Uwielbiam ciasto drożdżowe, zarówno na słodko, jak i wytrawnie...ale nie tylko lubię je jeść, lecz także robić - może nawet bardziej robić niż jeść 😉 Dawniej bałam się ciasta drożdżowego, może dlatego, że u mnie w domu rzadko się go robiło i trwało przekonanie, że jest trudne i kapryśne. Ale to nie prawda! Ciasto drożdżowe nie jest trudne, trzeba tylko spełnić(...)też termometru. Najlepszym tłuszczem jest masło - rozpuszczone i schłodzone. I ostatni warunek to poświęcić mu czas i dać trochę ciepła, a takie ciasto na pewno się odwdzięczy 😉 Wyrabianie ciasta drożdżowego to dla mnie najlepsza czynność, można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku. Jak już
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe najlepiej smakuje jesienią i zimą, już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam // Składniki – ciasto: 3, 5 szklanki mąki
Via GustoPomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na słono idealną na domówkę lub drugie śniadanie - parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym udekorowanym ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemieniem lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki w cieście drożdżowym są łatwe i proste do przygotowania 😋 Zachęcam do pieczenia! Składniki na 10-12 sztuk: ciasto drożdżowe 2,5 szklanki mąki pszennej(...)startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji 1 jajko 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe : składniki na ciasto wymieszać ze sobą i za pomocą robota kuchennego lub dłoni wyrobić gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy
UgotowaćDuży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)lecz najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki zapraszam również po przepis na cudowne CYNAMONOWE PRECLE DROŻDŻOWE Składniki (1 wieniec): Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej): 2 szklanki (280 g) mąki 2/5 szklanki (100 ml) ciepłego mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
Fitsweet.mekażdym bądź razie jestem pełna zapału i coraz bardziej oswajam się ze swoim nowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam Drożdżowe paluchy z serem Ciasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru(...)białkiem i pieczemy w 175 st przez 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone i ostudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Artykuł DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiasto z borówkami i białą czekoladą! Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza(...)zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam
SMYKWKUCHNIrożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania(...)kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale
Food SquareWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe jest proste do przygotowania ponieważ nie wymaga wyrabiana, tylko wystarczy dokładnie wymieszać składniki ciasta w misce. Ciasto jest wyjątkowo puszyste, delikatne i smaczne także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej(...)połowy cytryny około 400 g rabarbaru na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Drożdżowe z rabarbarem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia GotujeBabka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową , ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące(...)żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około
Smakołyki Berenikipłatkach drożdżowych już wspominałam, ale jeśli komuś umknęły moje słowa - to powtórzę jeszcze raz... Płatki drożdżowe nieaktywne - to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy(...)kanapki, czy też koktajle ( klik ). Tym razem padło na rybę. Zapewne każdy z Was zna wersję panierowaną w mące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz
Di gotujePadło zamówienie, a co w tłusty czwartek zamiast ciacha skąpanego w tłuszczu, mogłaby pani polecić? Pierwsze co mi przyszło na myśl to piekarnik, jednak jak dla mnie drożdżowy wypiek to już bułka, a nie pączek. Postawiłam na parę, jak dla mnie ta forma, bardziej zbliżona do pączków. A sama Wikipedia mówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski(...)parze , pyzy (drożdżowe) , kluski parowe , parzaki , parowańce , parowce , buchty ) – rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta? Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
Dieta moja pasjamojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy
moj przepis napoprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne dni. Ciasto jest nie za słodkie, ale miękkie i wilgotne dzięki dyni. Idealne po popołudniowej herbatki po spacerze w te mrozy Składniki : ciasto wg przepisu około 40 g obranej dyni kruszonka: 50 g zimnego oleju(...)orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej patelni rozpuść połowę oleju kokosowego i dodaj połowę cukru
greenscarfZanim zaczęłam piec na dobre na samą myśl o cieście drożdżowym, bo wydawało mi się strasznie skomplikowane i pracochłonne. Pracochłonne jest, tego nie ma co ukrywać, ale smak i zapach domowego drożdżowego rekompensuje tą całą babraninę. Poprowadzę Was krok po kroku jak zrobić idealne ciasto wegańskie, bo nie będąc skromną nic a nic, uważam się za ekspertkę w tej dziedzinie(...)powinny już się obudzić, czyli podwoić swoją objętość. Zblenduj nerkowce razem z mlekiem, w którym się moczyły. 7. Do mąki podaj pozostałe mleko, cukier, olej kokosowy, nerkowce oraz zaczyn drożdżowy. 8. Wymieszaj wstępne wszystkie składniki dużą łyżką, najlepiej drewnianą, i rób to w jednym kierunku, to żadne zabobon, po porostu już podczas mieszania tworzy się siatka glutenowa, dzięki której ciasto
greenscarfciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować(...)przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem :) Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół
Moja Delicja