czytelnicy doskonale wiedzą, że uwielbiam drożdżowe ciasto pod każda postacią! Może być na słodko, może być na słono, nigdy nie mogę się mu oprzeć. Już parę lat temu odkryłam, że nasza pyszna jesienna dynia doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Dzięki dyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor. Na blogu znajdziecie na to kilka(...)smakowitych przykładów: Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem A dziś zapraszam na klasyczne dyniowe bułeczki bez żadnych dodatków. Zjedzcie je tak, jak najbardziej lubicie. Ja lubię je z masłem i jakąś pyszną konfiturą lub z plasterkiem szynki. Będą też pyszne, jako dodatek do zupy, no chyba, że znikną kiedy będę jeszcze
Kulinarne przygody GatityDziś w moim Raju przepis na drożdżowe babeczki z pistacjami. Zapraszam Cię! Niedzielne wczesne popołudnie. Piękna jesień wokół. Pakujemy upieczone dzień wcześniej drożdżowe babeczki pistacjowe i szukamy spokojnego miejsca w parku. Wokół jest cicho, spokojnie, przechodzący spacerowicze uśmiechają się do nas, słychać jedynie śpiew ptaków lub od czasu do czasu przelatujący wysoko na niebie samolot. Nie dzwoni telefon, nigdzie(...)trzeba się spieszyć. Wierzcie mi – taka chwila jest potrzebna. Bardzo. Dzięki temu, że babeczki drożdżowe zostały przeze mnie upieczone w papilotkach, dłużej zachowują świeżość. Polecam! A jak upiec takie drożdżowe babeczki pistacjowe? Składniki (na 15 – 16 sztuk) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 70 g stopionego masła
Raj dla PodniebieniaWpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka… Znacie to? A znacie przepis na drożdżowe rogaliki z gruszką? Jeśli nie, to koniecznie czytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie(...)jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się ogląda podczas jesiennych spacerów i przejażdżek. Kawałek tej cudowności warto przenieść do kuchni. Przepis na rogaliki drożdżowe z gruszką. Wyobraźcie sobie, że podajecie je do gorącej herbaty z róży czy do filiżanki kakao. Czyż jesienne wieczorki i podwieczorki nie są wspaniałe ? Rogaliki drożdżowe z gruszką Składniki
KulinarneImpresje.plzjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem powstały spontanicznie w inny dzień. Teraz już wiem(...)sobotę koniecznie zrobię racuszki drożdżowe z wiśniami i to podwójną porcję :) Składniki: 300 g wiśni 200 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 50 g stopionego, wystudzonego masła 3 – 4 jajka (moje jajka były z dwoma żółtkami, więc użyłam 2 jajka) Ponadto: cukier puder do posypania olej do smażenia
Kuchnia u Krysisuma sumarum stwierdziłam, że wolę je ot tak sobie podjadać świeże. Relaksując się potem nad jeziorem, czyli jednym okiem pilnując Miśki, drugim czytając książkę kombinowałam co by tu upiec drożdżowego, bo jest to ulubiony rodzaj ciasta Miśka i tak wpadłam na pomysł, że zamiast jagodzianek mogłabym upiec porzeczanki, bo reszta, która nie trafiła do konfitur błąkała się po lodówce(...)kilku dni. Do tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się
greenscarfzawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś(...)Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta – czyli 1.5 h. Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami, przypominające w smaku pizze
Cooking for EmilyJuż jakiś czas temu robiłam drożdżowe gofry, ale jakoś zapomniałam się podzielić z Wami tym szczęściem, więc dziś nadrabiam. Nie wiem jak to u Was bywa, ale u mnie w domu niezależnie od tego ile gofrów nie zrobię to i tak zawsze jest za mało. Drożdżowe gofry smakują jak za dawnych lat, chrupiące w środku, a mięciutkie wewnątrz, i nawet(...)wiec jeżeli używam bananów to zazwyczaj jeden banan zastępuje mi 50 g cukru, czyli gdy użyjecie innego mleka niż ja (niesłodzonego) to dodaj do ciasta, a dokładniej do zaczynu drożdżowego 2 łyżki cukru. Jeżeli chcielibyście raczyć się ciepłymi goframi na śniadanie, to można przygotować ciasto wieczorem, a na etap wyrastania ciasta wstawić miskę do lodówki na tzw. zimne wyrastanie. Rano
greenscarfblogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli(...)jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka
CiastkozercyDROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo(...)aromatyczne i proste w wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko
SMYKWKUCHNIDzisiaj nabrałam ochoty na racuchy drożdżowe z kardamonem. Smażę je na maśle, a potem obtaczam w cukrze. Racuchy drożdżowe jemy z twarożkiem i owocami na śniadanie lub na kolację. Bardzo je lubię, choć ostatnio rzadko sobie pozwalam na takie dobrocie. Przepis na racuchy drożdżowe to przepis lekko zmodyfikowany. Chciałam aby placki były mniej słodkie ale wciąż puszyste i smaczne. Dodałam(...)odrobinę mąki grahamki i mojego ulubionego kardamonu. Doszłam do wniosku jedząc racuchy, że wolę kardamon od cynamonu. Pewnie mi się znowu odmieni jak upiekę kolejne cynamonki . Racuchy drożdżowe Składniki: na 16 racuchów 250 g pszennej mąki 100 g mąki grahamki 3 łyżki trzcinowego cukru ¼ łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 50 ml wody 200 ml jogurtu 1 jajko masło
codojedzeniaDuży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)lecz najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki zapraszam również po przepis na cudowne CYNAMONOWE PRECLE DROŻDŻOWE Składniki (1 wieniec): Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej): 2 szklanki (280 g) mąki 2/5 szklanki (100 ml) ciepłego mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
Fitsweet.meCiasto drożdżowe to tak naprawdę tylko drożdże, mąka, cukier i masło oraz trochę cierpliwości. Ciasto drożdżowe daje mnóstwo pola do popisu, możemy dodawać dowolne nadzienie, tworzyć ciekawe kształty. jedyną wadą tego ciasta jest jednak czas oczekiwania. Mimo tego jednak zachęcam do zrobienia przepysznych drożdżowych bułeczek z nadzieniem owocowym. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym w moim przypadku są podawane jako drugie(...)śniadanie lub bardziej sycąca przekąska w ciągu dnia. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym można oczywiście upiec dzień wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku lata. Składniki: ciasto 400 mąki 200 ml mleka 100 g masła 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 1 białko cukier puder do dekoracji nadzienie 250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców
Ciasta z tradycjamiBoże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był to strzał w dziesiątkę(...)powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych
Food SquareGWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO Zgodnie z obietnicą mam dla Was kolejny hicior na Święta. Gwiazda z ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna(...)dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką . Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką(...)Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną Spróbujcie i Wy. Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe) 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru szczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki
Słodkie okruszki