drożdżowe - 16813 przepisów (strona:62/1121)

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 98

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)pękają. Masa czekoladowa wypływa, ale to nie zmienia niczego – w środku nadal jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę

Słodkie Gotowanie
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 123

Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie(...)makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy

Trzeci talerz
D – jak drożdżowe ciasto 93

wszystko Wiemy na temat ciasta drożdżowego? Czy się go boimy, czy zawsze wychodzi? Przed laty rozpoczęłam pracę w firmie Tupperware i tam jednym ze sztandarowych produktów była i jest miska do ciasta drożdżowego i zawsze to ciasto wyjdzie:) Trafiłam do potencjalnej klientki po 60, która miała problem z ciastem drożdżowym. W pobliżu była cukiernia i mąż tam jeździł na rowerze(...)ciasto drożdżowe. To była jej pięta Achillesa, że nie mogła go zrobić, nie wychodziło i już:) Miska uratowała jej życie, dlaczego? Bo tam wkładamy produkty zamykamy szczelnie i to na tyle:) Zachęcam do zakupu. Ale czy ją mamy cze nie warto pamiętać o poniższych zasadach: Wszystkie składniki o tej samej temperaturze pokojowej lepieJ wyrasta, jeżeli drożdże z mlekiem, jajka

gotuj ze mną
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 145

mnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak nic, bo ciasto drożdżowe z dodatkiem chrupiącej, maślanej kruszonki to strzał w dziesiątkę w ostatnie dni. Wspaniale smakuje, dzieciństwo przypomina, jest smakiem i radością w jednym. Na bezludną wyspę zabrałabym jak nic Ciasto drożdżowe(...)rozm. L 1 szklanka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru szczypta cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności: pokruszone drożdże cukier pasta waniliowa lub cukier waniliowy ciepłe mleko jajka rozkłócone widelcem olej rzepakowy 4 szklanki mąki Jak umieścisz wszystkie składniki

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe 165

Racuchy drożdżowe to dla mnie smak dzieciństwa, bardzo je lubię. Lubią je również moi domownicy, mam nadzieję że moim dzieciom tez będą się zawsze dobrze kojarzyć, jak mi Racuchy drożdżowe podaję zwykle z owocami jagodowymi i cukrem pudrem lub syropem owocowym albo klonowym. PRZEPIS NA RACUCHY DROŻDŻOWE Składniki na racuchy drożdżowe: 2 szkl mąki 1 jajko 2 dag drożdży(...)szkl mleka 3 – 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy olej Jak zrobić racuchy drożdżowe: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na złoto z obu stron. Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Babka drożdżowa z kruszonką 135

Babka drożdżowa z kruszonką – to dla mnie smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze piekła babki drożdżowe z kruszonka na Wielkanoc, ale również na niedzielę, do kawy, do kakao, do herbaty. Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii(...)PRZEPIS NA BABKĘ DROŻDŻOWĄ Z KRUSZONKĄ Składniki na babkę drożdżową z kruszonką: 500g mąki orkiszowej jasnej typ 680 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli porcja kruszonki – przepis Jak zrobić babkę drożdżową z kruszonką: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy

Dorota Smakuje
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 185

kocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek(...)także np. zwijanych makowców. Te drożdżówki są fantastyczne! Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO DROŻDŻOWE: ( ok. 15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DOMOWA MASA MAKOWA: * mielony mak – 400 g * cukier – 100 g * miód prawdziwy

Ostra na Słodko
Drożdżowe jeże cynamonowe z jabłkami 177

Jeżeli szukacie sposobu na przytulne i kreatywne spędzenie czasu w kuchni albo po prostu macie ochotę, na drożdżową słodkość w jesiennym klimacie, to dobrze trafiliście. Bo dziś przy blogowym stole nie lada goście! Rodzinka drożdżowych, cynamonowych jeży radośnie tupta po blacie z brzuszkami pełnymi soczystych jabłek oprószonych imbirem i gałką muszkatołową. Tylko czekają, żeby móc ocieplić Wasze kuchnie wspaniałym zapachem(...)ubogacą jeże o goździkowe oczy. Wspólne gotowanie nie tylko rozwija i uczy ale także zostawia w głowie ciepłe wspomnienie. Róbcie zaczyn i krójcie jabłka, czas na pyszną zabawę z drożdżowymi jeżami! :D Drożdżowe jeże cynamonowe z jabłkami na 6-7 bułeczek Potrzebujesz: 100ml mleka 3 łyżeczki cukru 10g świeżych droźdzy 300g mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 40g masła szczypta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
13 przepisów na słodkie wypieki z dynią 140

przypomnieniu przepisów na dania obiadowe kolej na słodkości z dynią. Praktycznie do każdego ciasta można dodać puree z dynii. Ciasta drożdżowe zyskują nie tylko piękny jesienny kolor, ale są delikatniejsze i pulchniejsze, nie mówiąc o zwielokrotnieniu wartości odżywczych. To samo tyczy się serników. Z dodatkiem dyniowego puree wyglądają i smakują oszałamiająco. Warto jednorazowo przygotować więcej dyniowego puree. Dobrze przechowuje się(...)skusisz się na niejeden przepis! Babka dyniowa - fit https://frosch.blogspot.com/2016/10/babka-dyniowa.html Piernik dyniowy - prosty, bez ucierania  http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią  http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym  https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką  https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem  https://frosch.blogspot.com

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 174

Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej? Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem(...)jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto “na bogato”! Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości Możecie tam zobaczyć, czy ciasto

Fitkot
Chleb z czerwonym burakiem 166

jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością zjedzą kanapkę z takim pieczywem. Podejrzewam a właściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie(...)dodatkiem soku z buraków, nie otrzymałabym takiego koloru jak przy chlebie drożdżowym. Mam doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor

Leśny Zakątek
Glinicki przekładaniec drożdżowy – kuchnia podkarpacka 240

Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia ciasta, dlatego często przygotowuję je w różnych odmianach. Dzisiaj będę Was kusić zapachem warstwowej drożdżówki z orzechami i powidłem. To smaczne ciasto przygotowują gospodynie ze wsi Glinik, położonej między Ropczycami a Wielopolem Skrzyńskim. Jego(...)bazę stanowią proste składniki dostępne o każdej porze roku, a trud przełożenia 4 warstw ciasta orzechami i powidłem zostaje wynagrodzony doskonałym domowym smakiem drożdżowego ciasta. Przepis pochodzi z publikacji autorstwa Piotra Zdziebło pt. „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny”. Składniki na ciasto drożdżowe; blaszka 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 całe jajka 60 g drożdży 4 łyżki cukru

Trzeci talerz
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 125

Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową wybrała dla nas Ania w ramach Piekarni Amber . Ciekawa byłam tego przepisu. Wydawało mi się, że pomysł trzymania drożdży w roztworze solnym nie ma szans ma powodzenie. Na szczęscie jestem otwarta na różne nowinki i podjęłam wyzwanie Amber. Ku mojemu zaskoczeniu bułeczki urosły wspaniale i mają fantastyczny miękisz. Smakują jak z najlepszej piekarni(...)przepisu będę wracała nie raz. Nie ma to jak domowe pieczywo . Polecam przepis który w oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody

Pieguskowa Kuchnia