Zajączek uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy. Dorosłym zając kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej(...)ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe koperty, tak aby szew był na środku. Krótszy bok podwijamy tak około jednej trzeciej. Bułeczka już wygląda jak leżąca figurka. Brakuje tylko głowy i uszek. Na uszka wycinamy małą szklaneczką kółka i brzegiem szklaneczki odcinamy z każdego kółka dwa ,,księżyce“ zaokrąglone z obu stron :) No bo jak nazwać taki
dolcevitainmykitchenDrożdżowa baba wykonana tą samą metodą co pączki parzone ( czyli część mąki zaparzany wrzącym mlekiem ), będące moim tegorocznym odkryciem, które absolutnie mnie zachwyciły. Jak nietrudno się domyślić, podobnie rzecz ma się z babką - wychodzi niezwykle mięciutka, pulchna i tak jak w przypadku pączków - dłużej zachowuje świeżość. Nie jestem w stanie powiedzieć ile zjadłam kawałków...W każdym razie dużo ;). Ale jest(...)już przetestowana i z całą pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. No ale ja kocham drożdżowe ciasta, więc taką babkę jestem w stanie piec sobie nie tylko od święta...;). Bardzo polecam! Składniki: Zaparka: 150 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550 250 ml mleka Ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna
Opowieści z piekarnikapowiecie na taki makowy zawijaniec z ciastem drożdżowym ? W środku mnóstwo maku, mnóstwo bakalii i samych pyszności. Jak widzicie, mój makowy zawijaniec pękł Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie, to polecam zostawić 2 cm „luzu” u góry, jak owijacie w papier. To powinno pomóc Powiem tylko, że pęknięty czy cały, to smak jest rewelacyjny. Uwaga: szklanka(...)garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe. Składniki na ciasto drożdżowe: 3 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego ½ szklanki mleka 40 g drożdży Przygotowanie
Słodki sentymentdrożdże, dodać cukier, sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki(...)powstania charakterystycznych grudek. 100 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 50 g zimnego masła Gotową kruszonkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po godzinie wyrośnięte ciasto drożdżowe chwilę powyrabiać, następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta. Ciasto równomiernie posmarować kolejno powidłami śliwkowymi oraz masą makową, omijając brzegi. Powidła możesz zastąpić dowolnym dżemem lub konfiturą. Pasować
Zasmakuj KuchniDomowe paszteciki Wolicie paszteciki kruche czy drożdżowe? Z mięsem, grzybami czy z kapustą? A może robicie jeszcze inne? Jakie by nie były, najlepsze zawsze są te domowe, wykonane własnoręcznie. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma moimi sprawdzonymi przepisami, na szybkie, łatwe w wykonaniu oraz przepyszne paszteciki. Zapraszam! Paszteciki drożdżowe Przepis tutaj (KLIK) Pyszne domowe paszteciki drożdżowe(...)zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Przepis tutaj (KLIK) Delikatne,kruche z zewnątrz oraz mięciutkie w środku paszteciki drożdżowe, które wprost rozpływają się w ustach… Kruche paszteciki z mięsem Przepis tutaj (KLIK) Smakowita, sycąca
Blog z ApetytemDrożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym. Idealne na przyjęcia, idealne na zbliżające się święta. Rożki są proste w przygotowaniu, a ich farsz zachwyca smakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak , który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek(...)niewielką ilością soli. Zawartość patelni przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ser smażony i razem wszystko miksujemy (krótko). Próbujemy nasz farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Jak przygotować drożdżowe rożki? Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie wałkujemy je na podsypanym mąką blacie (nie za cienko, około 4 mm). Szklanką wykrawamy kółka. Każde lekko rozciągamy w dłoni i na środek nakładamy
Słodkie okruszkiDrożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam drożdżowe rogaliki z serem . Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem. Drożdżowe rogaliki zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często. Drożdżowe rogaliki(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą z nich rozwałkować cienko
Zrób to smacznieCiasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to bardzo smaczna propozycja na smaczną przekąskę. Jest bardzo aromatyczne, z pewnością wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. To właśnie takie proste i tradycyjne wypieki piekły nasze mamy czy babcie i to do nich wracamy najczęściej. Domowe ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to wypiek, który najczęściej przygotowujemy w sezonie jesienno – zimowym. Zapach(...)właśnie z tym okresem. Uważam, że ciasto z jabłkami i cynamonem to obowiązkowy wypiek tego sezonu. Dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM Składniki Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką 250 ml ciepłego mleka 14 g drożdży instant
Alle Dobre!Przepis na racuszki z jagodami Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki jakie ciasto(...)smażyć drożdżowe racuchy? Oto najczęściej nurtujące nas pytania. Przepis na racuszki Racuszki z jabłkami to te najczęściej robione. Można także przygotować racuszki z bananami, truskawkami, czekoladą czy rabarbarem. Ciasto na racuszki można przygotować na mleku jak i na kefirze, maślance czy jogurcie. A także te najbardziej sentymentalne racuszki jak u Babci na zsiadłym mleku. Te Babcine zazwyczaj były racuszkami
Dieta moja pasjaNajlepszy przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami . Są pyszne, puszyste, pełne jabłek, idealne na 2 śniadanie , podwieczorek lub do popołudniowej kawki . Doskonale smakują od razu po upieczeniu, ale też przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku swoją świeżość zachowują bardzo długo. Co Wam tu będę dużo pisać, po prostu musicie spróbować. A ja zabieram kilka rogalików drożdżowych w pudełko i ruszam(...)córką na spacer ;) Rogaliki drożdżowe z jabłkami - składniki na około 48 rogalików: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: * kilka łyżeczek prażonych jabłek ze słoika Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie
Zrób to smaczniebiałym serem czyli pyszne bułeczki na słodko z nadzieniem serowym. Niektórzy też oblewają wierzch lukrem, ja jednak tego nie robię, gdyż dla mnie wszystko jest już wystarczająco słodkie. Puszyste drożdżowe ciasto i biały ser, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa i sklepiki szkolne. Jednak nic nie równa się tym domowym, które tak naprawdę wcale nie wymagają wiele pracy(...)wiadomo, domowe najlepsze :) Drożdżówki z białym serem - składniki na około 12 sztuk: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka * 250 ml mleka * pół łyżeczki soli * 75 g rozpuszczonego masła Serowe nadzienie: * 40 g twarogu półtłustego * 1 żółtko * 70 g masła * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki cukru
Zrób to smacznieCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to wspaniały klasyk kuchni polskiej. Dzisiejsza drożdżówka na dużą blachę rośnie bardzo wysoka, jest puszysta, nie za słodka, idealna na podwieczorek. Zobaczcie przygotowanie drożdżówki z rabarbarem krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką uda się(...)upieczenia. Jeśli coś zostanie Wam na drugi dzień, należy szczelnie ją zakryć i najlepiej przechować w lodówce, wtedy nie traci tak szybko świeżości. Bardzo dobrze znosi mrożenie. Polecam, smacznego:) Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: 750-800 g mąki, 500 ml mleka, 3 łyżeczki suchych drożdży (lub 30-35 g świeżych) 4 żółtka
Lekcje w kuchniwszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre(...)cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić
Opowieści z piekarnika