej 1 łyżka(...)miodu 1 płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI DODATKOWE: 3 łyżki maku niebieskiego 50 g roztopionego masła 1 białko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane z makiem – wykonanie: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lecz nie gorącym. Kubek nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Olcia gotuje!wypiek , który podać można na śniadanie , jako przekąskę lub jako dodatek do barszczu czerwonego . Te wytrawne bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zarobienia ciasta drożdżowego, które to składa się z mąki, mleka, oliwy, jajka, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Ciasto drożdżowe przygotowuję za pomocą robota planetarnego, co pozwala mi nie tylko zaoszczędzić czas(...)mięsa drobiowego i przypraw. Do farszu dodaję również mąkę i odrobinę mleka, gdyż chcę aby nadzienie miało kremową konsystencję i nie było suche. Gotowe, wystudzone nadzienie układam na cieście drożdżowym, posypuję żółtym serem i zwijam w kształt małej roladki. Po wierchu bułeczki smaruję jajkiem i posypuję ziarnami, a wyrośnięte piekę na złoty kolor. Polecam Wam poniższy przepis na bułeczki
MeCooksPlacek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Wolica, gmina Gać, powiat przeworski Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna(...)składników do typowej (przynajmniej dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto, pierwotną wersję przepisu znajdziecie w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka cukier
Trzeci talerz